Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Kariérní sešup: Afghánský exministr s tituly z Oxfordu začal v Německu rozvážet pizzu

Autor: Martin Valeš - 
28. srpna 2021
20:20

Zatímco se vlády v Kábulu chápou Tálibové, jejichž hlavní kvalifikací bývá nezřídka znalost koránu nazpaměť nebo kuráž s kalašnikovem, talenty Afghánistán s nástupem islamistů ztrácí. Třeba jako exministra Sajeda Ahmada Šáha Sádáta (49). Radši odjel do Německa a dal se na rozvoz jídla na kole.

Sádát v Oxfordu získal magisterský titul komunikací a inženýrský v technologiích, pracoval ve dvacítce firem ve 13 různých zemích… V letech 2005 až 2013 působil jako poradce afghánského ministerstva komunikací a informatiky. A roku 2018 se do čela tohoto úřadu postavil. Loni však Afghánistán opustil a rozhodl se pro nový začátek v Německu. Obleky vyměnil za oranžové tričko, plátěné kecky a cyklistickou helmu.

V saském Lipsku ho objevil Josa Mania-Schlegel z listu Leipziger Volkszeitung v jeho nové práci: kterak na kole rozváží jídlo. „Teď žiju jednodušší život,“ prozradil reportérovi exministr. „V Německu se cítím bezpečný. Policie tu není zkorumpovaná, a ani politika.“ Prý jsou teď na něj lidé hrdí a dřinou jim dokázal, že jako politik nebyl zkorumpovaný.

Video  Afghánský exministr v Německu rozváží pizzu: Policie tu není zkorumpovaná, cení  - Reuters
Video se připravuje ...

Každý den chodí na čtyři hodiny do jazykové školy, po níž následovala šestihodinová šichta na kole. „První dny byly dobrodružné, než jsem si zvykl proplétat se provozem,“ popsal.

„Třebaže mám dva magisterské tituly a dvacet let pracovních zkušeností, neuměl jsem německy a nemohl jsem v Německu najít práci ve své profesi,“ napsal si exministr na facebook. „Bůh stvořil člověka, aby pracoval a velebil ho, takže abychom se v životě někam dostali, musíme pracovat. Jsem vděčný Bohu, že se za svou práci nestydím.“

Pro portál SNA pak přiblížil, jak do Německa přišel: „V Británii jsem žil 32 let, pracoval a studoval. Ale rozhodl jsem se hledat nový život, novou příležitost. Mám občanství Británie, tedy jsem sem přišel jako evropský občan,“ uvedl s tím, že přišel bez rodiny; víc důvodů či podrobností nedodal.

Jakmile se zpráva o exministrovi-poslíčkovi rozšířila internetem, nadřízený z rozvážkové firmy mu prý nabídl pozici v oddělení komunikace, informoval na twitteru reportér Mania-Schlegel. „Doufám, že i další politici budou následovat, pracovat a stýkat se s lidmi, než aby se dál skrývali,“ řekl pro Reuters.

aquarie ( 29. srpna 2021 00:20 )

Zvlastni je, ze prestoze zil pres tri dekady v Britanii a pracoval v mnoha zemich, tedy temer jiste mluvi skvele anglicky, zvolil Nemecko i s radikalnim pracovnim sestupem. Jako hlavni mozny důvod me napada Brexit. Je obdivuhodne, ze si vybral tuto podstatne slozitejsi cestu. Mozna neresi ani tak svou pritomnost v EU, ale budoucnost sve rodiny. Ale to jsou jen domnenky.

XLADI ( 28. srpna 2021 23:45 )

Je dobrej nenatahuje pazoury a maká. Na rozvoz nepotřebuje vysokou školu ale aspoň má čistou hlavu a žádný stresy.

yokky ( 28. srpna 2021 23:22 )

jiznicechy ( 28. srpna 2021 22:28 )

A co je na tom jako divného? Neumí německy a pracuje? Afgánec pracuje? To opravdu divné je. Všiml si ho novinář v Lipsku, jménem Josa Mania-Schlegel. Napsal na svůj facebook, že poznal v Lipsku chlápka, tvrdícího, že byl před 2 lety afgánským ministrem komunikací. Novinář se ho ptal, co dělá a Afgánec že mu odpověděl, že rozváží jídlo pro firmu Lieferando.
Co je na tom tedy tak divného? Že normálně pracuje, aniž by jen natahoval ruku? To divné je, to je fakt.

Zobrazit celou diskusi