Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vůdkyni opozice převezli do věznice. Kalesnikavová za odpor vůči Lukašenkovi dostala 11 let

Autor: ČTK, sova - 
11. ledna 2022
15:30

Jedna z hlavních tváří běloruské opozice Maryja Kalesnikavová zamířila z vazby do vězeňské kolonie. Podle médií na to v úterý upozornilo lidskoprávní centrum Vjasna. Kalesnikavová byla v září loňského roku odsouzena k 11 letům odnětí svobody.

Aktivistka se nyní nachází v ženské vězeňské kolonii v Gomelu. Od podzimu předminulého roku byla tato čelná opoziční představitelka ve vazbě. V loňském roce v rozhovoru s ruskou redakcí BBC popsala, že její cela v Minsku pro čtyři osoby měla rozměry 2,5 krát 3,5 metru. V místnosti byla pouze studená voda a do společných sprch bylo možné jít jen jednou týdně. Dvorek, kam mohla aktivistka „chodit na procházky“, měl podle ní tři krát tři metry. Přesto z rozhovoru vyplynulo, že opoziční představitelku neopouští dobrá nálada.

V nedávném rozhovoru pro český týdeník Respekt pak Kalesnikavová uvedla, že hodně času tráví četbou. „Zapisuji si a přemýšlím o sociální struktuře a problémech společnosti. Vytipovávám si klíčové problémy a priority, které je a bude potřeba řešit. Samota a knihy tomu velmi pomáhají, utřiďuji si lépe myšlenky,“ řekla Respektu.

Na hranicích roztrhala pas

Bývalá flétnistka Kalesnikavová působila jako koordinátorka volebního štábu Viktara Babaryky, který hodlal kandidovat v prezidentských volbách v roce 2020. Poté, co úřady Babarykovi kandidaturu znemožnily, podporovala Kalesnikavová hlavní favoritku opozice ve volbách Svjatlanu Cichanouskou.

Kalesnikavová byla zadržena v září 2020. Úřady se ji poté pokusily vyvézt ze země, aktivistka ale na hranicích roztrhala svůj pas. V září loňského roku si pak vyslechla trest 11 let odnětí svobody mimo jiné za údajné výzvy k poškození národní bezpečnosti.

Do vězení zamířili i další opozičníci

Spolu s Kalesnikavovou poslal soud za mříže na deset let také Maksima Znaka, který rovněž pracoval pro volební štáb Viktara Babaryky. Znak byl v pondělí převezen z vazby do vězeňské kolonie v Vitebské oblasti. Ve vězení skončil také samotný Babaryka, který byl odsouzen na 14 let za údajnou korupci.

Kalesnikavová získala v loňském roce cenu Václava Havla, kterou uděluje Rada Evropy ve spolupráci s Knihovnou Václava Havla. V letošním roce má za svoji odvahu a nasazení v boji za svobodu a demokracii obdržet cenu Karla Velikého.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi