Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Kim Čong-un se měsíc neobjevil na veřejnosti: Může za to jeho zdraví? Diktátor i dál hubne

Autor: Darina Jíchová - 
11. listopadu 2021
19:32

Podle asijského tisku se severokorejský diktátor Kim Čong-un od 12. října neukázal na veřejnosti, jeho nepřítomnost stejně jako pokračující hubnutí budí spekulace o jeho zdravotním stavu. Podle odborníků jde o zatím nejdelší absenci za posledních 7 let, nicméně web News NK uvedl, že v letní rezidenci vůdce KLDR u pobřeží nedaleko Pchjongjangu byla pozorována „zvýšená aktivita“.

Kim se tak zřejmě stáhl z metropole do svého letního sídla, kde strávil poslední měsíc. Je to už 30 dní, co se objevil na nějaké veřejné akci. Jeho absence je velmi patrná, zvláště kvůli loňské nepřítomnosti, kdy se z veřejného života vytratil na zhruba 3 týdny. Tisk spekuloval o tom, že prodělal vážnou operaci srdce a je po ní ve vážném až vegetativním stavu, novináři dokonce zmiňovali i smrt.

Kim je prý ve svém plážovém sídle

Kimův zdravotní stav je ostře sledovaným tématem, oficiálně totiž neurčil svého nástupce a západní státy, potažmo Jižní Korea, nevědí, s kým by v případě jeho neschopnosti vládnout či úmrtí jednaly o denuklearizaci KLDR. Snad i proto se velká pozornost věnuje jeho úbytku váhy, podle jihokorejské tajné služby shodil už přes 20 kilogramů. Nikdo neví, proč Kim hubne, zda na radu lékaře nebo vlivem nějakých zdravotních obtíží.

Od roku 2014 se jedná o jeho nejdelší nepřítomnost na veřejnosti. Reportéři News NK podotkli, že jeho poslední snímky pocházejí z 12. října, Kim byl den předtím vyfotografován na exhibici střel v Pchjongjangu. Satelity od té doby zachytily větší aktivitu u jeho plážového sídla, což podle analytiků může znamenat, že se přesunul právě tam.

Experti na KLDR podotkli, že tento rok Kim už osmkrát přerušil svůj pracovní režim, vždy zhruba tak na 2 týdny. Více volna si vzal jen loni, letos přitom slavil desetileté výročí své vlády. Jihokorejská tajná služba ve své detailní zprávě uvedla, že „věří, že Kimův zdravotní stav je dobrý“.

Diktátorovo zdraví

V dubnu 2020 se vyrojily zprávy o jeho srdečních problémech, během inspekce v továrně se nechal vozit v elektrickém voze, což je pro něj velmi neobvyklé. Z fotek byla patrná modřina na jeho ruce, která by mohla svědčit o lékařském zákroku. Pak přišlo jeho hubnutí, další snímky zachycovaly náplasti v zátylku a jihokorejská rozvědka ve svém rozboru zmínila, že má Kim kožní problémy na obličeji.

Severokorejský státní tisk uvedl, že Kim Čong-un pokračuje ve své práci, i když se neobjevuje na veřejnosti. To dokazuje i jeho nedávný dopis, je otázkou, kdy se Kim vrátí do veřejného života. KLDR na následující týdny nechystá žádnou politickou událost, která by vyžadovala diktátorovu přítomnost. Zřejmě se ukáže až 17. prosince na výročí smrti svého otce a předchůdce Kim Čong-ila.

Video  Šéf Motola Ludvík o tikající bombě pro nemocnice. A kdo už se covidu nemusí obávat?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

vaber ( 12. listopadu 2021 07:57 )

odborníci sledují kolikrát se objevil na veřejnosti ,kolikrát jde na záchod ,kolikrát umřel
to jsou panečku odborníci

Zobrazit celou diskusi