Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Expo vykoupené krví: Při stavbě zemřelo pět dělníků. Evropa mluví o nelidských podmínkách

Autor: ČTK - 
2. října 2021
17:27

Organizátoři světové výstavy Expo 2020, která začala v pátek v Dubaji, poprvé přiznali, že během výstavby jejího monumentálního areálu zemřelo pět dělníků. Informovala o tom dnes zatím bez dalších podrobností, například k příčinám úmrtí, agentura AP. V této souvislosti také připomněla, že minulý měsíc Evropský parlament (EP) vyzval k neúčasti na této výstavě kvůli porušování lidských práv ve Spojených arabských emirátech (SAE) i kvůli podle něj „nelidským podmínkám“, za jakých tam pracují zahraniční dělníci.

Na výstavbě areálu pro Expo 2020, který se rozkládá na ploše asi čtyř kilometrů čtverečních, pracovalo od roku 2015 přes 200.000 dělníků. Organizátoři podle AP dosud novinářům neposkytli údaje o počtech zranění či úmrtí ani o nakažených koronavirem SARS-CoV-2 během výstavby.

Jména všech dělníků jsou vyryta na památníku, který v pátek ve výstavním areálu představila generální ředitelka Expa Rím Hášimíová.

AP dnes také napsala, že Evropský parlament v září přijal rezoluci kritizující SAE za porušování lidských práv a svobody slova i kvůli podmínkám, za jakých v této zemi pracují zahraniční dělníci. EP vyzval členské země EU a sponzory vystavujících, aby výstavu bojkotovali. SAE podle agentury Reuters rezoluci odmítla jako „fakticky nesprávnou“.

V rezoluci EP se podle agentury AP uvádí, že firmy v SAE „nutí pracovníky podepisovat nepřeložené dokumenty, zabavují jim pasy, vystavují je extrémním podmínkám, co se týče počasí i pracovní doby, a poskytují jim nehygienické ubytování“.

SAE patří k nejbohatším zemím na Blízkém východě a nyní se stala první arabskou zemí, která pořádá světovou výstavu Expo. Výstava, jíž se účastní skoro 200 zemí, včetně České republiky, se měla uskutečnit minulý rok, ale kvůli pandemii covidu-19 byla odložena. Organizátoři doufají, že ji i přes protikoronavirová opatření navštíví na 25 milionů lidí. Její brány budou otevřené do konce března 2022.

viho ( 2. října 2021 21:09 )

Afghánistán může vystavovat nejnovější západní vojenskou techniku, kterou mu nakoupili daňoví poplatníci členských zemí NATO. A k tomu samozřejmě nějaké módní pytle na zabalení ženských, když je jdou vyvenčit ven, říká se jim myslím burka. Ty jsou na blízkém východě hodně oblíbené, i v pokryteckých Emirátech. Však tématem výstavy je udržitelnost, tedy dle práva šaría se tím jistě rozumí jak držet ženské doma.

Zobrazit celou diskusi