Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Haiťané se brání deportacím z USA. Migranti pokousali pohraničníky a napadli pilota

Autor: Darina Jíchová - 
23. září 2021
17:06

Spojené státy se rychlou deportací tisíce Haiťanů, kteří dorazili do USA v naději získání bezpečného útočiště, snaží vyřešit problém s nelegálními migranty. Nicméně haitští uprchlíci se proti tomu bouří, čemuž odpovídají i scény z letiště haitské metropole Port-au-Prince. Haiťané napadli pilota deportačního letu i agenty amerického úřadu pro imigraci a celní správu (ICE), ty pokousali, uvedl list Daily Mail.

Haiťané se utábořili v Texasu nedaleko americko-mexické hranice, prostory pod mostem u města Del Rio přeměnili na provizorní uprchlický tábor, kde se však rapidně zhoršují životní podmínky. Podle odhadů úřadů by v něm mělo žít na 10 tisíc lidí. Záběry z Texasu, na nichž pohraničníci na koních ženou lidi zpátky do Mexika a ohánějí se proti nim otěžemi, šokovaly celý svět.

Na jihu USA pokračuje zásah proti táboru migrantů, nejméně stovky jej opustily Na jihu USA pokračuje zásah proti táboru migrantů, nejméně stovky jej opustily | ČTK/AP/Felix Marquez

Okamžité a hromadné vyhošťování lidí zpět na Haiti v posledních dnech vyvolalo značnou kritiku a rozzuřilo Haiťany. V pondělí podle výpovědí zástupců úřadu ICE došlo na texaské vojenské základně Laughlin k incidentu, kdy dva uprchlíci pokousali agenty ICE, což vedlo ke zpoždění letu na Haiti. Ani na ranveji v Port-au-Prince nebyl klid, dva Haiťané vnikli na paluby přistavených letadel a požadovali, aby je piloti vzali zpátky do USA. Tři agenti ICE byli zraněni.

Deportace versus povolení ke vstupu

Agentura AP s odkazem na dva nejmenované americké činitele, kteří mají přímý přístup k informacím o daných operacích, uvedla, že mnozí z haitských migrantů jsou propouštěni na americké území. Ve vládním vyjádření se naopak uvádí, že kohokoli, kdo do Spojených států přišel nelegálně, úřady hodlají vrátit do domovské země. 

Informovaný zdroj AP uvedl, že Haiťané jsou v posledních dnech ve „velmi, velmi velkém měřítku“ propouštěni z vazby. Počet takových případů se prý pohybuje v řádu tisíců. Mnohé ze zadržených migrantů prý propouštějí s instrukcí, aby se do 60 dnů ohlásili u imigračního úředníka. Tento postup je pro americkou pohraniční stráž méně časově náročný a byl podle zjištění zpravodajského webu Axios aplikován i v letních měsících.

USA čelí kritice za postoj k haitským migrantům. USA čelí kritice za postoj k haitským migrantům. | ČTK/AP/Joseph Odelyn

Druhý činitel, který pod podmínkou zachování anonymity o současném dění promluvil, sdělil tisku, že mnozí haitští migranti jsou zařazováni do běžného imigračního procesu a nikoli do deportačních letů. Konkrétnější informaci o počtu těchto případů prý nemohl odhalit.

„S lidskými bytostmi by se takhle nikdy nemělo zacházet“

Postup amerických úřadů v souvislosti s táborem u Del Ria se tento týden stal předmětem kritiky z různých úhlů. Nejdříve vyvolaly pobouření snímky z nedělního zásahu pohraničníků na koních, kteří se střetli s migranty na břehu řeky Rio Grande. „S lidskými bytostmi by se takhle nikdy nemělo zacházet,“ reagovala v úterý americká viceprezidentka Kamala Harrisová. Ministr vnitřní bezpečnosti Alejandro Mayorkas nejdříve v pondělí prohlásil, že na záběrech není nic zjevně špatného, o den později ale názor změnil.

Mezitím se pozornost přesouvala k praktice okamžitého vyhošťování migrantů, která se opírá o opatření bývalé administrativy prezidenta Donalda Trumpa spojené se šířením covidu-19. Lídr Demokratické strany v Senátu Chuck Schumer v úterý vyzval k ukončení této praxe a kritizoval snahy „deportovat tyto žadatele o azyl zpět do země, která je nemůže přijmout“. Vysoký komisař OSN pro uprchlíky Filippo Grandi zase upozornil, že postup amerických úřadů může být v rozporu s mezinárodním právem.

Ministerstvo vnitřní bezpečnosti nicméně uvedlo, že bude lety na Haiti vypravovat dál, informuje dnes agentura Reuters. Dosud podle ní americká vláda deportovala více než 500 Haiťanů z tábora na jihu Texasu.

Haiťané zuří

Pondělní napadení na texaské vojenské základně bude mít důsledky, migranti za pokousání zaměstnanců ICE budou souzeni, přesné obvinění zatím není jasné. Mnozí Haiťané incidenty vysvětlili tím, že cítí hněv. Za náročnou a nebezpečnou cestu do USA zaplatili statisíce korun, aby je USA vrátily zpátky domů. „Jsem naštvaný na vládu,“ uvedl jeden z deportovaných Haiťanů.

Citronel ( 23. září 2021 20:08 )

Nevzdělaní, líní a agresivní, ostrov černochů, je neštěstí si toto pustit do země, je neštěstí pro svět toto pustit z ostrova. Co měli ti pohraničníci dělat, jen přihlížet, nebo je přemlouvat?

Zobrazit celou diskusi