Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Rusko začne kontrolovat zdravotní stav cizinců. Vyšetření zahrne testy na HIV i syfilis

Autor: ČTK - 
29. prosince 2021
18:14

Rusko zavádí povinné lékařské prohlídky pro cizince. Opatření obsahuje zákon podepsaný prezidentem Vladimirem Putinem, který dneškem vstupuje v platnost. Nutnost podstupovat pravidelné vyšetření na řadu nemocí nebo užívání drog kritizovaly Spojené státy i zástupci podnikatelů či novinářů. Podle ruských úřadů má nařízení zlepšit zdravotní i epidemickou situaci v zemi.

Zákon se týká všech cizinců, kteří v Rusku pobývají déle než 90 dní. Lidé přijíždějící do Ruska za prací musejí do 30 dnů od vstupu do země absolvovat komplexní vyšetření, které má odhalit například tuberkulózu, syfilis nebo nákazu virem HIV. Povinné je také poskytnout otisky prstů. Testy by měly být platné po dobu jednoho roku. Výjimku z opatření mají diplomaté, děti mladší šesti let a občané Běloruska, s nímž Rusko od roku 1999 formálně tvoří svazové soustátí.

Velvyslanectví Spojených států v Moskvě označilo zákon za xenofobní. „Ruská vláda ztěžuje cizincům pobyt v zemi,“ uvedl na twitteru mluvčí velvyslanectví Jason Rebholz. Znepokojení podle DPA vyjádřila i německá vláda.

Německo-ruská obchodní komora v zahraničí (AHK) oznámila, že stále doufá ve zmírnění zákona. Varovala před důsledky pro ruskou ekonomiku, pokud by se nové nařízení důsledně uplatňovalo. V případě, že by nařízení dopadlo na představitele podniků, hrozil by podle ní hromadný odchod zahraničních manažerů z Ruska.

Sdružení zahraničních korespondentů (FCA) v Moskvě uvedlo, že o dopadech zákona jedná s úřady. „Do celkového zdravotního stavu zahraničních novinářů ruské vládě nic není,“ uvedl místopředseda svazu německých novinářů Mika Beuster s tím, že nucené lékařské prohlídky jsou zcela nepřiměřené. Obává se také, že výsledky vyšetřování by mohly být zneužity k postihu zástupců médií kritických vůči ruské vládě.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí uvedla, že ruské úřady se budou výhradami zabývat. Ruská diplomacie původně zahraničním korespondentům sdělila, že chce pro zástupce médií a jejich rodiny zajistit „příznivé podmínky“ ve věci chystaných lékařských prohlídek.

Podle kritiků je zákon nepřesně formulovaný. Jednoznačně z něj totiž nevyplývá, co se stane, když lékařské vyšetření u cizince odhalí onemocnění - zda bude muset zemi opustit. Obavy nová norma budí i z hlediska ochrany osobních údajů, kterou DPA označuje v Rusku za nedostatečnou.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi