Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Rozsáhlé záplavy postihly přes 700 tisíc lidí. Africká země je kvůli klimatu v krizi

Autor: ČTK - 
19. října 2021
17:35

Povodně v Jižním Súdánu postihly více než 700 000 lidí a souvisejí s globální změnou klimatu. Řekl to představitel Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). V částech této africké země jsou podle něj záplavy nejhorší za posledních skoro 60 let.

„Tato země je na frontové linii klimatické krize a tamní lidé se stávají oběťmi bitvy, kterou nezačali,“ uvedl zástupce UNHCR v Jižním Súdánu Arafat Jamal. Dodal, že záplavy v Jižním Súdánu postihly zhruba 700 000 lidí a že toto číslo stále stoupá. Neměl informace o tom, kolik lidí zemřelo.

Vytrvalé deště v uplynulých týdnech v Jižním Súdánu zničily mnoho domovů a zaplavily zemědělskou půdu. Hledat útočiště ve vysoko položených oblastech se tak podle Jamala vydaly celé rodiny i s hospodářskými zvířaty.

Záplavy podle UNHCR postihly zejména čtyři jihosúdánské státy. V některých oblastech přitom byly povodně nejhorší od roku 1962. Obyvatelé těchto míst se potýkají se záplavami tři roky po sobě, což zhoršilo jejich schopnost se s nimi vypořádat.

Některé obyvatele Jižního Súdánu záplavy uvěznily, takže tito lidé museli jíst trávu a kořínky, aby přežili, uvedl Jamal. Další podle něj šli pěšky několik dní, než se dostali do regionů, které velká voda nepostihla. Záplavy také zdevastovaly hospodářské plodiny jako čirok a proso a způsobily úhyn dobytka. „Čím více je ztraceno, tím víc lidé závisejí na pomoci,“ poznamenal Jamal.

Očekává se, že vytrvalé deště budou pokračovat po zbytek roku, což podle UNHCR zvýší počet lidí, kteří budou potřebovat pomoc. Zároveň se očekává, že se lidé budou dál přesouvat do výše položených lokalit, což zvyšuje riziko konfliktu mezi jednotlivými komunitami.

Téměř deset let poté, co Jižní Súdán získal po válce nezávislost, čelí hrozbě konfliktu, klimatických změn a covidu-19, uvedl v březnu odcházející vedoucí mise OSN v této zemi.

Skoro všichni obyvatelé Jižního Súdánu závisejí na mezinárodní potravinové pomoci. Základní služby, jako jsou školy a lékařská péče, v zemi zajišťuje OSN a humanitární organizace.

Video  Záplavy v Jižním Súdánu.  - UNHCR
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi