Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Zázračný dům“ unikl zkáze ve formě lávy. Popel ze sopky na Kanárech ničí i úrodu farmářům

Aktualizováno -
24. září 2021
20:23
Autor: sova, ČTK - 
24. září 2021
15:48

Ničivá láva vytékající od nedělní erupce ze sopky na ostrově La Palma má vedle 6000 evakuovaných lidí na svědomí i 200 domů, které žhavá tavenina kompletně pohltila a zničila. Díky hornaté povaze vulkanického ostrova se ale některým z na návrších exponovaných budov podařilo zkáze uniknout. Jednou z nich je i stavení místními obyvateli překřtěné na „zázračný dům“. Ten právě díky své výhodné poloze lávě unikl. Všiml si toho i web britské stanice BBC.

Sopka Cumbre Vieja začala vybuchovat v neděli a láva z ní stále postupuje ostrovem. Vědci si přitom nejsou jisti, jak dlouho erupce ještě potrvá.

Snímek fotografa Alfonso Escalera a agentury Reuters ukazuje výše zmíněný dům obklopený lávovými řekami ze sopky, které s sebou strhly veškerou vegetaci, která jim stála v cestě.

Podle španělského deníku El Mundo „zázračný dům“ vlastní dánský pár v důchodu Inge a Ranier Cocqovi. Od začátku pandemie stavbu údajně nenavštívili.

„Zázračný dům“, který unikl škodám způsobeným erupcí sopky Cumbre Vieja na ostrově La Palma (24. 9. 2021) „Zázračný dům“, který unikl škodám způsobeným erupcí sopky Cumbre Vieja na ostrově La Palma (24. 9. 2021) | Reuters

Láva zničila i úrodu na banánových plantážích

Ada Monnikendamová, žena, která dům stavěla se svým manželem, uvedla, že mluvila právě s párem současných majitelů. „I když se tam teď nedostaneme, i přesto se nám moc ulevilo, že dům tu zkázu přečkal a pořád stojí,“ řekli manželé.

Podle paní Monnikendamové má pár vlastníků domu v oblasti přátele, kteří kvůli sopce přišli o všechno. Láva pohltila domy, školy a zničila některé banánové plantáže.

Farmář Antonio Brito Alvarez (65) ukazuje popel z erupce sopky Cumbre Vieja na ostrově La Palma, který zasypal jeho banánovou plantáž (24. 9. 2021) Farmář Antonio Brito Alvarez (65) ukazuje popel z erupce sopky Cumbre Vieja na ostrově La Palma, který zasypal jeho banánovou plantáž (24. 9. 2021) | Reuters

Co bude dál? Lidé se bojí dalších výbuchů

Místní představitelé tvrdí, že láva by mohla vyvolat chemickou reakci, která způsobí výbuchy a uvolňování toxických plynů, pokud se dostane do moře.

Michaela Valachová z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) řekla, že popel, který po nedělní erupci vychází ze sopky na španělském ostrově La Palma, by se neměl v nejbližších dnech ve vyšší koncentraci dostat nad střední Evropu.

Nicméně hustý mrak s vysokou koncentrací spalin nyní míří z Kanárských ostrovů nad Francii, jak ve čtvrtek uvedl server RTL.

„Rozložení synoptických útvarů nad Evropou, tedy současná i budoucí poloha tlakových níží a výší, nenasvědčuje tomu, že by se vulkanický popel ve vyšších koncentracích v následujících dnech dostal až nad území střední Evropy,“ uvedla Valachová. Nenaznačují to ani družicové snímky, na kterých se podle Valachové vulkanický popel barevně projevuje díky vysokému obsahu oxidu siřičitého.

Aerolinky ruší lety

Valachová připomněla, že částice vyvržené do atmosféry při vulkanické erupci mohou významně ovlivnit letecký provoz, proto je třeba pohyby sopečného popela sledovat.

Lety už navíc zasaženy začínají být. Dnes oznámila zrušení několika spojů místní letecká společnost Binter i španělské aerolinky Iberia. 

Španělské letecké úřady následně informovaly, že letiště na ostrově La Palma zrušilo všech sedm letů, které byly plánovány na dnešek. Tři letadla měla z ostrova odletět a čtyři na něj přiletět, přičemž všechny lety byly vnitrostátní. Zatím není jasné, zda se budou rušit spoje i pro příští dny.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi