Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

20 let od teroru 11. září: Biden i exprezidenti uctili téměř 3000 obětí na Ground Zero

Aktualizováno -
11. září 2021
17:07
Autor: for, ČTK - 
11. září 2021
11:30

Tisíce lidí si v sobotu v místě, kde stávala newyorská Dvojčata Světového obchodního centra (WTC), připomínali památku obětí teroristických útoků 11. září 2001. Nechyběl americký prezident Joe Biden a jeho předchůdci Barack Obama a Bill Clinton, bývalý prezident Donald Trump měl dorazit po ceremoniálu. Obřad zahájilo rozvinutí americké státní vlajky za doprovodu hymny USA, po němž následovala minuta ticha ve chvíli, kdy před 20 lety první letadlo narazilo do severní věže WTC. Další minuty ticha byly věnovány nárazu do druhé věže, pádům obou věží a havarování letadel u Pentagonu a druhého letadla, kde se povedlo pasažérům teroristy zpacifikovat. Tradičně promluvilo několik pozůstalých a četla se jména zesnulých. 

Dlouhé minuty zní nyní jména obětí, jejich předčítání je tradiční součástí vzpomínkového dne. V 9:03 místního času, kdy před dvaceti lety druhý unesený letoun zasáhl jižní věž, zazněly na Ground Zero dva údery zvonu, po kterých následovala další minuta ticha za zemřelé. Výčet jmen obětí přerušilo hudební vystoupení zpěváka Bruce Springsteena s písní I'll See You In My Dreams (Uvidím tě ve svých snech).

Prezidenta Bidena na akci doprovodila první dáma Jill Bidenová. K jeho předchůdcům Obamovi a Clintonovi se rovněž připojili jejich manželky Michelle Obamová a Hillary Clintonová.

Biden v předvečer 20. výročí teroristických útoků vyzval Američany k jednotě. Na nejtragičtější den v dějinách USA zavzpomínali i další politické špičky, včetně premiéra Andreje Babiše (ANO). Piety a vzpomínkové akce jsou věnovány nejen přimým obětěm, ale i lidem, kteří na místě tragédie obětovali své životy, aby pomohli ostatním z trosek. 

„Bez ohledu na to, kolik času uplynulo, tyto vzpomínky vše bolestivě vrací, jako kdybyste dostali zprávu před několika sekundami,“ řekl ve videovzkazu americký prezident Joe Biden. Biden vyzval USA k jednotě. „Protože to je jediná věc, která se nesmí nikdy zlomit,“ podotkl.

Velkou část vzkazu také věnoval záchranářům a policistům. „Ctíme všechny ty, kteří riskovali život v minutách, hodinách, měsících i letech,“ dodal Biden o záchranářích, kteří po útoku zamířili do trosek budov. Podle oficiálních čísel zasahovalo na místě tragédie 80 tisíc lidí.

Video  Český architekt zažil v New Yorku 11. září: O šoku i modelech, kterými pomohl hasičům  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Toxické trosky? 20 let od útoků na Dvojčata mnoho záchranářů trpí demencí. Lékaři nechápou

Jak zmiňovalo několik webů, včetně Seznam Zpráv, oběti si vyžaduje teroristický útok i dnes. Do září 2019 bylo totiž evidováno dva tisíce úmrtí v souvislosti s onemocněními, která u záchranářů a dobrovolníků propukla v důsledku poletujících splodin, jedů a prachu na místě útoku. U dalších 12 tisíc lidí byla diagnostikována rakovina. Blesk Zprávy informovaly i o případech, kdy byli lidé postiženi demencí. 

Zdrcený otec: Nebyli jsme schopni si to uvědomit

Na začátek memoriálu vystoupil pozůstalý Mike Low, který před 20 lety přišel o svou dceru Sáru. „Těch 20 let nám připadá dlouhých i krátkých zároveň. Byla to strašlivá tragédie, která nás zasáhla ve chvíli, kdy jsme to nečekali. Vzpomeňme si na všechny pasažéry a členy posádky, vzpomeňme si na lidi, kteří ve dvojčatech pracovali a na profesionály i dobrovolníky,“ uvedl zdrcený otec.

„Já i má rodina jsme si nebyli schopni uvědomit tu hlubokou tragédii, hovořil jsem často s lidmi o tragédii, která se stala mé dceři. Nejde o datum nebo počty obětí, jde o lidi, kteří přišli o život. Jako moje dcera Sára,“ řekl.

Připomínka 11. září: Pieta v USA (11.9.2021) Připomínka 11. září: Pieta v USA (11.9.2021) | Reuters

Vzpomínku přinesla i Anthoula Katsimatidesová, která přišla o svého bratra, který v jednom z dvojčat pracoval. „Naučila jsem se žít naplno tak, jak žil můj bratr. Jsem teď lepším člověkem,“ řekla během ceremoniálu poté, co se přečetly stovky jmen zesnulých. 

Exprezident Bush: Lidé, co se drží za ruce, to je Amerika

Slovo si během ceremoniálu vzal i exprezident George Bush, který seděl v čele národa v době teroristického útoku. „Před 20 lety jsme zjistili různými způsoby a na různých místech, že se naše životy navždy změní. Svět zaznamenal neuvěřitelné krveprolití. Mnoho lidí přišlo o život a tyto ztráty jsou pro vás důležité. Tolik milovaných lidí přišlo o život,“ uvedl na začátku projevu.

Podobně jako i současný prezident mluvil o jednotě a o pravé podstatě Američanů. „Viděl jsem, jak se lidé drží za ruce. Jsou pospolu. To jsou Američané,“ uvedl s tím, že byl svědkem spojeného národa. Připomněl i hrdinství pasažérů na palubě letadla, které nedoletělo do cíle. 

„Mladší asi nepochopí, čím jsme si tehdy prošli. Prošli jsme si hrůzou a destrukcí našich životů a hodnot. Neuměli jsme si představit rozsah toho zla, ale i hrdinství těch, co zasahovali. Bůh tehdy mlčel,“ zavzpomínal na osudové dny. „Lidé byli vzbuzeni barbarskou hrůzou, která se tehdy odehrála,“ podotkl.

Babiš navštívil dvojčata pár dní před útokem

Na osudný den zavzpomínaly i další světové politické špičky. Britská panovnice Alžběta II. dnes v prohlášení uvedla, že myslí na oběti a pozůstalé, a vzdala hold lidem, kteří se podíleli na obnově po útocích. Podle šéfky Evropské komise Ursuly von der Leyenové „EU stojí za Spojenými státy v obraně svobody a soucitu proti nenávisti“.

Předseda Evropského parlamentu David Sassoli ve svém prohlášení poznamenal, že boj s terorismem neskončil. „Jedenácté září změnilo světové dějiny. Ten den zůstává otevřenou ranou v našich srdcích, nikdy na něj nezapomeneme. O 20 let později není boj proti terorismu u konce. Vždy zůstaneme ostražití,“ uvedl.

Český premiér Andrej Babiš (ANO) sdílel osobnější vzpomínku. Respektive vzpomínku na vzpomínku. Na svém twitterovém účtě připomněl svá slova z roku 2018. „11. září 2001. Byl jsem v práci na Žižkově, a když jsem to viděl, byl jsem v šoku. Pár dní předtím jsme byli na Dvojčatech, moje dcera právě skončila univerzitu v Bostonu a měla slíbenou práci v NY. Měl jsem o ni strach, jedno z letadel s teroristy startovalo právě z Bostonu,“ uvedl Babiš. 

Exprezident Obama, který byl šéfem Bílého domu v letech 2009 až 2017, vyzdvihl hrdinství mnohých Američanů. „Jedna věc, která byla evidentní 11. září - a od té doby je jasná - je, že Amerika byla vždy domovem hrdinů, kteří se vrhali do nebezpečí, aby udělali to, co je správné,“ uvedl.

