Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Zataženo, déšť 16°C

Afghánce během zimy čeká peklo. Většina z nich bude hladovět, někteří zvažují prodej dětí

Autor: Darina Jíchová - 
5. prosince 2021
16:59

Nastávající zima pro mnohé Afghánce nebude vůbec lehká, spousta lidí je závislá na potravinových balíčcích a může se stát, že v dalším období je postihne hlad. Podzim už dávno ztratil nádech léta, počasí se zhoršuje a teploty klesají. Mezi lidmi se šíří strach, že nebudou mít co jíst, uvedla stanice BBC.

Není to jen Tálibán, který se v srpnu ujal moci nad zemi, kdo ztěžuje život řadě Afghánců. Sucha v nespočtu oblastí zničila úrody a lidé se obávají katastrofy. V provincii Mejdán Vardak nacházející se západně od Kábulu se kolem místa distribuujícího potraviny shromažďují zástupy lidí v naději, že se jim podaří získat mouku. Afghánistán zásobuje Světový potravinový program (WFP), na výdej surovin dohlíží tálibové.

O tom, kdo dostane balíček, rozhoduje Tálibán

Ozbrojenci dokonce některé Afghánce vykázali, mezi lidmi panuje vztek i strach. „Zima je skoro tady a já nevím, jestli ji přežiju, pokud si nebudu moct upéct chleba,“ vypověděl pro BBC jeden ze seniorů, který podle Tálibánu nemá nárok na mouku. WFP dává dohromady zásoby, které by měly být schopné pomoct více než 22 milionů osob.

Jestli bude zima tak špatná, jak předpovídají experti, očekává se, že mnoho lidí bude trpět hladem. Někteří odborníci z WFP se dokonce obávají hladomoru. Šéf WFP David Beasley byl začátkem listopadu v Kábulu, aby zhodnotil situaci v zemi, ta je podle něj alarmující. „Je to tak špatné, jak si představujete. Abych pravdu řekl, je to v současnosti asi nejhorší humanitární krize na světě,“ vypověděl.

„Na 95 procent těchto lidí nemá dost jídla, až 23 milionů lidí čeká hlad a strádání. Příštích 6 měsíců bude katastrofických, bude to peklo na Zemi,“ zhodnotil Beasley. Přiznal, že než se Tálibán chopil moci, lidé z WFP věřili, že Afghánistán letošní zimu zvládne, i když s určitou pomocí mezinárodního společenství. „Tahle naděje se v srpnu vytratila,“ povzdychl si šéf WFP.

„Hanba nám, pokud necháme jediné dítě zemřít hlady“

Západní země omezily pomoc Afghánistánu včetně zasílání potravinových balíčků, většina z nich nechce být viděna jako někdo, kdo pomáhá režimu, který omezuje lidská práva svých obyvatel a zakazuje například dívkám studovat. Reportéři BBC si položili otázku, zda tyto země zůstanou nečinně přihlížet tomu, jak nevinní lidé hladoví.

Beasley vyzval západní vlády a miliardáře, aby Afghánistánu pomohli. „Světovým lídrům, podnikatelům a miliardářům bych rád řekl: Představte si, že je to vaše dcerka nebo syn, nebo vaše vnouče, kdo tuto zimu bude hladovět k smrti,“ Beasley se drsně obrátil na západní společnost. „To byste dělali všechno, abyste je zachránili. Hanba nám, pokud necháme jediné dítě zemřít hlady. Je jedno, odkud to dítě je,“ dodal šéf WFP.

Na zimu se chystá také Fatima a jejích 7 dětí ve věku od 3 do 16 let, manžel jí nedávno zemřel na rakovinu a ona se o rodinu musí postarat sama. Nic nemají a žijí v jeskyni u útesů, za minulé vlády dostávala Fatima pravidelné zásoby mouky a oleje, to pod Tálibánem skončilo. Žena si zvládne pletím u okolních farmářů vydělat jen zlomek peněz, které potřebuje na jídlo. Kvůli suchu pro ni teď navíc není práce.

„Mám strach, dětem nemám, co dát k jídlu, brzo budu muset začít žebrat na ulici,“ svěřila se. Některé rodiny sáhly k drastickému řešení a prodaly své dcery starším mužům jako nevěsty. Fatima toto odmítá. Přiznala, že si je vědomá toho, že ona a její děti budu hladovět.

Video  Šéf Motola Ludvík o tikající bombě pro nemocnice. A kdo už se covidu nemusí obávat?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Citronel ( 5. prosince 2021 19:33 )

Na to si budou muset zvyknout a přizpůsobit se, k lepšímu se s Talibanem nic nezmění a nikdo se tam rozsévat svobodu už chystat nebude. Snad Čína o něčem uvažovala, ale až zjistí co je to bude stát a že to nikam nevede, tak taky vycouvá.

lucie13 ( 5. prosince 2021 17:32 )

Mají co chtěli, není mi jich ani trochu líto, jejich Alláh je nasytí…

Zobrazit celou diskusi