Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Královnu Alžbětu II. chtěl zabít mladík (19) s kuší? Před pokusem o atentát natočil mrazivé video

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
27. prosince 2021
10:41

V sobotu policie zatkla devatenáctiletého ozbrojeného mladíka, který vnikl na pozemek hradu Windsor, v němž tráví svátky britská panovnice Alžběta II. Je držen ve vazbě na základě zákona o duševním zdraví. Těsně před tím, než došlo k incidentu ve Windsoru, se objevilo video, kde maskovaný muž vyhrožuje královně. Podle informací deníku The Sun by mělo jít o stejného mladíka, který byl v sobotu zadržen.

Mužem na videu je Jaswant Singh Chail, na záběrech vystupuje s maskovanou tváří a hlas má digitálně upraven, britské panovnici hrozí smrtí a je ozbrojen kuší. Londýnská policie k sobotní události podala jen stručné informace. Zadrženým je devatenáctiletý muž ze Southamptonu, zatčen byl za vniknutí na pozemek a za držení útočné zbraně.

Policie oznámila, že se muž podrobil vyšetření svého duševního stavu. „Je zadržován na základě zákona o duševním zdraví a zůstává v péči zdravotnického personálu,“ objasnila policie, která už dřív vyloučila teroristický motiv chování muže. Dotyčný se nedostal do žádné z budov, ale ve Windsoru a kolem královské rodiny byla zpřísněna bezpečnostní opatření.

„Omlouvám se za to, co udělám“

Podle britských médií použil zatčený k překonání kovového plotu provazový žebřík. Zbraní, kterou měl u sebe, byla podle listu The Daily Mirror kuše. Další podrobnosti k případu policie neposkytla. Policie sice veřejnosti jméno dotyčného neposkytla, reportéři deníku The Sun tvrdí, že zadržený mladík a mladík z videa jsou tatáž osoba.

Chail video poslal na Snapchatu svým kamarádům 24 minut před tím, než byl zadržen. Dostal se do vzdálenosti 500 metrů od soukromé rezidence královny. Na záběrech se objevil v bílé masce inspirované sérií Star Wars. I jeho sdělení obsahuje spoustu narážek na slavný fenomén. „Omlouvám se, omlouvám se za to, co jsem udělal a co udělám. Pokusím se zabít Alžbětu, královnu z královské rodiny. Je to pomsta za ty, co zemřeli v roce 1919 v Džallijáanválá Baghu,“ řekl na videu.

Britská královna Alžběta II. během vánočního projevu (25.12.2021) Britská královna Alžběta II. během vánočního projevu (25.12.2021) | Reuters

V roce 1919 paňdžábském parku Džallijáanválá Bagh došlo k události, která je známá jako masakr v Amritsaru, kdy při nenásilné demonstraci vojáci Britské indické armády začali střílet do davu. Počty obětí se zdroj od zdroje liší, mluví se o 379 mrtvých, jindy až o 1500 obětech. Británie se nikdy formálně neomluvila, v roce 2019 vyjádřila „hlubokou lítost“.

Mladík je posedlý sérií Star Wars

„Je to také pomsta za všechny, kteří byli zabiti, poníženi a diskriminováni kvůli své rase,“ navázal Chail, kterému se mezi známými přezdívá Jas. „Jsem indický Sikh, Sith. Moje jméno Jaswant Singh Chail, moje jméno je Darth Jones,“ uvedl Chail. Sithové jsou v mytologii Star Wars nepřátelé rytířů Jedi uctívající temnou stranu mystické Síly. V záběru je vidět také postava obskurního „záporáka“ ze Star Wars Dartha Malguse.

Policie veřejnosti vzkázala, že o videu ví a v současné době ho prověřuje. Chail rovněž uvedl, že nepředpokládá, že útok na královnu přežije. Na videu se omluvil, nejen za svoje činy, ale i „těm, kterým ublížil nebo lhal“. „Pokud jste obdrželi zprávu, pak je moje smrt blízko. Prosím sdílej to, a pokud to je možné, pošlete to tisku, jestli je to bude zajímat,“ dodal Chail.

Sousedy příjezd policie na Vánoce šokoval

Video rozeslal na Boží hod vánoční v 8:06 ráno tamního času. Mladík ve Windsoru byl zatčen v 8:30 ráno. Zatím není jasné, jak se ke královninu sídlu ze Southamptonu dostal. Chailovy sousedy zatčení překvapilo, šokovalo je, když do sousedství přijela zásahová jednotka a prohledala dům, kde Chail žije s rodinou.

„Bylo to šokující, když se sem přihnala policejní kolona. Způsobilo to rozruch obzvláště na Vánoce,“ vypověděl pro The Sun jeden ze sousedů. „Rodina drží pospolu, ale víme, že tam žije teenager s rodiči. Policie tu zůstala dlouho do noci, všichni se diví, co se stalo. V televizi jsme viděli zprávy z Windsoru, ale nenapadlo by nás, že je s tím spojená naše čtvrť,“ komentovali místní.

Ve Windsoru bylo ráno kromě královny Alžběty II. dalších asi 20 členů královské rodiny včetně Mike a Zary Tindallových, prince Edwarda a jeho ženy Sophie či princezen Beatrice a Eugenie s dětmi. Což by mělo znamenat, že ve Windsoru panovala zvýšená bezpečnostní opatření, i tak se mladíkovi podařilo dostat na pozemek.

Video  „Pandemie nás konfrontuje se smrtí!" Psycholožka o nakřáplých vztazích i vánočních konfliktech  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Milla ( 31. prosince 2021 16:15 )

Královna matka zemřela v roce 2002,nějak nevím co s tím má společného.

Milla ( 28. prosince 2021 01:49 )

Třeba jakých?

frantacizek ( 27. prosince 2021 13:44 )

pár facek a do kouta aspoň na 20 let, na toto ale Královna Matka stejně používá pohyby z Matrixu, hluboký záklon a předklon před letícím šípem, normální joga po ránu

Watcheresses ( 27. prosince 2021 13:34 )

Aha. Jdu se za něco pomstít po víc než sto letech na někom, kdo v té době ani nebyl na světě. Tak to je opravdu hrdina...

dzambulka007 ( 27. prosince 2021 11:29 )

Teď si představte, kdyby Židé, Češi a další páchali zločiny a pak řekli, to máte za ty milióny brutálně umučených a zavražděných za druhé světové.
U jedněch se pořád hraje na vlnu soucitu poukazováním na minulé křivdy a masakry a druzí by nejspíš sklidili kromě kriminálu i hromadné nadávky a sankce.Tomu se říká bezpráví a manipulace.
Jinak nechápu, co Britové a další národy touto takzvanou pomocí čekali, že docílí. Evropa je přelidněná a může nabrat jenom nepatrný zlomek obyvatel, takže pomocí se to nazvat opravdu nedá, a výsledkem je zničená Evropa možná nenávratně. Idioti.

Zobrazit celou diskusi