Zmínil hasiče, kteří běželi po schodech v mrakodrapech nahoru, zatímco ostatní utíkali dolů, pasažéry, kteří se postavili teroristům, a dobrovolníky, kteří po útocích pomáhali. „Za posledních 20 let jsme znovu a znovu viděli stejnou odvahu a nesobeckost,“ řekl Obama, který připomněl také odvahu zdravotníků v pandemii, hasičů bojujících s lesními požáry a vojáků, kteří nasazují své životy za záchranu Američanů a uprchlíků.

Téměř tři tisíce mrtvých

Spojené státy věnují dnešní den vzpomínkám na zesnulé, ale i na osoby, které se podílely na záchranných akcích.  Vzpomínkové akce se uskuteční na místě, kde stávaly dvě věže newyorského Světového obchodního centra, u Pentagonu nedaleko hlavního města Washingtonu a v obci Shanksville v Pensylvánii. 

Tři unesená letadla pilotovaná islamistickými teroristy před 20 lety narazila do dvou newyorských mrakodrapů a do Pentagonu. Čtvrtý letoun se zřítil do pole u obce Shanksville po souboji cestujících s teroristy.

Video  Pavel Hlava (58) z Brna zachytil jako jediný člověk na světě nárazy obou teroristy unesených Boeingů do mrakodrapů v New Yorku 11. září 2001  - Pavel Hlava
Video se připravuje ...

Při útocích, jejichž bezpečnostní důsledky svět pociťuje dodnes, zahynulo 2977 lidí, včetně 265 cestujících v letadlech, 343 hasičů a 72 příslušníků bezpečnostních složek. Zemřelo také 19 sebevražedných atentátníků pocházejících většinou ze Saúdské Arábie. K teroristické akci se posléze přihlásil saúdskoarabský miliardář Usáma bin Ládin a jeho militantní islamistická organizace Al-Káida. USA po útocích zahájily válku proti teroru, zaútočily na Afghánistán a na Irák a na své základně v Guantánamu zřídily nechvalně známou věznici pro osoby podezírané z teroristické činnosti. Nynější 20leté výročí přichází více než týden po stažení amerických sil z Afghánistánu.

Newyorská dvojčata, která byla skoro 30 let dominantou Manhattanu, i letos po západu slunce připomene takzvaná světelná pocta tvořená dvěma světelnými sloupci tvořenými silnými světlomety. Další tradiční součástí vzpomínkového dne bude předčítání jmen obětí.

Prezident Biden s první dámou Jill Bidenovou navštíví tři památníky útoků. Viceprezidentka Kamala Harrisová se zúčastní jiné piety v Shanksvillu a navštíví také Pentagon.

Účast na ceremoniálech ohlásili také dva bývalí prezidenti USA. George W. Bush, který teroristické útoky před 20 lety sledoval z pozice hlavy státu, se zúčastní piety v Shanksvillu, a jeho nástupce Barack Obama se připojí k Bidenovi v New Yorku. Exprezident Donald Trump má v sobotu večer komentovat zápas v boxu na Floridě.

S dnešním výročím se kromě vzpomínkových akcí na třech zmiňovaných místech pojí řada dalších událostí, vlastní pietu uspořádá například americký Kongres a mnoho menších ceremoniálů se plánuje napříč USA. Podobné akce se konají i mimo Spojené státy. V Praze se například pietní vzpomínky pořádané místním hasičským sborem zúčastní i newyorský hasič James Manahan, který se podílel na záchranných pracích přímo u Světového obchodního centra.

Budovy a jejich vybavení vytvořily nebezpečný koktejl chemikálií. Budovy a jejich vybavení vytvořily nebezpečný koktejl chemikálií. | Andrea Booher/Fema

sorgedoktor ( 11. září 2021 21:16 )

Ale coby...Nikdo neni tak erudovany, aby byl s to se fundovane vyjadrit...

keys ( 11. září 2021 15:08 )

Nikdo se nevyjadri? To je Cesko uz zase v totalite.

Zobrazit celou diskusi