Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Loď Dragon dovezla beton, mravence, zmrzlinu i avokádo na vesmírnou stanici. Astronautka děkovala

Autor: ČTK - 
30. srpna 2021
22:33

Na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) dnes odpoledne úspěšně přistála nákladní loď Dragon společnosti SpaceX. Přiletěla s více než 2170 kilogramy zásob a různého vybavení, včetně například robotického ramena, zmrzliny, různých tvorů pro experimenty nebo i vzorků betonu.

Ke zvládnutí zdárného příletu lodi Dragon a jejího přistání na orbitálním komplexu poblahopřála pozemnímu řídícímu středisku Megan McArthurová, která operaci na palubě ISS kontrolovala. „Gratulujeme týmům NASA a SpaceX a mnohokrát děkujeme. K mým narozeninám mi dosud nikdo neposlal vesmírnou loď,“ řekla astronautka NASA, která dnes slaví 50. narozeniny.

Avokádo, citrony, zmrzlina a mravenci

Sedmičlenná posádka, jež nyní stanici obývá, uvítá, že její jídelníček zpestří nové čerstvé potraviny jako avokádo a citrony, ale také zmrzlina. K dalším vědeckým pokusům poslouží zásilka živých tvorů, mezi nimiž jsou mravenci a žábronožky. K experimentům spojeným se zlepšováním ochrany před účinky záření jsou určené různé materiály, včetně například betonu.

Speciální robotické rameno

Zvláštní položkou v nákladu lodi Dragon je robotické rameno japonské společnosti Gitai, které by mělo v budoucnu zastoupit kosmonauty při různých běžných pracích.

První testy budou provedeny uvnitř ISS, budoucí modely by se pak měly využívat i ve volném kosmu při různých opravách. Podle představitele firmy Tojotaky Kozukiho by se tyto roboty mohly už v roce 2025 podílet na výstavbě základny a těžbě vzácných nerostů na Měsíci.

Na ISS nyní pracují Američané McArthurová, Shane Kimbrough a Mark Vande Hei, Rusové Pjotr Dubrov a Oleg Novickij, Francouz Thomas Pesquet a Japonec Akihiko Hošide, který je také aktuálním velitelem posádky.

Vande Hei, Dubrov a Novickij přiletěli na orbitální komplex 9. dubna lodí Sojuz MS-18 a měli by tam zůstat rok. Zbylí čtyři členové posádky na ISS dorazili o 15 dnů později lodí Crew Dragon Endeavour společnosti SpaceX. Ti mají na oběžné dráze kolem Země pracovat půl roku.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi