Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Proč zdražuje elektřina? Odborníci: Důvodů je víc, roli hraje i pandemie

Autor: sova - 
22. září 2021
21:15

Rostoucí ceny energií včetně elektřiny jsou v současné době neradostnou realitou, Česko nevyjímaje. Reakce trhu na zvýšenou poptávku spojenou s příchodem zimních měsíců pociťují zákazníci napříč Evropou a obchodníci se shodují, že scénář, podle něhož by elektřina v příštích letech zásadně zlevňovala, je velmi nepravděpodobný. Výkyvy cen na trhu s energiemi jsou přitom něco, na co jsou spotřebitelé zvyklí, klíčovou otázkou tak je, čím je způsoben tak enormní růst jako v posledních týdnech?

Elektřina na příští rok na evropských burzách nyní stojí přes 100 eur (25400 korun) za megawatthodinu, dvojnásobek toho, co na začátku ledna. Proč?

Odborníci se shodují, že došlo k následujícímu jevu: ceny energií vyletěly prudce nahoru nyní, kdy se světové ekonomiky dostávají z pandemie – to posílilo poptávku právě v době, kdy se energetickým společnostem nedostává zásob, píše například agentura Bloomberg.

Uhelné závody, ze kterých pochází velká část energetického mixu, byly během globální pandemie uzavřeny a zásoby plynu, který tvoří rovněž významný podíl původu vyprodukované elektřiny, jsou nízké. A rostoucí závislost kontinentu na prozatím nepříliš spolehlivých obnovitelných zdrojích energie tak odhaluje jeho zranitelnost. Svůj podíl si bere i rostoucí poptávka po energiích z ekonomicky posilujících zemí Asie.

Část problému tvoří situace na trhu se zemním plynem

Pozdní léto v Evropě obvykle znamená doplnění zásob zemního plynu na zimu. Po neobvykle chladné loňské zimě ale nastala situace, kdy byla úroveň těchto úložišť nejnižší za více než deset let. Dodávky z Ruska byly omezené, protože východní velmoc přestavovala systém vlastních zásob, zatímco toky norského plynu byly kvůli údržbovým pracím na tamních plynových rafineriích nižší než průměr.

Energetický mix v Evropě je následující. V roce 2019 bylo zhruba 23 % elektřiny vyrobeno z plynu. 26 procent výroby pak pocházelo z jaderných elektráren. Skladování elektřiny je ale velmi náročné, což znamená, že velké výkyvy v nákladech na výrobu paliv se rychle promítnou do cen. Samozřejmě existují velkokapacitní baterie, které mohou sloužit jako úložiště, tato technologie se ale prozatím stále rozvíjí a bude trvat mnoho let, než bude představovat seriózní možnost skladovací kapacity pro elektřinu z obnovitelných zdrojů. Některé evropské země jsou navíc stále závislé na vývozu elektřiny z jiných zemí.

Ceny povolenek jsou rekordně vysoko, tvrdí dodavatelé

Jak potvrzují i čeští dodavatelé energií, na rostoucích cenách elektřiny se v Evropě podílí také dražší emisní povolenky. Ty musejí nakupovat těžařské společnosti, přičemž jejich cílem je snížit emisi skleníkových plynů, zejména oxidu uhličitého (CO2) v Evropské unii.

Takové tvrzení potvrzují i zástupci dodavatele elektřiny E.ON. „Hlavním zdrojem tohoto růstu je výrazný nárůst ceny povolenky CO2. Ceny povolenek aktuálně dosahují maxim a atakují hranici 60 euro za tunu, přičemž v lednu byly k mání zhruba za polovinu,“ uvedla pro Blesk Zprávy vedoucí komunikace společnosti Martina Slavíková.

Do vysokého nárůstu ceny povolenky se podle firmy promítají i upravené charakteristiky započatého regulačního období evropského schématu obchodování s emisemi a pravděpodobně také významné spekulace finančních investorů na růst jejich ceny. A jak už bylo naznačeno, růst cen elektrické energie také ovlivňuje i zdražující se zemní plyn a zvyšující se poptávka průmyslového odvětví po energiích po útlumu způsobeným pandemií.

Evropská unie zkouší hledat řešení

Evropská unie sleduje raketový nárůst cen energií a připravuje návrh nástrojů, jak proti němu bojovat na evropské úrovni. Po dnešním společném jednání unijních ministrů pro energetiku to prohlásila eurokomisařka Kadri Simsonová. Podle španělské ministryně energetiky a životního prostředí Teresy Riberaové chce Brusel návrhy představit „v příštích týdnech“.

Ministři se k neformálnímu jednání sešli v době, kdy se řada unijních zemí snaží vlastní cestou vyrovnat s cenami letícími vzhůru zejména v souvislosti s pokrizovým oživením ekonomik. Simsonová prohlásila, že všechny země mohou ke zmírnění dopadů současného vývoje použít standardní nástroje v podobě úprav daně z přidané hodnoty či spotřebních daní, případně přímo podpořit spotřebitele. Komise podle ní zároveň přijde s návrhem možností, kterými by šlo situaci řešit i na celoevropské úrovni.

„Dnes jsem ministrům navrhla vytvoření strukturovanější sady nástrojů, která by podle nás mohla být členským státům pro řešení situace užitečná,“ řekla komisařka novinářům. Podle španělské ministryně sdělila Simsonová zástupcům unijních vlád, že možnosti budou flexibilní a představí je v příštích týdnech.

fico ( 23. září 2021 04:00 )

Zjednodušeně řečeno, dojebali to Němci.

Jirik-ta ( 23. září 2021 03:42 )

aby bylo na dotace a kde jinde než tam co všichni potřebují - jmenovat nemá cenu. Je to zákeřné, je to tak. Je třeba vládu odborníků

Zobrazit celou diskusi