Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pohublý Kim se po dlouhé době ukázal na veřejnosti. Diktátor navštívil „město budoucnosti“

Autor: sova - 
18. listopadu 2021
10:35

Severokorejský vůdce Kim Čong-un se po dlouhém období nepřítomnosti na veřejnosti opět objevil před zraky médií během návštěvy rozestavěného projektu „utopického města“ Samčijon. Inspekce horského města je prvním veřejným vystoupením prvního muže KLDR po 35 dnech. Je to v tomto roce také poprvé, kdy se Kim objevil mimo hlavní město Pchjongjang. Uvedla to agentura Reuters.

Vůdce si v blíže neurčeném datu prohlédl město na severní hranici země, aby mimo jiné „pochopil průběh ‚třetí etapy‘ stavebního projektu, který zahrnoval přestavbu všech osad v okolí projektu“, píše státní médium Hlas Koreje (VOK).

List dále tlumočil Kimovu spokojenost s pokrokem na obří stavbě, navzdory skutečnosti, že se nepodařilo dodržet původní termín dokončení prací původně stanovený na říjen 2020. O novém termínu ve zprávě VOK nepadla zmínka.

„Výchozí bod nové revoluce“

„Jsem velmi potěšen a myslím si, že byla vykonána hrdá věc, kterou lidé vítali. Jsem velmi spokojený,“ prohlásil údajně vůdce KLDR poté, co byl informován, že místní jsou šťastní.

Výstavba města Samčijon je výchozím bodem nové revoluce, která má přivést místní lidi k civilizovanému materiálnímu a kulturnímu životu,“ dodal údajně a popsal Samčijon jako modelový projekt, který by měl pokračovat ve venkovských oblastech po celé zemi.

Vůdce KLDR navštívil budoucí modelové město na severu země Samčijon (listopad 2021) Vůdce KLDR navštívil budoucí modelové město na severu země Samčijon (listopad 2021) | ČTK / AP / Uncredited

Kim Čong-un volal po každoroční úpravě silnic, pořízení nových strojů na vzorovou bramborovou farmu a po analytické studii místních lesů a jejich ochraně před klimatickými změnami.

Důležité místo v režimní mytologii

Samčijon je ve státní tradici považován za místo zrodu revoluce proti japonské koloniální nadvládě a údajné (nepravé) místo narození předchozího vůdce a otce současného předsedy Korejské strany práce Kim Čong-ila.

Jde také o sídlo nejblíže posvátné hoře Pektu, důležitému vrcholu v korejské mytologii. Podle režimní legendy se Kim Čong-il měl narodit právě na jejím úpatí. Severokorejská média v říjnu 2019 zveřejnila sérii fotografií, na nichž je zachycen vůdce země Kim Čong-un, jak na bílém koni zdolává zasněženou horu.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi