Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zelenskyj nabídl ochranu Bělorusům, kterým hrozí nebezpečí. A chce vysvětlení smrti aktivisty

Autor: ČTK - 
4. srpna 2021
15:15

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes tajné službě SBU a ministerstvu vnitra nabídl vyhodnotit možná rizika a zajistit dostatečnou ochranu Bělorusům, kterým může kvůli jejich politické či společenské činnosti hrozit nebezpečí. Oznámila to agentura Interfax-Ukraina s odvoláním na prezidentskou kancelář. Prezidentův krok následoval poté, co byl v úterý v jednom z kyjevských parků nalezen oběšený běloruský aktivista Vital Šyšov. Policie případ vyšetřuje jako možnou vraždu. Tu Šyšovovi přátelé přičítají režimu v Minsku.

„Každý Bělorus, který se může stát cílem zločinců v souvislosti se svou veřejnou politickou pozicí, musí dostat zvláštní a spolehlivou ochranu. SBU a ministerstvo vnitra musí vypracovat jasný vzorec vyhodnocení možných rizik a také systémovou odpověď na tato rizika, aby odstranily jakékoliv ohrožení lidí,“ uvedl Zelenskyj.

Ukrajinské úřady podle prezidentské kanceláře řadě Bělorusů poskytují ochranu. „Toto rozhodnutí bylo přijato v souvislosti s informacemi o možném ohrožení řady běloruských aktivistů, jakož i kvůli tragické smrti Vitala Šyšova,“ uvedlo prohlášení. Dodalo, že prezident očekává zevrubné objasnění aktivistovy smrti, jakož i pravidelné informování veřejnosti o pokroku ve vyšetřování.

Šyšov, který pomáhal Bělorusům prchajícím před represemi z vlasti, se od pondělí pohřešoval. V úterý jej našli oběšeného v parku v Kyjevě. Policie prověřuje i možnost, že byl zavražděn. Nevládní organizace, v jejímž čele Šyšov stál, uvedla, že běloruský režim vnímal aktivistu jako hrozbu, a jeho úmrtí označila za likvidaci.

Video  Eurokomisařka Jourová pro Blesk: Chceme novinářovo propuštění. Ve hře jsou další sankce  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi