Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ivanka Trumpová s manželem čelí útoku: Opojila je moc a chovali se jako stínový prezidentský pár?

Autor: Darina Jíchová - 
6. října 2021
21:39

Ivanka Trumpová a její manžel Jared Kushner působili jako nejbližší poradci bývalého prezidenta Spojených Států Donalda Trumpa. Na starost měli mnoho projektů a exprezidentova dcera si vyzkoušela i diplomacii. Podle někdejší mluvčí Bílého domu Stephanie Grishamové Ivanka Trumpová vedla jakousi stínovou prezidenturu. „Často to vypadalo, jako by si Ivanka s Jaredem mysleli, že jsou prezident a první dáma,“ prohlásila Grishamová, která nyní propaguje své memoáry plné skandálních odhalení, uvedl list Daily Mail.

Grishamová se ve své knize věnuje převážně exprezidentovi a jeho manželce Melanii, s oběma úzce spolupracovala, prostor si ale našla i pro Trumpovy poradce – jeho dceru a zetě. „Ivanka byla mozek dvojice, Jared by opojený mocí, kterou najednou měli,“ prohlásila Grishamová během rozhovoru pro stanici CNN.

„Prezident Trump byl velmi hrubý, na nás podřízené často ječel,“ uvedla autorka pamětí. Znovu se omluvila za to, že se podílela na šíření lží Trumpovy administrativy. Přiznala, že například v zájmu exprezidenta lhala při jednom výstupu pro stanici Fow News.

Prezidentově dceři a zeti se neodporovalo

„Byla to z jejich strany taková stínová prezidentura. Mohli najmout, koho chtěli, a propustit, koho chtěli,“ Grishamová neuvedla, kdo přesně z manželů byl prezident, zda Ivanka, nebo její manžel. Kushnera v přímém přenosu přirovnala k Rasputinovi. „Ale hubenější,“ dodala. „Jared se po nástupu do Bílého domu měnil s tím, jak rostla jeho moc. Najal si pak vlastního personálního šéfa a mohl si dělat v podstatě, co chtěl,“ objasnila Grishamová.

Popsala moment, kdy personální šéf Bílého domu Mark Meadows vyhlásil zákaz přijímání nových pracovníků bez jeho svolení, Kushner se mu podle Grishamové vysmál. Doplnila, že manželé se pravidelně snažili zasahovat do odvětví, se kterými neměli žádné zkušenosti. „Když se pak nedařilo, záhadně se z Bílého domu vypařili a odjeli na dovolenou,“ řekla Grishamová.

Prezident USA Donald Trump s dcerou Ivankou. Prezident USA Donald Trump s dcerou Ivankou. | Instagram Ivanky Trumpové

„Hlavní slovo ale měla Ivanka, na rozdíl od svého otce má velmi klidnou a kontrolovanou povahu. Osobně si myslím, že je velmi chytrá. Ona je ten mozek,“ vysvětlila novinářům CNN. Ve své knize popisuje několik eskapád Ivanky Trumpové a jejího manžela, například když se v roce 2019 snažili „vecpat“ na setkání s královnou Alžbětou II. Exprezidentův tým jim nakonec musel říct, že se nevejdou do helikoptéry.

Napětí mezi Melanií a Ivankou

Velké plány měla Ivanka Trumpová v roce 2020 na státní návštěvě v Indii, chtěla osobní jednání s premiérem Nárendrou Módím. „Narušovali tak protokol, byli všude, kde byl prezident s paní Trumpovou. Ta z toho byla dost rozhozená,“ vylíčila Grishamová. Doplnila, že tým bývalé první dámy se to snažil zarazit. „Ale šlo o dceru prezidenta a jeho zetě a těm nikdo poroučet nemohl,“ vysvětlila.

Napjatému vztahu mezi Ivankou a Melanií Trumpovými se v minulosti věnovala řada neautorizovaných biografií. Vyjádření Grishamové jen potvrzují, že se ženy „moc nemusí“, což během posledních let ještě vyeskalovalo.

„Dlouho mi trvalo, než jsem si uvědomila, v jak toxickém prostředí pracujeme. Záleželo mi jen na tom, aby byl Donald Trump šťastný. Prostě jsem nechtěla, aby na mě ječel. Rychle se naučíte splnit všechno, co chce. A taky se naučíte, jak ho a jeho příkazy obejít,“ prohlásila při rozhovoru. Pro Trumpovy pracovala bezmála šest let, začala ještě během jeho kandidatury v roce 2015. Platila za jednu z nejloajálnějších zaměstnankyň. Rezignovala po výtržnostech v Kapitolu v lednu 2021, které mají na svědomí Trumpovi příznivci.

Její kniha vyšla v úterý 5. října, Grishamová od pondělí podává jedno interview za druhým. V tom prvním se svěřila s tím, že se děsí toho, že bude Trump znovu kandidovat na prezidenta v roce 2024. Připustila rovněž, že čelí útokům ze strany trumpovců, které její kniha pobouřila. „Stephanie je naštvaná a zahořklá, od počátku neměla na to pracovat v Bílém domě,“ rýpl si do autorky i Trump.

Trumpovy ženy se moc nemusí. Melania směrem k Ivance protočila oči v sloup. Trumpovy ženy se moc nemusí. Melania směrem k Ivance protočila oči v sloup. | Reuters, reprofoto, Blesk - Veronika Zabilanská

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi