Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nicole (34) byla nevěstou ISIS. Teď prosí: Mějte otevřenou mysl a zkuste nám porozumět

Autor: Darina Jíchová - 
17. října 2021
05:00

Nicole Jacková (34) je jednou z Britek, které opustily zemi, odešly do Sýrie, kde se přidaly k teroristické organizaci Islámský stát (ISIS), většina z nich se zde provdala za džihádistu. Problematika tzv. nevěst ISIS je velmi složitá, Velká Británie odmítá ženy či jejich potomky přijmout zpátky. Zpravidla volí cestu odebrání občanství, ženy pak zůstávají v syrských uprchlických táborech. Jacková prosí o povolení k návratu, uvedla stanice BBC.

Jacková a její tři dcery ve věku 7, 9 a 12 let jsou momentálně v jednom ze syrských táborů určených pro rodiny bojovníků ISIS, pro reportéry BBC uvedla, že jich jsou v detenčním centru tisíce. „Sejde z očí, sejde z mysli. Naše případy by ale vláda neměla zamést pod koberec,“ prohlásila žena. Jacková apelovala na vládu, přála by si, aby politici byli tolerantnější.

Británie nevěsty ISIS nechce

Ministerstvo vnitra však reagovalo tím, že jejich hlavní prioritou je bezpečí země a jejích občanů. Jacková žije v táboře Rodž, tedy na stejném místě jako Šamima Begúmová, v současnosti asi nejznámější nevěsta ISIS. Také ona se usilovně už 3 roky snaží o návrat do Británie, o odebrané občanství se dokonce soudila u nejvyššího soudu. Podle rozsudku však pro zemi představuje hrozbu a vrátit se nesmí. Begúmová svůj boj však nevzdává a není sama.

Na rozdíl od Begúmové, která pravidelně rozmlouvá s novináři, rozhovor Jackové pro BBC bylo její první veřejné vystoupení. Vypověděla, že pod vládou ISIS žila 3 roky a zapřísáhla se, že nijak neohrožuje Británii. Britská vláda zarputile odmítá povolit návrat těm, kdo odešli ze země, aby se přidali k teroristické organizaci.

Jacková odešla z Londýna s manželem a čtyřmi dětmi v říjnu 2015, příbuzným řekla, že odjíždějí za novým životem do Somálska. V té době už tisk pravidelně informoval o brutalitě ISIS včetně popravování západních zajatců. Na rozdíl od Begúmové, která utekla do Sýrie, když jí bylo 15 let, Jacková byla už dospělá. BBC sdělila, že chápe, že lidé nerozumí jejímu rozhodnutí odejít a vzít s sebou děti, když věděla, že jde do válečné zóny.

Přišla o dva manžely a syna

Vysvětlila, že její manžel Hussajn Alí vyhrožoval, že ji opustí, pokud s ním nepůjde. „Nejdůležitější pro mě bylo udržet rodinu pohromadě,“ dodala, že její manžel zemřel. „Je teď na lepším místě,“ řekla novinářům. Po jeho smrti si vzala džihádistu z Trinidadu a Tobaga Adíla de Montricharda, ten ale také zemřel. Při náletu přišla i o desetiletého syna Isaaqa.

Se smrtí dítěte se vyrovnávala stejným způsobem jako se smrtí manžela, opakovala si mantru, že jsou „na lepším místě“. „Jinak bych se zhroutila a to si nemůžu dovolit,“ objasnila Jacková. K hrůzným činům ISIS uvedla, že nikdy nebyla svědkem jejich krutosti. Reportéři BBC měli možnost promluvit i s její nejstarší dcerou, která si ještě pamatuje na život v Londýně. „Chybí mi babičky a tety,“ doplnila, že by se chtěla vrátit domů, chodit do školy a mít kamarády.

V táboře chodí do provizorní školy, kterou zorganizovala organizace Save the Children. „Ráda se učím nové věci, třeba jazyky,“ svěřila se. „Chci být chytrá, až vyrostu,“ pochlubila se dívka. Podle mezinárodních právnických skupin v syrských táborech žije na 16 britských žen a mezi 35 až 60 dětí. Humanitární organizace tlačí na vlády, aby aspoň přijaly zpátky děti.

Návrat vnuček požaduje i jejich babička

Jacková sdělila tisku, že neví, zda jí ministerstvo vnitra odebralo občanství, jako tomu je v případu Begúmové. Dodala, že má vedle britského i trinidadský pas. Zdůraznila, že není připravená poslat děti do Londýna samotné. Babička dětí, zdravotní sestra Charleen Jacková Henryová požaduje návrat vnuček. „Není to fér a není to správné, děti za nic nemůžou a v táboře teď živoří,“ komentovala.

Británie oznámila, že je ochotná repatriovat sirotky a děti bez doprovodu. To jiné země jako Švédsko, Finsko, Belgie nebo Německo povolily návrat i matkám s dětmi. Němci například tento týden repatriovali 8 žen a 23 dětí, Dánové 3 ženy a 14 dětí.

hejhej ( 17. října 2021 13:58 )

Saschajede:

kozinozka ( 17. října 2021 13:15 )

Některé národy jsou odlišné, a nikdy se s námi dobře nesžijí. To vidíme dnes u Romů a Vietnamců, kteří se přátelí pouze sami se sebou.

krapotkin ( 17. října 2021 12:05 )

Po II,WW také němečtí důstojníci nemohli za vraždění lidí, protože "jenom" poslouchali rozkazy.

hejhej ( 17. října 2021 10:37 )

Neměla mít otevřenou mysl ona ještě než stala nevěstou ISIS ??? Muslimům nevěřím ani nos mezi očima, žijí podle koránu, vraždy, znásilnění a neuznávání práv žen je pro ně přirozený život, navíc jsou vesměs primitivní. Takoví nepatří do civilizovaných zemí, nehodlají se změnit a drze a hrubým způsobem prosazují v Evropě svoje zvrhlá práva.

diskutujici ( 17. října 2021 09:15 )

Co to jako mám být?
Když někdo šel bojovat, (třeba na Ukrajinu), tak dostal pálku jako prase. A tady tohle má být v cajku?

Zobrazit celou diskusi