Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Poradce ukrajinského prezidenta se stal terčem atentátu. „Odpověď bude tvrdá,“ vzkázal Zelenskyj

Autor: tsv - 
23. září 2021
12:20

Neznámí útočníci ozbrojení automatickými zbraněmi zaútočili nedaleko Kyjeva na auto, které převáželo pravou ruku ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Případ se nyní vyšetřuje jako pokus o vraždu, za kterým může podle domněnek některých stát Rusko, informoval server DailyMail.

Prezidentův poradce Serhij Šefir útok přežil, jeho řidič ale utrpěl vážná zranění. „Auto zasáhlo více než deset kulek. Řidič je vážně poraněn,“ napsal na facebooku ministr vnitra Anton Geraščenko. Útočníci měli na vozidlo střílet z nedalekého lesa, na snímcích z místa činu lze vidět několik malých děr na kapotě i boku auta. Podle místní televizní stanice řidičovu stranu zasáhlo nejméně 19 kulek.

Prezidentovi poradci přišli s několika možnými motivy útoku. Podle jednoho se jedná o odpověď na Zelenského dlouhodobý boj proti oligarchům a korupci, podle dalšího za událostí stojí Rusko. Sám Šefir popsal přepadení jako pokus o zastrašení prezidenta, ten se ale podle vlastních slov nezalekl a na útok hodlá rázně odpovědět.

„Říct mi ‚dobrý den‘ tím, že z lesa rozstřílíte auto mého přítele, je slabé. Odpověď bude tvrdá,“ varoval neznámé pachatele Zelenskyj. Ten se momentálně účastní Valného shromáždění OSN ve Spojených státech.

Několik verzí, ani jedna potvrzená

Podle šéfa státní policie Igora Klymenka se útočníci zaměřili na Šefira kvůli jeho státní činnosti a blízkému vztahu s prezidentem. Za možný motiv označil i pokus o destabilizaci ukrajinské politické situace nebo o nátlak na vedení země.

Atentát si podle předsedy prezidentovy politické strany Oleksandra Korniienka mohlo vyžádat Rusko. „Ruská stopa rozhodně nemůže být vyloučená. Známe jejich schopnost organizovat teroristické útoky v jiných zemích,“ řekl novinářům Korniienko.

Poradce Mikhailo Podoljak zase ukazuje na snahu ukončit prezidentův boj proti oligarchům. „Tento otevřený, úmyslný a extrémně násilný útok s automatickými zbraněmi nemůže být označován za nic jiného než za pokus o zavraždění klíčového člena týmu,“ řekl Podoljak agentuře Reuters.

Politiku Zelenského útok nezmění

„My si samozřejmě tento útok spojujeme s agresivní kampaní proti aktivní politice hlavy státu,“ dodal. „Prezidentova politika zaměřená na zásadní proměnu státu zůstává nezměněná.“ K tomu se vyjádřil i sám Zelenskyj: „Tohle nijak neovlivní směr, pro který jsem se s týmem rozhodl – vůči změnám, odkrývání šedé ekonomiky ani vůči boji proti zločincům a velkým vlivným finančním společnostem,“ prohlásil prezident.

Státní policie vyzvala všechny možné svědky události nebo osoby s jakoukoli novou informací, aby předstoupili a pomohli ve vyšetřování.

Video  Skupina útočníků zastřelila haitského prezidenta Moïseho  - Reuters
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi