Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Válka růží Melanie Trumpové: „Je nečestný,“ sepsula historika kvůli Růžové zahradě

Autor: Darina Jíchová - 
15. srpna 2021
16:37

Někdejší první dáma Spojených států Melania Trumpová o sobě dala po delší odmlce vědět, prostřednictví twitteru vystoupila proti útoku historika, který ji obvinil z toho, že zničila „kus historie“, když zrenovovala Růžovou zahradu Bílého domu. Trumpová si tentokrát urážlivou poznámku nenechala líbit, uvedl list Daily Mail.

Po odchodu z Bílého domu a Washingtonu se Trumpová stáhla do ústraní a na veřejnosti se téměř neukazuje. Užívá si soukromí, které jí poskytuje manželovo floridské sídlo Mar-a-Lago. Exprezidenta Donalda Trumpa navštívila i v New Yorku a New Jersey, kam „utekl“ před horkým létem na Floridě. Od ledna však nevystoupila na žádné oficiální události, odmlčela se i na sociálních sítích.

Trumpová však nevydržela mlčet, když se historik Michael Beschloss pustil do jednoho z jejích projektů. Kromě kritiky se Beschloss rekonstrukci zahrady, kterou vedla Trumpová, vysmál. „Nečestný a ignorantský,“ komentovala Trumpová narážky historika na oficiálním profilu své kanceláře první dámy.

Růžová zahrada Bílého domu krátce po rekonstrukci v roce 2020. Růžová zahrada Bílého domu krátce po rekonstrukci v roce 2020. | Twitter Michaela Beschlosse

Podle historika je zahrada vykuchaná

„Vykuchání Růžové zahrady Bílého domu bylo dokončeno přesně před rokem a tady je jeho ponurý výsledek. Desítky let americké historie jsou pryč,“ napsal na svém twitteru historik. Trumpová okamžitě reagovala a podotkla, že Beschloss zveřejnil rekonstrukci v její rané fáze a rozhodně ne finální podobu. Současné snímky totiž ukazují zahradu v rozpuku plnou bílých a růžových květů.

„Jeho zavádějící informace jsou nečestné. Jako profesionálnímu historikovi se mu nedá věřit,“ vrátila úder Trumpová. Svůj projekt dokončila v srpnu 2020, reakce na něj byly poněkud rozpačité, pro mnohé to byl krok zpět. Tehdejší tým Východního křídla se bránil tím, že byly vysázeny nové rostliny, které potřebují čas růst.

Beschloss se specializuje na prezidentskou historii USA, vydal devět knih, jeho tweet si vyžádal obrovskou pozornost, byl sdílen skoro 5 tisíckrát a nashromáždilo se pod ním kolem tisíce komentářů. Trumpová porušila svůj zvyk mlčení a reagovala na historikovu poznámku, ona sama na twitter přidala současný snímek Růžové zahrady.

Růžová zahrada Bílého domu v květnu 2021. Růžová zahrada Bílého domu v květnu 2021. | Twitter Jill Bidenové

„Beschloss prokázal svoje ignorantství, když zveřejnil snímek Růžové zahrady v plenkách,“ komentovala. Projekt Trumpové byl financován ze sponzorských darů, zahradě navrátila její původní podobu, se kterou v roce 1962 na žádost prezidenta Johna F. Kennedyho přišel Bunny Mellon.

Melania vykácela stromy z dob Kennedyových

Trumpové bylo vytknuto, že nechala porazit jabloně pocházející právě z doby Kennedyových. Stromy byly odstraněny, protože příliš stínily ostatním rostlinám, kterým se ve stínu nedařilo. První záběry po rekonstrukci Američany nenadchly, zahrada jim přišla holá a bledá, rostliny nekvetly a vydaly dost malé. Zahrada ani v nejmenším nepřipomínala pestrobarevný ráj, jakým byla během administratury Obamových.

Nicméně je pravda, že většina z rostlin byla čerstvě zasazených, současné snímky z Růžové zahrady ji ukazují v plném květu. Nynější první dáma USA Jill Bidenová se nechala slyšet, že přestavěnou zahradu obdivuje. Stále však existuje online petice, která po Bidenově administrativě požaduje, aby předělala zahradu.

Video  Donald Trump opouští Bílý dům  - Reuters
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi