Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Novináře Prataseviče drží v běloruské „Bastile“: Cely smrti, popraviště i peklo a utrpení

Autor: Darina Jíchová - 
27. května 2021
05:00

Když vězněný běloruský novinář a aktivista Raman Pratasevič (26) na videu, které zveřejnily provládní kanály, uvedl, že je „ve vazební věznici č. 1 v Minsku“, jeho rodině, známým, spolupracovníkům a tisícům Bělorusů zatrnulo. Za zdmi běloruského zámku Piščalauskij, kterému se také říká Valadarka, se skrývá peklo a utrpení, uvedl list Bild.

Vazební věznice č. 1 je místo, kde od počátku masových protestů v srpnu 2020 proti režimu běloruského diktátora Alexandra Lukašenka a jím zmanipulovaným výsledkům voleb skončilo nespočet Bělorusů. Mezi nejslavnější vězně patří například i jedna z vůdčích osobností opozice Maryja Kalesníková. Je to rovněž jediná věznice s celami pro odsouzence na smrt a místo, kde jsou popravy vykonávány. Bělorusko zůstává poslední evropskou zemí, která trest smrti ještě uplatňuje.

Vazební věznice č. 1 "Valadarka", kde by měl být držen také novinář Raman Pratasevič. Vazební věznice č. 1 "Valadarka", kde by měl být držen také novinář Raman Pratasevič. | reprofoto/youtube

Běloruská Bastila

Pratasevič se popravy velmi bál a ještě na palubě osudného nedělního letu z řeckých Athén do litevského Vilniusu se zmiňoval o tom, že mu v Bělorusku může hrozit trest smrti. Jeho letadlo bylo pod falešnou záminkou hrozby bomby donuceno přistát v Minsku a on byl i se svou přítelkyní, Ruskou Sofijou Sapegaovou (23) zatčen.

Podle mnohých je na záběrech jeho „nuceného“ doznání „jasně vidět, že byl mučen“. Je otázkou, co ho v nechvalně proslulém vězení čeká. Pevnost postavená v roce 1825 svým stylem připomíná další slavné vězení – francouzskou Bastilu. Nebyl to Lukašenko, kdo z historické budovy udělal vězení, političtí vězni zde byli drženi už za dob Ruského impéria.

O tom, že byl jeho syn mučen, nepochybuje ani novinářův otec Dmitrij Pratasevič. „Když vidím tvar jeho nosu, je možné, že je zlomený, protože jinak má nos jiný. Má na sobě dost make-upu, celá levá strana jeho tváře je napudrovaná,“ komentoval Dmitrij video. „A nejsou to jeho slova, takovým stylem nemluví. Je vidět také, jak je nervózní,“ dodal otec, který apeloval na západní lídry, aby jeho synu pomohli.

Utrpení ve věznici

O tom, co se děje v běloruské Bastile, podala svědectví řada demonstrantů, aktivistů a perzekuovaných Bělorusů, kteří to zažili na vlastní kůži. Zlomeniny, vyražené zuby, těžké podlitiny, elektrické popáleniny, úrazy mozku, poškození ledvin, to je jen zlomek toho, co ve vězení zakusili.

Zadržení lidé promluvili o spánkové deprivaci a mučení elektrošoky, o tom, jak museli hodiny klečet, sedět nebo stát ve stresových polohách jen, aby si stráže od nich vynutili podepsané doznání. Mučení bývá tak bestiální, že křik vězňů je slyšet až na ulici, jak dokazují videa pořízená v roce 2020.

Video  Eurokomisařka Jourová pro Blesk: Chceme novinářovo propuštění. Ve hře jsou další sankce  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

tesi ( 2. srpna 2021 17:35 )

Co je to tady na tom portále za retardy? To je opravdu smutná plejáda pokleslých myslí, přesně toto je profil voličů stbáka, že se nestydíte holoto lúzná..

dietr ( 28. května 2021 00:12 )

Bělorusi jsou amatéři,Miloš by ho naučil létat z 10.000 metrů

E M ( 27. května 2021 19:35 )

Jakej novinář, ve škole mu to nešlo, a jeho působení na Majdanu a v Azovu taky ani Ň. Je mi z Vás blujno ty fotky s kvérama a bojovej postoj mluví bez slov

Jolanda ( 27. května 2021 19:11 )

Kouká mu to z očí sexuálnímu úchylovi, který zneužíval své politické moci

Bělorus je novinářský podvraťák, vykoledoval si to

sasajebedokopce ( 27. května 2021 19:03 )

A opět CHYBÍ diskuse u úchyla z TOP-09

Ale nějakého CIZÁKA nám budou cpát horem dolem (N )

Zobrazit celou diskusi