Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Čína oplakává úhyn nejslavnějšího vepře: Před smrtí ho naklonovali

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: ČTK - 
18. června 2021
06:04

Přežil déle než měsíc pod troskami po zemětřesení, a získal si tak srdce celé Číny. Slavný „vepř se silnou vůlí“ se dožil požehnaného věku 14 let. Jistou útěchou pro jeho příznivce může být fakt, že Číňané ho před smrtí naklonovali a namísto jednoho zvířecího superhrdiny jich teď mají šest.

V Číně uhynul vepř, který se proslavil po silném zemětřesení v roce 2008, kdy přežil pod troskami 36 dní. Ču Ťien-čchiang (Vepř se silnou vůlí) uhynul ve středu v noci „stářím a vyčerpáním“ ve věku 14 let, oznámil zpravodajský server BBC News s odvoláním na muzeum v provincii S'-čchuan, kde vepř od zemětřesení žil.

V době, kdy se ho podařilo zachránit, se Ču stal symbolem naděje a houževnatosti. Zemětřesení o síle 7,9 stupně si v S'-čchuanu vyžádalo téměř 90 000 obětí či pohřešovaných.

Když udeřily otřesy, zůstal vepřík pod troskami, kde přežil díky pytli dřevěného uhlí a dešťové vodě. Záchranáři uvedli, že když ho vytáhli zpod trosek, byl tak hubený, že vypadal spíš jako koza. Z uvěznění si také odnesl vážné trauma.

Zachráněného pašíka koupilo muzeum ve městě Čcheng-tu, které ho vystavovalo jako turistickou atrakci. V roce 2011 vědci vepře naklonovali; narodilo se šest selátek, která se mu podobají znaménkem mezi očima.

Po zprávě o jeho smrti lidé Ču Ťien-čchiangovi na sociálních sítích vzdávají hold; zprávy s hashtagem „Uhynul vepř se silnou vůlí“ už mají na čínské sociální síti weibo více než 430 milionů zhlédnutí.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi