Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ivanka už „nesedí v koutě“: Trumpovou s manželem vítali v Izraeli jako hrdiny, hostil je expremiér

Autor: Darina Jíchová - 
12. října 2021
21:20

Jednou z nejvýraznějších postav administrativy bývalého prezidenta Spojených států Donalda Trumpa byla bezesporu jeho nejstarší dcera Ivanka. Společně se svým manželem Jaredem Kushnerem působila jako poradkyně Bílého domu a vyzkoušela si i nejvyšší diplomacii. Když její otec opustil prezidentské křeslo, Trumpová ho následovala na Floridu, stáhla se ale do pozadí. Nyní o sobě dala opět vědět, s manželem vyjela do Izraele, uvedl list Daily Mail.

Trumpová v posledních měsících jen zřídka vystupovala na veřejnosti, umlkla i na sociálních sítích, kde naposledy sdílela příspěvek o svém očkování proti covidu-19. Zahlédnout ji mohli pouze její sousedé. Kostýmky a podpatky, které preferovala v Bílém domě, vyměnila za sportovní oblečení, plavky, letní šaty nebo kaftany.

V pondělí po boku izraelského premiéra Benjamina Netanjahua připomněla, jak jí sluší uhlazený styl. S manželem byla v Izraeli kvůli podpoře tzv. Abrahamových dohod, které loni na podzim podepsali představitelé Izraele, Bahrajnu a Spojených arabských emirátů, přidal se také Súdán a Maroko. Smlouva byla vrcholem snahy prezidenta Trumpa o sblížení židovského Izraele se sunnitskými státy. Kushner se výrazně podílel na uzavření dohod.

Ivanka Trumpová s manželem Jaredem Kushnerem při návštěvě Izraele Ivanka Trumpová s manželem Jaredem Kushnerem při návštěvě Izraele | Profimedia.cz

Trumpová se předvedla ve dvou světlých modelech, její večerní šaty zdobilo vyšívání na rameni. Někdejší první dcera se očividně dobře bavila. Podle snímků rozdávala úsměvy na všechny strany.

Kushner je spokojený

„Blízký východ se mění,“ pochvaloval si po roce od podepsání dokumentu Kushner. Oba manžele čekalo velkolepé uvítání jako pro hrdiny. Kromě Trumpové s Kushnerem do Izraele přijel také bývalý ministr zahraničí Mike Pompeo. O americkou výpravu se staral expremiér Netanjahu a jeho žena Sara.

„Máme velkou radost ze setkání s našimi nejbližšími přáteli Jaredem Kushnerem a Ivankou Trumpovou. Vítejte v Jeruzalému,“ napsal na svém twitteru Netanjahu. Kushner následně vystoupil v zákonodárném Knesetu, jehož předseda Jariv Levin mu poděkoval za jeho práci na smlouvě. Levin následně vyzval státy Blízkého východu, aby se „odvrátily od cesty hněvu“ a přidaly se k Abrahamovým dohodám.

Ministr zahraničí Ja'ir Lapid poděkoval exprezidentovi Trumpovi i exprezidentovi Netanjahuovi za jejich role při vyjednávání dohody. „Odvedli velký a skvělý kus práce,“ uznal Lapid, který se chystá do USA, kde bude jednat s Pompeovým nástupcem Antonym Blinkenem.

Video  Melania versus Ivanka: Trumpovy ženy se moc nemusí.  - Reuters
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi