Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Po střelbě v Kazani zemřelo sedm dětí a učitelka. Ve škole útočilo „monstrum“, bývalý žák

Aktualizováno -
11. května 2021
18:03
Autor: ČTK, kal, Darina Jíchová - 
11. května 2021
09:35

Nejméně sedm dětí, učitelka a další zaměstnankyně přišly o život při střelbě, kterou v úterý rozpoutal jeden ozbrojený útočník ve škole v Kazani v ruském Tatarstánu. Potvrdily to místní úřady a také Národní protiteroristický výbor. Obětí ale může být ještě víc, šest z 18 zraněných dětí je ve vážném stavu na jednotkách intenzivní péče. Dříve ruské tiskové agentury s odvoláním na své zdroje informovaly o přinejmenším 11 mrtvých a dvou útočnících, z nichž jednoho se podařilo zadržet a druhého prý zastřelila zásahová jednotka. Motiv útoku zatím není jasný, podle agentury TASS jím mohla být pomsta a nenávist bývalého žáka. Úřady vyhlásily v Tatarstánu na středu 12. května státní smutek. Prezident Vladimir Putin pod dojmem nejnovějšího krveprolití nařídil zpřísnit předpisy povolující civilistům držení zbraní.

Motiv útoku zatím není jasný. Mezi oběťmi je podle různých zdrojů sedm či devět dětí a také učitelka páté třídy. Terčem útoku se stala škola, kterou přinejmenším jeden z útočníků absolvoval před čtyřmi lety. „Víme, že (útočník) ukončil toto školní zařízení před čtyřmi lety. Byl zadržen,“ citoval TASS zástupce vedení školy. Zadržený se podle něj jmenuje Ilnaz Guljavijev a je mu 19 let.

Střelec se považoval za Boha

„Tohle je obrovské neštěstí, přišli jsme o sedm dětí – žáků osmého ročníku, čtyři chlapce a tři dívky. Zemřeli zde ve třetím patře. V nemocnici je nyní 12 dětí a 4 dospělí. Zadrženému střelci je 19 let, na své jméno má oficiálně registrované střelné zbraně,“ uvedl na místě střelby prezident Tatarstánu Rustam Minnichanov.

Na sociálních sítích se podle listu Kommersant objevily záběry, na kterých se útočník označuje za Boha a za monstrum. „Začal jsem všechny nenávidět. Vždy jsem všechny nenáviděl,“ tvrdí. Guljavijev se měl podle sociálních sítí na útok připravovat už od února.

Regionální ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že po střelbě bylo hospitalizováno 21 zraněných, z toho 19 dětí a 2 dospělí. Šest dětí skončilo na jednotce intenzivní péče, stav jednoho z nich je kritický. Ruský prezident Vladimir Putin kondoloval rodinám obětí.

Střelba ve škole v Kazani. Střelba ve škole v Kazani. | Reuters

Policie mezitím zadržela jednačtyřicetiletého muže, kterého podezírá, že byl útočníkovým komplicem.

„Nejdřív nám řekli, abychom se zamkli v kabinetu, tak jsme se tam zamkli. Potom se ozval silný výbuch a nato začala střelba,“ deník Gazeta.ru přinesl výpověď studenta 9. ročníku kazaňské školy.

Výpovědi žáků

Na sociálních sítích jsou tvrzení očitých svědků, podle nichž děti vyskakovaly z oken, aby si zachránily život, zatímco jiné se před střelci schovávaly pod lavicemi či v kabinetech. Ruská média mluví i o tom, že dvě děti měly po pádu z okna zemřít, tyto informace však policie nepotvrdila.

„Všichni začali poplašeně pobíhat a křičet: ´Zavřete dveře´,“ líčil jeden z žáků podle ruské redakce zpravodajské stanice BBC. „Asi po deseti patnácti minutách jsme vyšli ze školy. Nikoli okny. Chtěl jsem, ale učitel hned okno zavřel a řekl: ´Ne.´ Pak policisté začali bušit na dveře a volali: ´Otevřete, to jsme my.´ Tak jsme otevřeli,“ dodal.

Zadržení jednoho ze střelců:

Druhý z pachatelů se schovával v budově školy, následně ho ale zlikvidovala zásahová jednotka. Podle zdroje z ministerstva školství jeden z útočníků vešel se samopalem dovnitř školy hlavním vchodem a okamžitě začal střílet. Na místě nyní pracují kriminalisté, zjišťující okolnosti zločinu.

Kazaň, která leží asi 725 kilometrů na východ od Moskvy, má více než 1,25 milionu obyvatel a je správním střediskem Tatarstánu, obývaného převážně muslimy. Úřady v Kazani po střelbě omezily vstup do škol v celém městě, později zrušily odpolední vyučování.

Střelba v ruských školách

Západní agentury připomínají, že střelba na ruských školách je poměrně vzácná a krveprolití jsou obvykle dílem žáků. V říjnu 2018 osmnáctiletý student školy v Kerči na anektovaném Krymu zabil dvě desítky lidí, než se po činu sám zastřelil.

Zpřísnění předpisů týkajících se držení zbraní

Prezident Putin nařídil zpřísnit předpisy týkající se držení zbraní. „Problém je v tom, že někdy se jako lovecké zbraně registrují pušky, které se v některých zemích používají jako (armádní) útočné pušky. To se přepracuje,“ vysvětlil prezidentův mluvčí Dmitrij Peskov. Nejen v Rusku se prodávají pod názvem Sajga lovecké karabiny, které jsou vlastně civilními verzemi proslulého „kalašnikova“.

VIDEO: Jak se zachovat při útoku aktivního střelce

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Arany ( 12. května 2021 08:18 )

Za to všechno může odporný kapitalismus! Vychovává z lidí dobytek.

kecamaprotiviru ( 11. května 2021 19:37 )

Střílel legálně drženou zbraní.
To, že byl držitelem střelné zbraně již samo o sobě říká, že je to úchyl.
Znám několik držitelů střelné zbrané a ani jeden z nich nestojí za slušné slovo.

iFender ( 11. května 2021 16:53 )

Ty socialni site jsou obrovsky problem jak ve westu tak zrejme na celem svete.Silenci tam pisi o nenavisti k lidem etc. a jeste k tomu mu povoli mit doma zbrane. Na druhe strane napises politicky nazor,ktery se nelibi trebas FB nebo Twitteru a jses zablokovany.Co se to deje ,co je to za dobu? Ze sveta se stava znovu doba poroby a doba temna!

verka1 ( 11. května 2021 16:50 )

Hnus 👎

wenzel trousil ( 11. května 2021 15:43 )

ACh jo, stebou to Cesko "Vyhraje"...Jen vic TAKOVYCH;:::

Zobrazit celou diskusi