Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Revoluce v dovolenkovém ráji: Tunisko povede žena, první premiérka arabského světa

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
30. září 2021
10:30

Tuniský prezident Kaís Saíd ve středu jmenoval novou premiérkou Nadžlu Búdinovou a pověřil ji sestavením vlády, informovala agentura AFP. V čele kabinetu severoafrické země tak vůbec poprvé stane žena. V červenci prezident pozastavil činnost parlamentu, odvolal premiéra a ujal se řízení exekutivy. Jeho kritici to označili za puč.

Prezidentská kancelář v prohlášení uvedla, že Nadžla Búdinová byla „pověřena sestavením vlády v co nejbližším termínu“. Agentura Reuters označuje Búdinovou za málo známou inženýrku, která působí v akademickém prostředí a spolupracovala se Světovou bankou. V roce 2011 zastávala funkci v rámci ministerstva vyššího vzdělání. „Je to poprvé, co má Tunisko premiérku, je to čest pro zemi i tuniské ženy,“ prohlásil prezident Saíd.

Búdinová nastupuje do funkce v době národní krize, kdy mezi Tunisany panují obavy o zachování svobod vydobytých během revoluce v roce 2011. Prezident Saíd v posledních týdnech čelil rostoucímu tlaku doma i v zahraniční, aby jmenoval novou vládu. Minulý týden přitom v rozporu s ústavou prohlásil, že může vládnout převážně dekrety.

Vládu sestaví neznámá žena

Třiašedesátiletá Búdinová je i pro Tunisany „velkou neznámou“, je první ženou arabského světa, která stane v čele vlády a teprve šestnáctou ministerskou předsedkyní v muslimské zemi. Kromě národní krize bude Búdinová čelit i následkům pandemie covidu-19. Prezident Saíd ve videu sdíleném na facebooku uvedl, že společně s premiérkou se zaměří na boj s korupcí a chaosem ve vládě.

Politologové předpokládají, že moc Búdinové bude značně omezená, hlavně kvůli Saídově prohlášení o vládě pomocí dekretů. Premiérka pochází z guvernorátu Kajruván a působila jako profesorka geologie na strojírenské vysoké škole National School of Engineers v Tunisu. Podle agentury Anadalu se Búdinová nehlásí k žádné politické straně.

Video  Kolik mají brát důchodci. A budou se kvůli penzím zvyšovat daně?  - Blesk TV a Mall TV
Video se připravuje ...

ingmarie ( 30. září 2021 11:12 )

Nastrčená figura. Vládnout bude prezident a jeho parta.

Zobrazit celou diskusi