Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Žádná exotika, prezidentský pár bude odpočívat ve Francii. Macronovi předchůdci sídlo moc nemuseli

Autor: Darina Jíchová - 
24. července 2021
05:10

Léto je tady a s ním jsou spojené dovolené, loni mnoho lidí zůstávalo v tuzemsku, letos to vypadá, že to bude půl na půl. Někdo vyjede do zahraničí, někdo bude dál objevovat krásy domoviny. Do jaké se vydat destinace, řeší také politikové. To francouzský první pár, prezident Emmanuel Macron (43) a jeho manželka Brigitte (68), má jasno. Jejich kroky povedou na Azurové pobřeží, konkrétně do letního sídla francouzských prezidentů pevnosti Brégançon, kam vyrážejí každoročně, uvedl magazín Gala. Macron se v pátek zúčastnil slavnostního zahájení Letních olympijských her v Tokiu.

A co se Macronovým na pevnosti na ostrůvku, který s pevninou pojí krátká silnice, tak líbí? Dovolenou zde tráví pravidelně od roku 2018. Láká je rozhodně teplé Středozemní moře, v minulých letech mohli místní i turisté zahlédnout první dámu na vodním skútru řízeném bodyguardem, to prezident se na skútru prohání sám. Macronová si sem zve i vnoučata, se kterými chodí k vodě, nebo jezdí na kole. První pár pak lidé mohou vidět například v restauracích.

Oblast má turistům mnohé co nabídnout, ale Macronovi mají velmi specifický důvod, proč jezdí právě sem. Výhodou pevnosti je totiž bezpečí a soukromí, její hradby navíc mohou Macronovi opustit zcela nepozorovaně, stačí vyjet v neoznačeném autě s tmavými skly. Prezident s první dámou to dobře vědí a v minulosti toho často využili.

Komu se v sídle nelíbilo?

Ne všichni francouzští prezidenti si ale pevnost tyčící se na skále oblíbili, Macronovi předchůdci François Mitterrand a François Hollande sem na léto rozhodně nejezdili, to exprezidentovi Nicolasovi Sarkozymu se tady líbilo, s manželkou Carlou Bruniovou se často procházel po okolí.

„Prezident se většinou nenechá vidět, pokud nechce, jeho tým většinou informuje o tom, co během dovolené dělal – většinou mívá polopracovní dovolenou, až když to Macron udělá,“ vysvětlil novinář Guillaume Daret, který je autorem knihy zabývající se prezidentskými dovolenými v pevnosti Brégançon. Loni dokonce Macronovi dorazili bez jakéhokoli varování, o příjezdu věděli jen nejbližší spolupracovníci.

Určitou část dovolené vždy první pár stráví relaxem, Macron má ale ve zvyku vozit si s sebou rozdělanou práci a zvát si do sídla světové lídry. Loni ho v pevnosti navštívila německá kancléřka Angela Merkelová, v roce 2019 uvítal Macron ruského prezidenta Vladimira Putina, rok předtím se v Brégançonu zastavila tehdejší britská premiérka Theresa Mayová s manželem. Je otázkou, koho pohostí letos.

Macronovi si nechali postavit bazén

Před každou dovolenou ochranka prezidentského páru sestaví plán tak, aby si Macronovi užili co nejvíce soukromí. Podle Dareta jeden rok dokonce použili dvojníky. Sem tam se fotografům podaří první pár zachytit na snímcích, dochází k tomu ale jen zřídka. Rozhodně je nenačapají při koupání, nechali si totiž zbudovat bazén přímo v pevnosti. Jejich volba byla kritizována kvůli ceně, bazén totiž vyšel na 871 tisíc korun.

„Možná to bylo drahé, na druhou stranu je to garance bezpečí pro první rodinu. Jen takhle si zachovají alespoň jistou míru soukromí,“ komentovali novináři ze sítě televizních stanic France Télévisions. Připomněli, že pokaždé, když se prezident vydá k moři, musí ho doprovázet početná ochranka, včetně pobřežní stráže a potápěčů.

Video  Dovolená v tuzemsku: „Zamiřte do krajských měst,“ radí šéf CzechTourism, nejen jak ušetřit  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

kozinozka ( 24. července 2021 08:19 )

Někdo by měl být za roušku rád a nosit ji co se jen dá....ale jen to někdy docela naopak.

Zobrazit celou diskusi