Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

„Krásná, ale nevnímá.“ Putin zpražil moderátorku, vytýkala mu drahý plyn i pro Čechy

Autor: mav - 
15. října 2021
21:05

Zpovídat ruského prezidenta Vladimira Putina nezvládne jen tak někdo. Americká ekonomická televize CNBC vyslala těžkou váhu: Hadley Gambleovou, dlouhonohou brunetu v krátké sukni. Jestli snad dostala za úkol rozhodit pána Kremlu ženskými zbraněmi, nepovedlo se a alfasamec Putin to obrátil proti ní.

Hadley Gambleová (39) má za sebou úctyhodnou kariéru v předních amerických televizích, v CNBC se věnuje hlavně Blízkému východu, geopolitice či energetice. Vedle reportování také občas moderuje diskuze na prestižních konferencích – jako právě teď, na Ruském energetickém týdnu v Moskvě.

Vrcholem byl právě rozhovor s Vladimirem Putinem (69). Bavili se o aktuální energetické krizi v Evropě a nedostatku, respektive zdražujícím zemním plynu. Moderátorka nijak zvlášť neskrývala názor, že z krize Rusko coby velký dodavatel profituje: „Využívá Rusko energii jako zbraň?“ zeptala se natvrdo prezidenta.

„Kdybyste dávala pozor, tak Rusko nepoužívá vůbec žádné zbraně,“ opáčil napřed Putin s úšklebkem. „A pokud jde o ekonomiku, kde používáme zbraně? V jakých jsme konfliktech? I v nejtěžších dobách studené války Rusko regulérně a kompletně plnilo své smluvní povinnosti a do Evropy plyn dodávalo,“ přidal pak pohled do historie a ujišťování, že Rusko plyn na západ dodává vždy a spolehlivě. „Dodávky do Evropy navyšujeme i dnes, když jsou pro nás podmínky obtížné. I během obtížných podzimů a zim minulých let, když nás partneři požádali o navýšení dodávek nad rámec smluvních povinností, vždy jsme tak učinili. Je to politicky motivované plkání, které se nezakládá na ničem skutečném.“

A připomněl, že to jsou Spojené státy, kdo v poslední době snížil dodávky (zkapalněného) zemního plynu do Evropy a že mnohé americké firmy do EU nedodávají tolik plynu, kolik se smlouvami zavázaly. „Takže kdo zneužívá energetiku pro své účely – my, nebo někdo jiný?"

Gambleová ale na své argumentaci trvala – Rusko mohlo na nárůst poptávky a cen reagovat rychleji. „Jak můžete očekávat, že vás Evropa bude brát za spolehlivého partnera v energetice?“ útočila dál na Putina.

„Krásná žena, sympatická,“ odtušil prezident. „Já jí něco řeknu, a ona hned opáčí něco jiného. Jako byste neslyšela, co jsem řekl. Povím vám to ještě jednou.“

„Pane prezidente, slyšela jsem vás…“ snažila se reagovat po pár vteřinách rozpačitých úsměvů.

„Poslyšte, právě jste řekla: ‚Nedodáváte plyn do Evropy skrz plynovody‘. Jste uvedena v omyl, vy, vážená kolegyně, i všichni, kdo využíváte informace z takových zdrojů. My dodávky do Evropy navyšujeme.“

Další sexistickou urážku americké novinářce připravili ruští kolegové z redakce vlivného deníku Kommersant. Její diskuse s prezidentem byla hlavním materiálem na titulní straně, a jak předvedla na Instagramu, dali si záležet s výběrem fotky – jejích dlouhých nohou. „Feminismus v Rusku,“ rýpla si.

Sama se ovšem na svém instagramovém profilu nezdráhá zveřejňovat rajcovní snímky v minisukních, plavkách či s výstřihy. Stejné zbraně zjevně nasazovala třeba na afghánského prezidenta nebo amerického ministra zahraničí.

A podstata sporu s prezidentem Putinem? Dovoz plynu do zemí EU závisí zhruba z poloviny na Rusku, píše BBC; zbytek importu dodává Norsko a Alžírsko. Za pandemie dovoz z Ruska klesl kvůli utlumení průmyslu a menší poptávce; opětovný nárůst dodávek byl však pomalejší, zásoby v Evropě tak poklesly a ceny plynu na burzách vzrostly.  

Gazprom dodává plyn jednak podle dlouhodobých kontraktů, a ty dodržuje, jak zdůraznil Putin. Vedle toho ale dodatečný plyn Evropa kupuje nárazově, podle aktuální situace – a tyto objemy jsou nyní stále nízké.

„Naše prvotní analýza naznačuje, že Rusko plní dlouhodobé kontrakty, ale dodatečné dodávky neposkytuje,“ pronesla 6. října eurokomisařka pro energetiku Kadri Simsonová.

Někteří analytici soudí, že se tak snaží tlačit na zprovoznění nově vybudované větve plynovodu Nord Stream do Německa, proti které protestují mj. USA či Polsko – baltské potrubí totiž obchází Polsko a Ukrajinu, které by tratily na tranzitních poplatcích.

Video  Havlíček o zdražování energií, konci Bohemia Energy i volbách. Má být Babiš prezidentem?  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi