Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nevěsta ISIS nasadila kšiltovku a prosí o milost. O „sektě smrti“ prý neměla tušení

Autor: Darina Jíchová - 
15. září 2021
16:43

Příběh v současnosti asi nejznámější tzv. nevěsty ISIS Šamimy Begúmové (22) pokračuje. Dívka, která jako patnáctiletá školačka utekla z Británie do Sýrie, kde se přidala k teroristické organizaci Islámský stát (ISIS) a provdala se za džihádistu, prosí o odpuštění. Ve své poslední zpovědi přiznala, že udělala chybu a že nevěděla, že ISIS je „sekta smrti“, uvedl list Daily Mail.

Begúmová se podle všeho zřekla ideologie ISIS a odložila tradiční muslimské oblečení, místo hidžábu chodí v džínech a maluje se. Nevzdala se touhy vrátit se domů. Do Sýrie utekla v roce 2015, o čtyři roky později ji vypátrali novináři v jednom ze syrských uprchlických táborů, tehdy těhotná dívka tak měla možnost skrze tisk požádat o návrat do Británie. 

Britská vláda byla proti a odebrala jí občanství, následně jednala o tom, zda by se do země mohl vrátit alespoň její novorozený syn, než se politici dohodli, dítě zemřelo na plicní infekci. Begúmová porodila 3 děti, všechny zemřely v raném věku. Provdaná byla za nizozemského džihádistu Yaga Riedijka.

Begúmová: Nenávidím se

Její image se za poslední tři roky dost změnila, první rozhovory podávala v hidžábu a abáji, nyní se obléká v „západním“ stylu. Má obarvené vlasy a nalakované nehty. „Za to, co jsem udělala, mě nikdo nemůže nenávidět víc, než se nenávidím já sama. Jediné, co můžu říct, je, že mě to moc mrzí,“ prohlásila Begúmová.

Také její výroky prošly velkou transformací, před třemi lety z jejích slov bylo patrné, že ničeho nelituje. Brity pobouřilo hlavně její prohlášení, že popravy západních zajatců se „daly tolerovat“. Rozhořčilo je i to, že naznačila, že atentát v Manchesteru z května 2017 byl oprávněný. Sebevražedný bombový útok si tehdy vyžádal 22 obětí včetně dětí, nejmladší oběti bylo pouhých osm let. Toto prohlášení v nejnovější komunikaci s tiskem vzala zpět. „Mýlila jsem se. Teď bych radši zemřela, než abych se vrátila k ISIS,“ dodala.

Nyní Begúmová tvrdí, že byla „zneužitá a zmanipulovaná extrémisty k odchodu do Sýrie“. Obrátila se také na premiéra Borise Johnsona. „Je očividné, že máte v zemi problém s extremismem, můžu vám pomoct,“ nabídla se. Sama sebe označila za oběť, popřela, že by byla zločinec nebo terorista. Britská vláda ani společnost nemůžou přijmout fakt, že Begúmová měla být součástí morální policie nebo šít vesty s výbušninami pro sebevražedné atentátníky.

„Premiér neví, co dělá“

Begúmovou zpovídali reportéři pořadu Good Morning Britain. „Jediný zločin, který jsem spáchala, bylo, že jsem byla tak blbá a přidala se k ISIS,“ tvrdí Begúmová. Během rozhovoru se několikrát obrátila přímo k premiérovi Johnsonovi, nechala se dokonce slyšet, že ministerský předseda „očividně neví, co dělá“, pokud jde o boj s extremismem. „Chci, aby mě Británie viděla jako přínos a ne jako hrozbu,“ vysvětlila.

Vyjádřila se také k tomu, že ji na základě toho, že jsou její rodiče z Bangladéše, zbavilo ministerstvo vnitra občanství. „V domnění, že mi zbude bangladéšské občanství, mi vzali to britské. Jak mohli? V Británii, zemi bez trestu smrti, mě mohli soudit. Místo toho očekávají, že půjdu do země, kde mě popraví?“ reagovala. Kauzu o své britské občanství dohnala až k nejvyššímu soudu, ten ji označil za bezpečnostní hrozbu a nedovolil jí se vrátit.

„Chápu, že je pro Brity těžké mi odpustit, protože žijí ve strachu z ISIS a přišli o své blízké kvůli němu. Já jsem ale také žila ve strachu z ISIS, také jsem kvůli němu přišla o své milované. Můžu s nimi v tomhle soucítit,“ omluvila se také za všechny své předešlé výroky. Vysvětlila, že si při odchodu do Sýrie myslela, že se tam prostě vdá a bude mít děti. „Chtěla jsem žít čistý islámský život,“ řekla moderátorům.

Šamima Begúmová stále usiluje o Šamima Begúmová stále usiluje o | Profimedia.cz

V hidžábu už se necítí dobře

Begúmová překvapila tím, že při návratu domů je připravená stanout před soudem. Chce ale do Británie, ne do Bangladéše, kde žije nyní její otec. Bojí se trestu smrti. Objasnila také, proč přestala nosit hidžáb, odmítá, že by to byl jen pokus o zviditelnění. Prý se v něm už necítila dobře. Doplnila také, že by se ráda setkala s Sajidem Javidem, ten v současnosti slouží jako ministr zdravotnictví, ona ho pamatuje jako ministra vnitra, který jí odebral občanství.

„Opravdu jsem si původně myslela, že ISIS je poklidná islámská komunita,“ prohlásila. „Na internetu mě nakrmili těmito informacemi, zneužili mě,“ dodala Begúmová. Tvrdí, že neexistují žádné důkazy toho, že pomáhala v přípravách teroristických útoků. Během interview se mnohokrát omlouvala, nejen za svoje předešlá slova, ale také za to, co všechno ISIS způsobil. „Nevěděla jsem, že při útoku v Manchesteru umíraly ženy a děti. Nevěděla jsem, že měl oběti. Zabíjení nevinných ve jménu víry není ospraveditelné,“ uvedla Begúmová.

Dívka nadále zůstává v jednom ze syrských uprchlických táborů, svěřila se, že už má kolem sebe skupinku dobrých přátel. „Pracuju na sobě, snažím se změnit a zlepšit,“ pochlubila se. Několikrát zdůraznila, že nesouhlasí s činy ISIS. „Bylo mi jen 15 let, když jsem utekla, byla jsem hloupá a naivní, až jsem se přidala k ISIS, a vy soudíte patnáctiletou holku za něco, čeho rychle litovala,“ prohlásila Begúmová.

Nevěsta ISIS prosí o druhou šanci

„Klidně mě za to suďte před soudem, já za to případně půjdu do vězení,“ vyzvala. „Demokracie, ve které žijete, říká, že si každý zaslouží spravedlivý soud. Místo toho mě necháváte hnít tady,“ doplnila Begúmová. „Je mi jasné, že někteří lidé názor na mě nezmění, ať budu říkat, co chci,“ připustila. „Ale všem, kteří mají v srdci alespoň kapku soucitu a milosti, bych ráda řekla, že z celého srdce lituju, že jsem kdy vkročila do Sýrie, budu toho litovat po zbytek svého života,“ uvedla Begúmová.

„Vy na to časem možná zapomenete, na mě zapomenete, ale já si do konce života ponesu v duši výčitky a pocit znechucení nad sebou samou,“ sdělila moderátorům. Zmínila i to, jak ji „lidé na internetu“ přiměli k útěku do Sýrie. „Jejich slova v mé mysli vytvořila obraz dokonalého islámského ráje, kam jsem chtěla. Ostře na mě tlačili, abych přijela za nimi. Cítila jsem se provinile, že zůstávám v Británii s rodinou, která v té době nepraktikovala islám,“ vypověděla Begúmová.

Pořad Good Morning Britain patří mezi oblíbené show Begúmové, ve svém příbytku v uprchlickém táboře má televizi, kde ho pravidelně sleduje. „Nejsem ta samá osoba, jakou jsem byla. Dejte mi prosím druhou šanci,“ prosí Begúmová.

Video  Afghánský exministr v Německu rozváží pizzu: Policie tu není zkorumpovaná, cení  - Reuters
Video se připravuje ...

kakamilek ( 16. září 2021 00:14 )

Ovčáček už taky lituje, že plácal ho rudofašistickýho plátku a nejradši by teď posloužil do roztrhání těla, klero­naci­onalis­tické klice kolem Duky a Volnejch mravů.

risan ( 15. září 2021 21:46 )

Smutny pribeh, je mi ji lito.

lader ( 15. září 2021 21:24 )

Jednou komunista, pořád komunista.

diskutujici ( 15. září 2021 18:17 )

Vykopejte jí co nejdál

prudentiacz ( 15. září 2021 17:59 )

Milost si musí zasloužit, kecama si zatím zasloužila akorát katovnu.

Zobrazit celou diskusi