Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Přítelkyni zatčeného novináře vězní KGB: Na videu nesrozumitelně drmolí, rodiče se bojí o její život

Autor: ČTK - 
25. května 2021
21:45

Ruska Sofija Sapegaová, kterou běloruská bezpečnost zadržela v neděli s opozičním běloruským novinářem Ramanem Pratasevičem po vynuceném přistání civilního letadla v Minsku, na videu přiznala, že pracovala pro web zveřejňující údaje policistů, kteří zasahují proti demonstrantům. Záznam s očividně nuceným prohlášením se objevil na běloruském provládním kanálu Žoltyje slivy.

„Jsem redaktorkou telegram-kanálu Čorna kniga Belarusi, který zveřejňuje osobní informace o pracovnících orgánů vnitra,“ říká Sapegaová v krátkém vyjádření, jež pronáší nazpaměť velice rychle, skoro až nesrozumitelně. O tom, že přeříkává někým jiným připravený text, svědčí i to, že se v něm na začátku identifikuje osobními údaji a potvrzuje, že byla zadržena spolu s Pratasevičem 23. května.

Otec Sapegaové ještě předtím agentuře TASS řekl, že jeho dcera je držena ve vyšetřovacím středisku běloruské tajné policie KGB. Je údajně podezřelá ze spáchání trestného činu zatím neupřesněné povahy a uvalena na ni byla dvouměsíční vyšetřovací vazba.

Podle sdělení mluvčího ruského velvyslanectví v Minsku se dnes večer s 23letou Sapegaovou mohl setkat konzulární pracovník ambasády. Žena se údajně cítí normálně a velvyslanectví teprve čeká oficiální informaci o dalších krocích běloruských úřadů vůči ní.

Matka zadržené podle agentury Reuters vyjádřila obavu o zdraví a bezpečí své dcery ve vězení. „Moje naděje jsou nyní pravděpodobně založené na zázraku a na vědomí, že moje dcera rozhodně není vinna. Prostě se nacházela ve špatnou chvíli na špatném místě,“ řekla. Sofija je podle ní s Pratasevičem ve vztahu několik měsíců.

Dvojice se vracela po dvoutýdenním pobytu v Řecku do Vilniusu, kde žijí. Běloruská policie Prataseviče a Sapegaovou zadržela na letišti v Minsku, kam donutila přistát letoun společnosti Ryanair, kterým letěli.

Bělorusko zažilo bezprecedentní hromadné protesty proti režimu po prezidentských volbách z loňského srpna, za jejichž vítěze byl prohlášen dosavadní autoritářský prezident Alexandr Lukašenko. Lidé vyšli do ulic protestovat proti zfalšování výsledků, ale pořádkové síly po čase demonstrace potlačily, desítky tisíc lidí zadržely a opoziční vůdce uvěznily či přiměly k emigraci. Následně se zaměřily na likvidaci nezávislých médií.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

e.lesanova ( 25. května 2021 22:15 )

No, děvče snad vědělo, že si zahrává s ohněm, stejně jako Prasatevič, prostě to není hra na PC, ale realita...Běloruské bezpečnostní složky prostě pracují rychleji než naši čučkaři, pro které 7 let stará kauza a žádný kvalt

NovyZakon ( 25. května 2021 22:07 )

Po útocích Izraele je v Palestině asi 40 mrtvých dětí. Co asi drmolily, než na ně spadly bomby .......

Zobrazit celou diskusi