Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Povedená rodinka z Náchodska: Otec s dcerou měli obrat důvěřivce o statisíce!

Otec s dcerou měli od důvěřivců získávat peníze (ilustrační foto).
Otec s dcerou měli od důvěřivců získávat peníze (ilustrační foto).  (Autor: Blesk/Václav Burian)
Autor: ČTK, rix - 
29. května 2021
12:34

Policisté z Náchoda obvinili z podvodu sedmasedmdesátiletého muže a jeho dvaapadesátiletou dceru. Podle kriminalistů v Novém Městě nad Metují a okolí měli během necelého roku pod různými záminkami vylákat od 53 lidí téměř 1,7 milionu korun a o získání dalších nejméně 380.000 korun se pokusili. Žena je ve vazbě, jejího otce policie vyšetřuje na svobodě, uvedla v tiskové zprávě mluvčí krajské policie Iva Kormošová.

Dvojice si podle policistů vymýšlela různé záminky, na jejichž základě muž peníze od lidí lákal. Nejčastější legendou byla kauce, kterou měla dcera zaplatit za způsobenou autonehodu. „K podvodným jednáním dávala impulz svému otci dcera, která peníze užívala jen pro svoji potřebu tak, že je prosázela nebo prohrála ve virtuálních počítačových hrách,“ uvedla Kormošová.

K získání peněz využíval muž své dobré pověsti a důvěřivosti lidí. Všem sliboval vrácení peněz či vykonání protislužeb, například výrobu kuchyňské linky. Oba však podle policistů neměli v úmyslu něco vracet, jejich majetková situace jim to ani neumožňovala. Pouze několik lidí získalo zpět nepatrnou část půjčených peněz pod hrozbou udání.

Žena byla v roce 2015 za obdobnou trestnou činnost nepodmíněně odsouzena na 5,5 roku. V roce 2014 během čtyř měsíců vylákala od svých 16 známých s příslibem výhodné směny za eura či smyšleného zhodnocení peněz více než 9,5 milionu korun. Vězení opustila na konci června roku 2018 s šestiletou zkušební dobou a dohledem.

Oběma obviněným hrozí trest od dvou do osmi let vězení. „Lze předpokládat, že v průběhu vyšetřování budou prokázány oběma obviněným osobám další skutky. Vyzýváme proto občany z Nového Města nad Metují a jeho okolí, kteří půjčili těmto lidem peníze, aby se ozvali na linku 158, případně se dostavili na jakoukoliv policejní služebnu,“ uvedla Kormošová.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání