Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Případ vraždy íránského režiséra, který šokoval celou zemi: Rodiče ho otrávili a rozřezali

Autor: Darina Jíchová - 
30. května 2021
05:30

Íránem otřásá případ nesmírně brutální vraždy režiséra Babaka Chorramdína (†47), jeho vlastní rodiče ho nejdříve otrávili, pak zavraždili a jeho tělo nakonec rozřezali. Není to navíc poprvé, kdy se Iran (74) a Akbar (81) Chorramdínovi uchýlili k tak ohavnému činu, před několika lety stejným způsobem zabili vlastní dceru a zetě, uvedl deník The Guardian.

„Společnost v naprostém šoku“ a „Obyvatelé domu hrůzy“ to jsou titulky, které poslední týden plní íránský tisk. Kauza navíc rozpoutala debatu o tzv. vraždách ze cti. Právní systém totiž nabízí jistou shovívavost rodičům, kteří zabijí své potomky. Vražda jako taková je v Íránu těžký zločin, nicméně lidé, kteří zavraždí své dítě, většinou dostanou maximálně trest 10 let ve vězení.

Filmoví studenti se loučili s režisérem

Chorramdínovým však může hrozit až trest smrti za vraždu jejich zetě, pokud tedy budou souzeni i za tento zločin. Před dvěma týdny v neděli policisté na teheránském předměstí Ekbatan objevili režisérovy ostatky. Na místo je podle médií zavolal jeden z místních obyvatel, který kusy těla našel v odpadkovém koši.

Rodiče se přiznali k vraždě dcery a zetě

Mezi ostatky byly obě ruce, strážníci pomocí otisků prstů tělo identifikovali jako režiséra Chorramdína. Následně se vydali do domu jeho rodičů, ti se k činu doznali. Vypověděli, že synovi do jídla dali prášky na spaní, pak ho udusili a pobodali. Tělo nakonec rozřezali. Ve vazbě Chorramdínovi dodali, že před deseti lety stejným způsobem zabili zetě a před třemi lety i svou dceru Arezo.

Hlavně uživatele sociálních sítí překvapilo, že zmizení páru policie nikdy nevyšetřovala. „Nehledě na to, co otec tvrdí, že je správné nebo ne, je jasné, že policie zanedbala svou práci, když nevyšetřovala zmizen dvou lidí,“ uvedl jeden z íránských reportérů na svém twitteru.

Chorramdínovi tvrdí, že zetě zabili, protože byl násilnický, dceru zabili kvůli její závislosti na drogách a syna, protože byl stále svobodný a měl aférky se studentkami, komentoval šéf teheránské policie Hussejn Rahímí. Při soudním slyšení Akbar Chorramdín prohlásil, že nemá žádné výčitky a činu nelituje.

„Byli prohnilí“

„Nelituju toho, co jsem ve spolupráci s manželkou udělal, byli prohnilí. Děkuju Bohu,“ uvedl před soudem. „Byl pátek večer a jeho matka uvařila kuře a otrávila ho, abychom ho omráčili. On ho ale nesnědl a šel si do pokoje lehnout, tak jsme jídlo dali do ledničky. Druhý den vstal a snědl ho,“ popsal Akbar Chorramdín. Kolem páté odpoledne jejich syn ztratil vědomí. „Nohy jsme mu přivázali k židli, na hlavu jsme mu dali černý igelitový pytel a několikrát ho bodli,“ společně s manželkou pak podle výpovědi tělo odnesli do koupelny a rozřezali na kusy. Části těla dali do 3 kufrů a rozvezli po městě.

Chorramdínovi budou čelit detailnímu vyšetřování, policie nyní pátrá po tom, zda další členové této rodiny nezmizeli za podezřelých okolností.

fesak2 ( 1. června 2021 16:44 )

Vražda ze cti? To všechno se děje jen proto, že tamní "lidé" věří v pohádkové bytosti, krystova noho!

bre-burda ( 30. května 2021 11:22 )

Syna zabili protože "byl svobodný a měl aféry se studentkami". A kde že bydlí rodiče pana Feriho?

Amrasha ( 30. května 2021 10:07 )

To jsou teda zase fotky! Hřbitov a očkování. Mám to chápat tak, že snad ti stáří zblbli po dávce? 💉

sorgedoktor ( 30. května 2021 09:22 )

Nejak jsem nepostrehl...jakou k tomu meli motivaci...

Zobrazit celou diskusi