Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Strach z kamenování a útlaku žen. „Zemřeme potichu,“ pláče afghánská dívenka kvůli Tálibánu

Autor: ČTK, simao - 
16. srpna 2021
18:31

Poté, co Tálibán obsadil metropoli Kábul a vyhlásil konec války v Afghánistánu, se množí obavy o osud žen a dívek pod vládou tohoto radikálního islamistického hnutí. Ženy si již v minulosti zakusily, co to znamená žít pod vládou Tálibánu. Veřejné popravy, kamenování za cizoložství, bičování, zákaz práce ženám, nikáby zahalující celá těla s tenkým průzorem na oči... Ženy v Afghánistánu se nyní obávají ze značné ztráty svých svobod. Dokládá to i video, které rezonuje na twitteru, S plačící holčičkou s obavami, že na Afghánkách světu nezáleží.

Během vlády Tálibánu v letech letech 1996 až 2001 dívky nesměly navštěvovat školy a ženy nemohly pracovat. Na veřejnosti musely chodit zahalené a s mužským doprovodem. Ženy, které pravidla porušily, někdy čelily veřejnému ponižování a bití náboženskou policí jednající v souladu s radikálním výkladem práva šaría.

„Jsem zlomená. Nejsem si jistá, jestli někdy budu moci pracovat nebo dělat všechno, co chci. Je zde mnoho mladých žen, jako jsem já, naše sny jsou zničené. A naše naděje na lepší budoucnost se rychle rozplývají,“ řekla serveru BBC News žena pod pseudonymem Zib. Od roku 2013 pracovala jako PR konzultantka a spisovatelka. Teď si není jistá, co bude dál.

Tálibán nyní tvrdí, že bude respektovat práva žen a bude chránit cizince i Afghánce. Některá svědectví tamních žen ale naznačují pravý opak. Podle Reuters hrozí, že pokrok, kterého afghánské ženy dosáhly po svržení Tálibánu americkými vojáky, by mohl být ztracen.

Podle Daily Mailu již místní správy uvádějí, že džihádističtí bojovníci v podrobených vesnicích donutili tamní starší, aby sestavili seznam manželství pro dívky ve věku 12 let a výše.

Pláč dívky s copánky: Nikdo se o nás nestará

Obavy žen se promítají i řadě příspěvků na sociálních sítích. 1,7 milionů přehrání má již video neznámé dívky, která pláče, že s pomocí nepočítá, protože se narodila v Afghánistánu. „Nikdo se o nás nestará, zemřeme potichu v historii,“ říká se slzami v očích.

Na video dívenky upozornila aktivistka Masih Alinejadová. „Slzy beznaděje afghánské dívky, jejíž budoucnost se rozbíjí, jak Tálibán postupuje zemí. Mé srdce se láme pro ženy z Afghánistánu. Svět je zklamal. Tady se píše historie,“ poznamenala na twitteru.

„‚Tálibán vstoupil do města a my utíkáme. Všichni se bojí.‘ Toto není klip z děsivého filmu, toto je realita v Kábulu. Minulý týden město hostilo filmový festival a nyní utíkají o život. Srdcervoucí sledovat to, ale svět nedělá nic,“ postěžovala si aktivistka v dalším z příspěvků.

Ženy z banky vyhodili. Místo nich muži

Že Tálibán utahuje šrouby a nastoluje nové pořádky, je patrné zatím pozvolně z dílčích případů. Agentura Reuters informovala o incidentu v Kandaháru, kde tálibánští bojovníci vyhodili zaměstnankyně banky a nařídili jim, ať do práce pošlou své mužské příbuzné.

Jen dva dny poté došlo k dalšímu incidentu v bance v Herátu, kde radikálové napomenuli přítomné ženy, aby si zakryly obličej. Dotyčné zaměstnankyně banky poté v zaměstnání skončily.

Další afghánské ženy do médií uvedly, že přišly o své sny a netuší, co nastane. Znepokojení nad jejich postavením projevil v neděli i generální tajemník OSN António Guterres.

Podle mluvčího radikálního hnutí zatím není jasné, zda budou ženy moci pracovat mj. v bankách. „Po ustanovení islámského systému to bude rozhodnuto podle práva, a pokud Bůh dovolí, nenastanou žádné problémy,“ řekl. Podobné situace se obávají ženy napříč mnoha sektory.

Výhrůžky smrtí i problémy v MHD

„Naše životy se za posledních 24 hodin změnily. Musíme být ve svých domovech. Každou chvíli nám chodí výhrůžky smrtí,“ uvedla moderátorka zpráv a politická komentátorka Ajša, která hovořila s listem The Guardian pod falešným jménem.

Novinářky, které se obávají stíhání, ničí své doklady a důkazy o své profesní identitě. Předtím je rychle odeslaly spřáteleným ambasádám v naději na udělení humanitárních víz. Australský novinářský svaz už tamní vládu vyzval, aby pomohla afgánským žurnalistkám.

Další žena, která své zkušenosti deníku popsala anonymně, uvedla, že ženy měly po vstupu Tálibánu do Kábulu problém dostat se domů. Řidiči veřejné dopravy je prý odmítali s tím, že za ně nechtějí převzít odpovědnost.

Video  Generál Pavel o Tálibánu i evakuaci Čechů z Kábulu: Velké zklamání z mise v Afghánistánu!  - Pavlína Horáková, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Zorka ( 19. srpna 2021 17:40 )

A bude hůř.

Yarda ( 18. srpna 2021 19:51 )

Obyčejní lidé jsou ochotni bojovat hlavně za životy svých dětí. Ale co čekat od nějakých primitivů, kteří jsou schopni a ochotni vraždit své dcery a sestry kvůli nějaké pochybné "cti"? A to i v "civilizované" Evropě.

Yarda ( 18. srpna 2021 18:32 )

...Ženy si již v minulosti zakusily, co to znamená žít pod vládou Tálibánu. Veřejné popravy, kamenování za cizoložství, bičování,...
Jinde bojují i ženy. Co v Afghánistánu ženy udělaly, aby se Talibán nevrátil? Asi by jim to nebylo nic platné, ale třeba by povzbudily své muže, otce, aby se vzchopili a třeba by to už něco platné bylo.

user ( 16. srpna 2021 20:19 )

Tak schází už jenom pejsek.
Ano Afghanistan opět nepřekvapil, po éře Presanu, Britů, Američanů, Rusů, Američanů a NATO, je vše při starém. Kdy se uz svět konečně přestane snažit toto území ovládnout a diktovat zde svoje pravidla.? Přes 200 let se zde válčí a vždy vyhrají domorodci, proč asi?

Sibyla ( 16. srpna 2021 20:14 )

přesně tak, kdo byl v Asii, tak ví, že Afgánky vypadají úplně jinak. Nemohl by redaktor napsat článek o studentech třeba ČVUT, kteří musejí na brigádu, aby si pomohli ufinancovat studium a koníčky? Přitom tihle budou jednou plnit státní kasu, jenže jsou bílí, inteligentní a tím pádem nezajímaví ...

Zobrazit celou diskusi