Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

AstraZeneca hlásí průlom v léčbě rakoviny prsu. Nový lék ztrojnásobuje šance na přežití

Autor: tsv - 
19. září 2021
11:05

Britsko-švédská farmaceutická společnost AstraZeneca přišla s novou efektivní léčbou jednoho z typů rakoviny prsu. Podle prozatímního výzkumu dokáže lék zastavit vývoj nemoci a znatelně zvýšit šance na přežití. Do budoucna bude třeba vytvořit obsáhlejší studii, která výsledky předběžných testů potvrdí. Napsal o tom server Daily Mail.

Lék Enhertu by se mohl stát záchrannou sítí pro ženy s HER2-pozitivním metastatickým karcinomem prsu. Podle AstraZenecy první výzkumy naznačují, že léčba vede až k 72procentnímu snížení rizika dalšího postupu nemoci a smrti v porovnání s ostatními léky na trhu. Výsledky společnost prezentovala na letošním kongresu Evropské společnosti pro lékařskou onkologii (ESMO).

Klinických testů se zúčastnilo 500 žen z Asie, Evropy, Severní a Jižní Ameriky a Oceánie. Podle vědců lék Enhertu vykazuje „silné tendence ve zlepšení šancí na přežití“, upozornili ale, že analýza „zatím není dostatečně uzrálá a statisticky významná“.

Stane se lék Enhertu novým standardem?

AstraZeneca na kongresu srovnávala nový lék se standardní léčbou rakoviny HER2 a zdůraznila, že u žen léčených trastuzumabem nebo taxany často dochází k dalšímu zhoršování nemoci. Enhertu má podle společnosti schopnost až ztrojnásobit šance na přežití bez dalšího vývoje rakoviny a nabízí 95procentní kontrolu nad nemocí v porovnání se 77 procenty v případě léčby trastuzumab emtansinem.

„Tato dosud nevídaná data představují potenciálně zásadní změnu v přístupu k léčbě HER2-pozitivního metastatického karcinomu prsu a ilustrují schopnost léku Enhertu změnit životy pacientek v počátečním stadiu léčby,“ uvedla Susan Galbraithová, viceprezidentka oddělení pro onkologický výzkum AstraZenecy.

Javier Cortes z Mezinárodního centra pro rakovinu prsu v Barceloně řekl, že pacientky, kterým byly nabídnuty léky zaměřené na HER2, do jednoho roka hlásí další zhoršení nemoci. Enhertu by se tak podle něj mohl stát novou standardní léčbou, jež by kompletně nahradila dosud přístupné medikace.

Ze skupiny léčené látkou Enhertu přežilo další rok 94,1 procenta nemocných žen. V případě trastuzumab emtansinu se jednalo o 85,9 procent.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

frantacizek ( 20. září 2021 16:59 )

já mám za to, že to bude perorální lék, ne vakcína ale můžu se plést, z článku jsem to tak ale pochopil a k Astře mi spíše sedí tablety teda

frantacizek ( 20. září 2021 16:59 )

Astra je výborná pharma přes perorální produkty, do vakcín se vůbec neměli pouštět, nemají v tom historii

bestteckaie ( 20. září 2021 13:28 )

Výborně. Teď to jen pustit do světa stejně rychle, jako očkovací vakcíny a pomoc je na světě.

XLADI ( 20. září 2021 11:51 )

Tak Baba Vanga nekecala. V jejich proroctvích je že se ve 21 století zvítěží ad rakovinou a už se to začíná naplňovat.

Zobrazit celou diskusi