Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Neohrabaná propaganda. Expert ukázal na podivnosti tiskovky se zadrženým Pratasevičem

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
16. června 2021
10:15

Začalo to běloruským „únosem“ letadla, pokračuje podivnými tiskovkami se zadrženým opozičníkem. Podle analytika Ihara Iljaše je nyní vězněný běloruský novinář, aktivista a opozičník Raman Pratasevič zneužívaný k Lukašenkově propagandě - ovšem poněkud neohrabaně.

Analytik stanice Belsat sídlící v Polsku Ihar Iljaš, manžel vězněné běloruské novinářky Kaciaryny Andrejevové, promluvil o významu, který měla tisková konference s Ramanem Pratasevičem. „Je to propaganda, navíc to celé bylo provedeno tak neohrabaně, že to Lukašenkovu režimu spíš uškodí,“ tvrdí Iljaš. Podle něj je na chování běloruských úřadů jasně vidět, že nikdo neočekával, že zatčení novináře bude mít takový dopad.

K zatčení Prataseviče došlo poté, co byl z nebe stažen letoun Ryanair. I tenhle akt doteď budí vášně.

Pilot neměl šanci zareagovat jinak

Pilotovi letu společnosti Ryanair, který byl v květnu po zásahu běloruských úřadů odkloněn ze své trasy Atény-Vilnius do Minsku, nebylo umožněno spojit se s aerolinkami, aby se s nimi poradil o nouzovém přistání, uvedl nyní generální ředitel letecké společnosti Michael O'Leary. Poté, co dispečeři pilota upozornili na vážnou hrozbu bombovým útokem, neměl na výběr a musel se podřídit jejich výzvám, vysvětlil podle stanice BBC O'Leary parlamentnímu výboru pro dopravu.

Po přistání zatkli agenti státní bezpečnosti KGB opozičního novináře Prataseviče a jeho ruskou partnerku Sofiji Sapegaovou, kteří jsou od té doby zadržováni. Incident vyvolal pobouření Západu.

USA na něj reagovaly oznámením sankcí proti devíti firmám vlastněných běloruským státem, Evropská unie se rozhodla rozšířit své stávající sankce proti běloruským představitelům a subjektům, které viní ze zmanipulování loňských běloruských prezidentských voleb a násilného potlačování pokojných protivládních protestů. Evropská unie a Británie zároveň běloruským aeroliniím zakázaly využívat svůj vzdušný prostor a evropské letecké přepravce vyzvaly, aby pozastavily lety do Běloruska.

Šéf Ryanair: Musíme obnovit svobodu přeletu

Letadlo prudce změnilo kurz a vydalo se k Minsku ve chvíli, kdy bylo už jen asi deset kilometrů od litevských hranic. Minské řízení letového provozu pilota informovalo, že obdrželo věrohodnou zprávu, podle které vybuchne na palubě bomba, pokud letadlo vstoupí do litevského vzdušného prostoru, nebo se pokusí přistát ve Vilniusu.

Pilot se podle O'Learyho snažil opakovaně spojit se svými aeroliniemi, dispečeři mu však podali nepravdivou informaci, že Ryanair neodpovídá. Když se pilot zeptal, jak vážná je hrozba bombovým útokem, bylo mu řečeno, že jde o nejvyšší stupeň nebezpečí, vysvětlil O'Leary, když v úterý vystoupil před výborem pro dopravu Dolní sněmovny britského parlamentu v Londýně.

Bělorusko vyvolalo kritiku, když odklonilo letadlo, aby zatklo opozičníka Bělorusko vyvolalo kritiku, když odklonilo letadlo, aby zatklo opozičníka | Reuters

Šéf Ryanairu se domnívá, že jde o předem naplánované porušení mezinárodních norem letecké přepravy. Dlouhodobý bojkot běloruského vzdušného prostoru však nepodporuje. Krátkodobá opatření podle něj byla zapotřebí, aby se předešlo podobnému jednání, dlouhodobá politizace vzdušného prostoru by ale mohla poškodit letecký průmysl a kvalitu mezinárodního spojení. „Svoboda přeletu nad státy je něco, co jsme brali jako samozřejmost v posledních 70 nebo 80 letech. Musíme se k tomu vrátit, co nejrychleji to půjde,“ řekl O'Leary podle Reuters.

Co se dělo po přistání?

Po přistání byl na členy posádky vyvíjen tlak, aby na videozáznamu potvrdili, že letadlo odklonili do Minsku dobrovolně. To ale posádka odmítla.

Když pak letadlo pokračovalo z Minsku do Vilniusu, na palubě chybělo pět pasažérů. Mezi nimi byli Pratasevič a Sapegaová. O zbývajících třech O'Leary řekl, že šlo o „neidentifikované osoby“. Od bezpečnostních služeb prý vyrozuměl, že mohlo jít o někoho z běloruské tajné služby KGB.

Bělorusko odmítá, že by letadlo k přistání donutilo. Na pondělní konferenci běloruského ministerstva vnitra šéf armádních vzdušných sil Ihar Holub prohlásil, že u letu společnosti Ryanair nešlo o „žádné zadržení, nucený odklon od státní hranice či nucené přistání“. Na této konferenci se objevil také zadržený Pratasevič a řekl reportérům, že se má ve vazbě dobře. Mnozí se však domnívají, že Pratasevič mluvil pod nátlakem a někteří novináři z konference na protest odešli.

Analytik: Tohle Lukašenko nečekal

„Nečekali, že incident s letadlem Ryanair v podstatě změní postoj Západu k diktatuře v Bělorusku,“ tvrdí nyní analytik Iljaš. „Lukašenkův režim se náhle stal hrozbou pro evropskou bezpečnost a poprvé na něj státy EU uvalily opravdu vážné ekonomické sankce. Lukašenko se teď zoufale snaží situaci nějak zachránit, hledá výmluvy a zkouší to přes propagandu,“ zhodnotil Iljaš.

O přítomnosti Prataseviče na konferenci se podle něj muselo rozhodovat na poslední chvíli. „Když se podíváte na účastníky konference, všimněte si, jak si nervózně pohrávají s propiskami,“ poukázal analytik. Nejvíc „v pohodě“ je podle něj právě Pratasevič, jako by tušil, že Západu bude jasné, o co se jedná. „Když navíc přihlédneme k dalším výstupům režimu, všechno ukazuje na to, že nejvyšší kruhy kolem Lukašenka panikaří,“ řekl Iljaš.

„Není to věc jen té konference, evidentně Lukašenkovi lidé naprosto ztratili kontakt s realitou, snaží se ospravedlňovat a jejich jednání tak vypadá ještě víc barbarsky,“ dodal. „Myslí si, že když uneseného a uvězněného novináře donutí říct, že se má dobře a upřímně respektuje Lukašenka, Západ přestane podporovat Cichanouskou a věřit jí,“ zakončil Iljaš.

Video  Eurokomisařka Jourová pro Blesk: Chceme novinářovo propuštění. Ve hře jsou další sankce  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

wenzel trousil ( 17. června 2021 11:40 )

Co mas proti republice Tschechai???

Ievice-je-smegma ( 16. června 2021 15:35 )

Piloti museli přistát, jinak by byli sestřeleni stejně, jako rusové sestřelili raketou BUG letadlo nad Ukrajinou. A potom by tvrdili, že v letadle vybuchla ta vymyšlená bomba.

lu bous ( 16. června 2021 15:31 )

Jak málo stačí k zotročení národa. Nebo jeho ponížení, nebo i likvidaci. Jeden jediný blázen, nebo poslední gauner z lůzy. A že jich uz na zemekouli bylo. Žel, i zbývá...

bleskovka ( 16. června 2021 14:45 )

Jak se o aktivistu zajímá EU,tak to znamená,že je to protivládní lump.

viteli ( 16. června 2021 14:12 )

Neunesli svou prohru Vlastisrádce Romana Protaseviče pěkně lapili na rozdíl od unesení letadla Bolivijského prezidenta, jehož speciál donutili kvůli Snowdenovi přistát ve Vídni zcela zbytečně, hledaný Snowden na palubě nebyl. Bělorusové se na tiskovce měli čím chlubit, Protaseviče mají na lopatkách!!

Zobrazit celou diskusi