Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Svatba se změnila v krveprolití. Při leteckém úderu v Mali umíraly i malé děti

ilustrační foto
ilustrační foto  (Autor: Reuters)
Aktualizováno -
5. ledna 2021
20:59
Autor: ČTK - 
5. ledna 2021
18:53

 Nejméně 20 lidí, včetně dětí, zemřelo při nedělním leteckém útoku na civilní svatební obřad ve vesnici v centrální části Mali, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na humanitárního pracovníka v místě. Představitel OSN v regionu útok bez dalších podrobností potvrdil. Francouzská armáda, která v regionu bojuje s rebely, dnes uvedla, že v oblasti "zneškodnila" dvacítku džihádistů. Podle agentury AFP kvůli složité situaci v regionu nelze vyloučit, že se jednalo o stejný útok. Malijská vláda se podle agentury AP k incidentu dosud nevyjádřila.

V okolí vesnice Bounti, kde se v neděli útok odehrál, mají vybavení umožňující takový nálet jen malijská armáda a vojáci mezinárodní mise Bakhrane, kterou z velké části tvoří Francouzi. Francouzská armáda dnes uvedla, že po několikadenním sledování skupiny džihádistů ji v neděli „zneškodnila“ letka stíhačů. Podle vybavení a pozice zasažených je vyloučené, že se jednalo o civilisty, cituje francouzskou armádu agentura AFP. Při popisu útoku na svatbu píší agentury Reuters a AFP o vrtulníku, agentura AP o letadle.

Při útoku zraněný muž agentuře AP řekl, že ke skupině svatebčanů přišli ozbrojenci a žádali oddělení mužů a žen. „Prováděli jsme jejich příkazy, když jsem zaslechl zvuk letadla a okamžitě také útok ze vzduchu. Poté už jsem nic neviděl, protože jsem byl v bezvědomí,“ cituje AP muže ze zdravotního střediska ve městě Douentza.

La liste provisoire des personnes tuées à Bounty dans le cercle de Douentza : 1. Hassana Barry et ses trois fils qui...

Zveřejnil(a) Jeunesse Tabital Pulaaku - Mali dne Pondělí 4. ledna 2021

„Zemřelo nejméně 20 lidí a dalších 27 se pohřešuje. Přišel jsem o dva přátele,“ uvedl Hamadoun Dicko, šéf mládežnické organizace Tabital Pulaaku, která v místě působí. Ta dnes dokonce na svém facebooku zveřejnila seznam obětí útoku, podle Dicka se jedná o muže a děti, ženy byly údajně při útoku od mužů daleko a nebyly zasaženy.

Region, kde došlo k nedělnímu útoku, je 600 kilometrů vzdálený od hlavního města Bomako. Stejně jako v sousedním Nigeru a Burkině Faso zde již několik let působí islamistické skupiny. Po měsících demonstrací kvůli korupci a ekonomické krizi došlo 18. srpna 2020 v Mali k vojenskému puči. Od té doby je vláda v zemi v rukou představitelů armády, kteří ji slíbili časem předat civilistům. Boje v oblasti Sahelu si od roku 2012 vyžádaly tisíce lidských životů, píše AFP.

Zobrazit celou diskusi