Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Putin v Soči jednal s Lukašenkem. Vítali se bez roušek a byli si i zalyžovat

Autor: ČTK - 
22. února 2021
20:00

Ruský prezident Vladimir Putin v pondělí přivítal v černomořském letovisku Soči svého běloruského spojence Alexandra Lukašenka. Roušku nebo respirátor neměl ani jeden z nich. Ruská média předpokládají, že Lukašenko požádá o další část přislíbeného úvěru na jadernou elektrárnu ve výši nejméně tří miliard dolarů (asi 64 miliard Kč). Rusko ale v této souvislosti podle listu Kommersant naléhá, aby se běloruský prezident pustil do slibované ústavní reformy. „I když je jasné, že Lukašenko bude Putina žádat o peníze, není známo, co bude (Putin) požadovat na oplátku,“ napsal opoziční server Belorusskij partizan.

Díky ruské podpoře mohl Lukašenko bez jakýchkoliv ústupků odolat bezprecedentnímu protestnímu hnutí, kterému čelil od sporných prezidentských voleb z loňského srpna, jakož i západním sankcím. Lukašenko odmítl odstoupit i jakkoli se podělit o moc v zemi, které vládne již od roku 1994. O víkendu opoziční vůdkyně Svjatlana Cichanouská přiznala, že mnohaměsíční demonstrace proti autoritářskému režimu neuspěly. Sliby ústavní reformy, která by zmenšila prezidentovy pravomoci, pokládá opozice jen za Lukašenkovu zdržovací taktiku.

Lukašenko v úvodu pondělní schůzky podle ruských médií poděkoval Putinovi za pomoc poskytnutou běloruské ekonomice a ujistil, že tyto „peníze nebyly vyhozeny do větru“.

Lukašenko si z poslední návštěvy odvezl úvěr

Putin podle agentury TASS zase ocenil, že se podařilo naladit nástroje součinnosti mezi oběma státy a že Moskva zůstává největším ekonomickým a obchodním partnerem Minsku a také největším investorem ve spojenecké zemi.

„Rád konstatuji, že se potvrzuje úroveň součinnosti, strategického partnerství, spojenectví,“ řekl Putin. Ocenil také úspěšné plnění společných projektů v energetice; Rusové loni dostavěli první blok první běloruské jaderné elektrárny, kterou Lukašenko uvedl do provozu 7. listopadu, na výročí bolševické revoluce, které se v dobách Sovětského svazu slavilo v obou zemích.

Na pořadu pondělní schůzky, která má trvat až do večera a na jejíž závěr se neplánuje žádná tisková konference, jsou podle Kremlu společné projekty ve sféře obchodu, energetiky, kulturní a humanitární spolupráce, jakož i další postup v integračních procesech v rámci svazového soustátí obou republik. Běloruská strana jako téma označila také vojenskou spolupráci, poznamenal list Vedomosti.

Předchozí schůzka obou prezidentů se odehrála také v Soči v polovině loňského září a trvala skoro čtyři hodiny. Lukašenko si tehdy odvezl domů ruský úvěr ve výši 1,5 miliardy dolarů (asi 32 miliard Kč), připomněl list Kommersant.

Moderní politika na sjezdovce

Lukašenko podle TASS také poděkoval Putinovi za ruskou pomoc s očkováním, zejména pokud jde o dodávky ruských vakcín proti covidu-19. Ty běloruský prezident označil za „nejúčinnější na světě“. Zdůraznil také, že komplikace po očkování se podle něj vyskytly všehovšudy pouze v jediném případě. Nicméně doufá, že Bělorusko bude mít na podzim očkovací látku z vlastního vývoje a výroby.

Oba prezidenti v pondělí také vyrazili na sjezdovku a po společném lyžování přesedlali na sněžné skútry. „Putin mírně snížil rychlost, aby pokynul dalším lyžařům, které na sjezdovku vylákalo ideální počasí,“ podotkl TASS a připomněl, že Lukašenko označil lyžování s Putinem za „jeden z aspektů moderní politiky“.

sekebo ( 23. února 2021 02:34 )

Tam v té sestavě chyběl už jen "Terminátor" Klaus.

frantacizek ( 22. února 2021 22:04 )

Čuk a Gek na horách..

Zobrazit celou diskusi