Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Uprostřed modlitby vybouchla bomba: Nejméně 15 zraněných po explozi v afghánské mešitě

Autor: ČTK - 
12. listopadu 2021
13:09

Nejméně 15 lidí utrpělo zranění při dnešním výbuchu bomby v mešitě ve východoafghánské provincii Nangarhár. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na mluvčího provinční vlády z řad Tálibánu. Podle jednoho z místních lékařů citovaného agenturou AFP si atentát vyžádal tři mrtvé.

K explozi došlo kolem 13:30 místního času (10:00 SEČ), kdy byli v mešitě nedaleko provinční metropole Dželálábádu shromážděni věřící k tradičním pátečním modlitbám. „V tuto chvíli máme tři oběti a 15 zraněných,“ řekl místní lékař AFP. Svědci uvedli, že mezi zraněnými je i imám mešity.

K dalšímu ze série atentátů, které se odehrály v Afghánistánu po srpnovém nástupu radikálního hnutí Tálibán k moci, se zatím nikdo nepřihlásil. Agentura Reuters uvedla, že výbuch tentokrát zasáhl mešitu, kterou navštěvují vyznavači sunnitské větve islámu. Většina z četných útoků proti mešitám z poslední doby byla zaměřena na místa, kde se modlí šíité, a přihlásila se k nim sunnitská teroristická skupina Islámský stát (IS).

Provincie Nangarhár, která přiléhá k pákistánským hranicím, je považována za hlavní základnu bojovníků Islámského státu.

fesak2 ( 13. listopadu 2021 10:30 )

Dnes jsem si dal k snídani kávu a bábovku. Vynikající.

Zobrazit celou diskusi