Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Roztržka kvůli jaderným ponorkám: Biden chlácholí Macrona, proberou to osobně v Evropě

Autor: ČTK - 
22. září 2021
20:30

Americký prezident Joe Biden urovnával diplomatickou roztržku s Francií, vyvolanou novým bezpečnostním paktem a obchodem s Austrálií. Po jeho telefonátu s protějškem Emmanuelem Macronem Bílý dům a Elysejský palác ohlásily na konec října setkání obou prezidentů, které se má uskutečnit v Evropě. Také informovaly o Macronově rozhodnutí poslat příští týden francouzského velvyslance zpět do USA.

Francie svého ambasadora minulý týden povolala ke konzultacím, což v diplomacii znamená razantní krok, v reakci na nové bezpečnostní partnerství mezi USA, Británií a Austrálií, jehož součástí je poskytnutí amerických jaderných ponorek australské armádě. Austrálie zároveň oznámila odstoupení od dohody o dodávce ponorek uzavřené v roce 2016 s francouzskou firmou Naval Group a francouzská vláda v reakci neskrývala rozhořčení.

Elysejský palác a Bílý dům uvedly, že Macron a Biden se ve středu dohodli na zahájení „hloubkových konzultací“, které by mohly pomoci obnovit vzájemnou důvěru. „Na konci října se setkají v Evropě, aby došli ke společnému porozumění a zachovali tempo tohoto procesu. Prezident Emmanuel Macron se rozhodl, že francouzský velvyslanec se vrátí do Washingtonu příští týden,“ pokračuje společné prohlášení.

Podle něj se také oba prezidenti shodli, že „otevřené konzultace mezi spojenci“ by mohly být přínosem z hlediska důsledků nového australsko-britsko-amerického paktu. „Prezident Biden v tomto směru vyjádřil své pokračující odhodlání,“ píše se v komuniké.

Video  Kdo se spřátelil s Bidenem? Exministr Svoboda o první návštěvě Evropy. Zmínil politický trapas  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Citronel ( 22. září 2021 21:02 )

Jednou jsem si v Normě koupil jednorázové holící strojky, byly levné, po měsíci holení jsem nepoznal změnu, holily jako nové, podíval jsem se odkud jsou, made in USA. Je dobře, že si vybrali ty lepší. I když letíte v jejich letadle, je tam více místa jak v těch evropských montovaných ve Francii. Prostě made in USA je záruka kvality a sr.t na nějaké vztahy.

Zobrazit celou diskusi