Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Expo v Dubaji: Svět patří raketám a robotům. USA oslavují Muska, Češi Čapka

  • Autor: mav,Khaleej Times - 
    1. 10. 2021
    17:45

    Krásy krajiny, slavná historie a nadějná budoucnost – to jsou zřejmě tři nejčastější témata, kterými se chlubí 192 zemí světa na globálním veletrhu Expo 2020, které se 1. října otevřelo v Dubaji. Roboti budou návštěvníky obsluhovat, informovat i kibicovat, aby dodržovali koronavirová opatření. A s jistou ironií český pavilon zdobí krutá socha Vítězství robotů coby pocta Karlu Čapkovi. O největších lákadlech informuje dubajský deník Khaleej Times. 

    Roboti a hi-tech stroje budou na velkolepém výstavišti na každém rohu. A jedním z tematických týdnů Expa 2020 bude vesmír, a to 17. až 23. října; a to pár dní před Mezinárodním astronautickým kongresem, který se koná v dubajském Světovém obchodním centru.

  • 1.Robostráž a chytrá policie

    Četní roboti nebudou jen v roli exponátů, zákazníci je potkají hned u bran, neboť jim budou nabízet nejrůznější servis. „Nástup robotů pomůže lidstvu zbavit se nudných rutinních činností, což povede k lepšímu lidskému prožitku i zvýšené produkci v průmyslu,“ řekl pro Khaleej Times Victor Ali, zakladatel čínské firmy Terminus, která v Dubaji nasadila 152 takových elektronických asistentů.

    Průvodci budou lidem poskytovat instrukce, a to multimediálně –hlasem odpovídají na mluvené dotazy, místo smajlíkovitého tváře umějí na „obličejovým“ dotykovém displeji ukázat mapu či video. Pokud někdo přece jen preferuje tradiční letáčky a papírové plánky, nabídne mu je robotický prodejce/hosteska – vlastně takový prodejní vozík s počítačem místo prodavače.

    Stanice bez policistů

    Hlídací roboti budou na výstavě patrolovat, potažmo kibicovat návštěvníky, kteří by porušovali pandemická pravidla o rozestupech. Jsou k tomu vybaveni kamerou a funkcí rozpoznávání obličejů a infrakamerou. Umí rozpoznávat hlasy a odpovídat na otázky. Rovněž v sobě mají SOS tlačítko, které může stisknout každý návštěvník v nouzi.

    Podobně budou fungovat čtyři „chytré policejní stanice“. Ty se obejdou bez veškerých (ať už chytrých, nebo jiných) policistů. Nabízejí 45 „smart“ služeb v sedmi jazycích, například oznamování zločinů a dopravních nehod. „Zákazníci také mohou snadno žádat o různá povolení a certifikáty, aniž by museli navštěvovat tradiční policejní stanice,“ uvedl pro Khaleej Times generálmajor Alí Ahmed Abdulláh Ghaním.

    Chytrá policejní stanice v Dubaji. Chytrá policejní stanice v Dubaji. | Policie Dubaj

    A nakonec je to Opti, elektronický maskot, který má za úkol tvářit se roztomile a zřejmě nahradit nebohé brigádníky potící se v kostýmech kreslených postaviček. Soubor robomaskotů také divákům předvádí perfektně synchronizované tanečky.

    Na žádném veletrhu, natož v první takové akci na Blízkém východě, nesmí chybět káva. V Dubaji vám ji udělá robotický barista. A něco sladkého na zub? Vyhledejte robotického zmrzlináře. Jiná jídla bude po areálu rozvážet deset autonomních vozidel.

  • 2.Apollo a Elon Musk

    Královská návštěva v americkém pavilonu. Královská návštěva v americkém pavilonu. | Twitter

    Zatímco jiné země prezentují vesmír jako téma budoucnosti, pro USA dobývání kosmu znamená i slavné dějiny a dynamickou přítomnost.

    Už venku u pavilonu spatříte raketu-maketu Falcon 9, tyčící se do 43 metrů výšky. Takové vynášejí na oběžnou dráhu spousty družic, astronauty NASA i partnerských organizací a nově také vesmírné turisty; což Američané velebí jako „demokratizaci vesmíru“, letět dnes může každý (kdo na to sežene peníze). Vedle hlavního artiklu kosmické firmy SpaceX je v pavilonu vidět i podobizna jejího šéfa Elona Muska i připomínka dalšího jeho pokrokového produktu, chytrého elektromobilu Tesla.

    Minulost představují v americkém pavilonu mise Apollo. „Návštěvníci se zblízka podívají na skutečný lunární vzorek. Americký astronaut ho sebral nedaleko místa přistání lunárního modulu Apolla 17, je to jeden z největších vzorků z Měsíce,“ láká skrze The National Matthew Assada z vedení amerického pavilonu.

    K vidění je i skutečný kus Marsu, totiž vzorek marťanského meteoritu, který dopadl na Antarktidu. Vedle něj uvidíte model robotického vozítka Mars Opportunity Rover, který po rudé planetě jezdil 14 let. A živě se na Expu budou promítat obrázky, které tam aktuálně pořizuje nástupce zvaný Perseverance.

    Rovněž Američané předvádějí špičkové roboty pro chirurgii 21. století.

  • 3.Sputnik a filmování ve vesmíru

    Vesmír je velkým tématem i v ruském pavilonu. Zdobí ho mj. replika první umělé družice, Sputniku, který planetu poprvé oběhl 4. října 1957 (hned na následujícím Expu 1958 v Bruselu měl SSSR tutéž expozici, v Turíně 1961 se pak samozřejmě chlubil letem Jurije Gagarina). Nyní Rusové ukážou třeba sadu šachů, kterou si na krácení dlouhých chvil brali kosmonauti do lodí Sojuz 3 a 4 (1968, 1969).

    Také dají Rusové nahlédnout na aktuální podobu Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). 5. října tam totiž má odstartovat režisér Kim Šipenko s herečkou Julijí Peresildovou a natočit tam velkou část celovečerního filmu. V Dubaji se zatím bude promítat upoutávka.

  • 4.Arabská naděje

    Kosmické ambice má i hostitelská země. Hazzá al-Mansúrí se předloni stal třetím arabským kosmonautem, v únoru k Marsu dorazila první arabská sonda Amal (Hope/Naděje).

    Pavilon Spojených arabských emirátů. Pavilon Spojených arabských emirátů. | ČTK / AP / Jon Gambrell

  • 5.Kosmonaut a Notre-Dame

    Francouze bude reprezentovat astronaut Evropské kosmické agentury (ESA) Thomas Pesquet – ale na dálku, přes videohovor. Ne kvůli koronaviru, Pesquet do Dubaje zavolá z Mezinárodní vesmírné stanice. Osobně prý přijede, až se vrátí na Zem, informuje The National. V létě na to lákal skrze své fotky Dubaje, které pořídil z oběžné dráhy.

    Co se historie týče, francouzský pavilon nabídne jinou velkolepou podívanou: 850 let katedrály Notre-Dame v Paříži. Výstava přiblíží stavbu chrámu probíhající ve 12. až 14. století, její roli v náboženském, kulturním a politickém životě Francie i rozsáhlou renovaci, kterou si vynutil požár roku 2019. Návštěvníkům k tomu poslouží speciální tablety s rozšířenou a virtuální realitou. Později se tato expozice přesune do Paříže a pak vyjede na turné po světě, píše portál Khaleej Times.

  • 6.Marťanská paže

    Roboty a vesmír přímo spojuje pavilon Itálie, která je jedním z největších hráčů evropské kosmické branže. Italský průmysl předvede robotickou paži-vrtačku, jaká příští rok poletí na Mars na společné evropsko-ruské misi.

    Italská robotická paže pro Mars. Italská robotická paže pro Mars. | Leonardo

  • 7.Čínská panda umí tai-či

    Panda je jedním z kulturních symbolů Číny. Kung Fu Pandu si vymyslel Hollywood bažící po akci, a tak návštěvníky čínského pavilonu v Dubaji uvítá panda praktikující mírumilovné a harmonické bojové umění tai chi, informují Khaleej Times. A nebude to panda ani animovaná, ani živá, nýbrž… ano, robotická.

    Elektronika Made in China má už dlouho hi-tech ambice a v některých ohledech nemá konkurenci. „Čína jako motor světového ekonomického rozvoje a Spojené arabské emiráty, oáza rozvoje na Blízkém východě, přinesly novou naději světu skrze jejich stabilní společenský a hospodářský rozvoj,“ velebil partnerství obou zemí šéf čínského pavilonu Li Sü-chang.

  • 8.Digitální básník

    Britové lákají na projekt, který spojuje slavnou minulost s budoucností v nehmotné sféře. Totiž básnickou umělou inteligenci. Program disponuje rozsáhlou databází děl víc než stovky britských básníků a nové básně komponuje, respektive generuje na podnět návštěvníků. Vyslovíte nějaké slovo a zbytek už je na algoritmech a databázi; výsledek je v angličtině a arabštině zároveň. První „zakázku“ vyslovila ministryně Spojených arabských emirátů pro mezinárodní rozvoj a generální ředitelka Expa 2020 Rím al Hášimíová. Její slovo znělo „důstojenství“.

    Projekt inspiroval renomovaný fyzik Stephen Hawking, spíše než pro své velkolepé objevy tajů vesmíru proslulý robotickým hlasem. 

  • 9.Čapek a robot zabiják

    Český pavilon nabídne výběr umění a techniky, včetně systému výroby vody ze vzduchu a kultivace pouště za pomocí solární energie. Též se představí robotické rameno pro ekologický 3D tisk z náplně vyrobené z pouštního písku a odpadních tuků.

    A vedle přítomnosti či blízké budoucnosti připomínají Češi i historii: „100. narozeniny robota“.  Laterna Magika Národního divadla připravila pro Expo jedinečnou show, adaptaci hry R.U.R., kterou se slovo robot dostalo do světa (a s ním hned i oblíbený námět akčních science fiction, tedy roboti-zabijáci). „Jednak je rok 2021 stým výročím uvedení Čapkovy hry v Národním divadle a za druhé pantomima odstraní jazykové bariéry,“ vysvětluje na webu českého pavilonu generální komisař Jiří František Potužník. „Projekt jsme iniciovali už v roce 2019 a díky Nadaci PPF pro něj vznikla i zcela nová sci-fi jevištní technika.“

    První den před českým pavilonem. První den před českým pavilonem. | Instagram

    A před pavilonem děsí robot kamenný – nikoli Golem, opět pocta Karlu Čapkovi. Osmnáctitunová socha akademického sochaře Jaroslava Róny se jmenuje Victoria Robotorum (Vítězství robotů) a představuje mechanického člověka, kterak vítězně drží lidskou lebku.

    Podle tvůrců představuje varování lidské rase před sebezničením (před neopatrným rozvojem umělé inteligence varuje i Elon Musk) a zároveň připomíná monumentální archeologické památky zaniklých civilizací, před kterými se člověk v obdivu a s mrazením v zádech sklání.

    „Právě proto, že stálá expozice Country for the Future je plná robotických a inovativních technologií a uvádí návštěvníky do světa sci-fi, je vzkaz Vítězství Robotů více než symbolickým zakončením cesty po českém pavilonu,“ říká Potužník. „Podobný vzkaz ostatně Česká republika na EXPO už jednou vyslala – a Vynález zkázy Karla Zemana oslnil v roce 1958 nejen Brusel, ale poté i Spojené státy a další země.“

    Video  Blesk Podcast: »Ždímačka« vzduchu pro pouště. O český objev z EXPO má zájem americká armáda  - Jiří Marek
    Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi