Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

V davu Izraelců byly ušlapané i děti: Úřady před katastrofou varovaly roky? A „smrtelná past“

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
2. května 2021
19:15

Izrael v neděli 2. května drží den smutku za 45 lidí, kteří zemřeli při tlačenici během shromáždění příslušníků ortodoxní židovské komunity na hoře Meron, jež se konalo ze čtvrtka na pátek na severu země. Vlajky jsou spuštěny na půl žerdi. Úřady vyšetřují, kdo je za jednu z nejtragičtějších civilních katastrof v historii Izraele zodpovědný. V souladu s židovskou tradicí se se smutečními obřady neotálelo a více než dvě desítky obětí byly po ukončení identifikace přes noc pohřbeny. Otázkou nyní zůstává, kdo za tragédii nese zodpovědnost.

„Přál bych si, abychom dosáhli alespoň zlomku tvého zápalu při studiu a oddanosti víře,“ řekl Avigdor Chajut při pohřbu své 13letého syna v ultraortodoxním městě Bnei Brak u Tel Avivu.

Tlačenice nastala po půlnoci při oslavách svátku Lag ba-omer, při němž věřící zapalují vatry a pořádají poutě k hrobu mystika Šimona bar Jochaje, který žil ve 2. století. Poutí se obvykle účastní tisíce lidí, kteří se na místě modlí, tančí a zpívají. V noci na pátek se u úpatí hory Meron nedaleko libanonských hranic sešlo až na 100 tisíc věřících.

„Byla to smrtelná past“

Svědci hovoří o hromadě těl, včetně několika dětí, v přeplněném průchodu s kovovým a kluzkým povrchem. Na jeho konci, kde se nacházely schody, pak lidé podle svědků začali přes sebe padat. Řada lidí v průchodu zakopla. „Je tam hliníková podlaha, pak schody a nakonec zátaras,“ popsal místo záchranář Eil Pollack. „Byla to smrtelná past,“ dodal.

Množí se důkazy o tom, že státní vyšetřovatelé místo označili za nebezpečné už před několika lety, napsala Reuters. Objevují se otázky, zda vláda a policie neupustily od regulace davu kvůli obavám z reakce ultraortodoxních rabínů a politiků.

„Musí se to důkladně vyšetřit,“ řekl v rozhovoru s rozhlasovou stanicí Kan ministr kultury Hili Tropper. Dvě na sobě nezávislá šetření začnou v pondělí, nicméně ani při jednom nebude povoleno vyšetřovat současné ministry. „Toto hrozné neštěstí pomůže každému pochopit, že stát by měl pravidla určovat na všech místech,“ dodal. Ministerstvo spravedlnosti uvedlo, že vyšetřovatelé ověří, zda nepochybila policie. Horu Meron podle policie a místních úřadů spravují čtyři náboženské skupiny, což dohled nad místem komplikuje.

Policejní šéf vzal vinu na sebe

Podle izraelského tisku se policie brání a z tragédie nepřímo viní ministerstvo náboženských služeb, konkrétně pak jeho oddělení bezpečnosti a inženýra, který schválil bezpečnostní plány pro shromáždění. Stanice Kan News odkázala na policejní zdroj, podle něhož inženýr a šéf pro bezpečnost prošli místo, kde došlo k tlačenici, a bez větších poznámek dali události zelenou.

Na místě se byl dva týdny před tragédií podívat také ministr pro náboženské záležitost Yaakov Avitan, který se tehdy nechal slyšet, že ho ohromila profesionalita příprav. Po neštěstí nespočet politiků a státních zaměstnanců upozornilo na to, že bylo otázkou času, kdy k něčemu takovému dojde kvůli tomu, že se nepřihlíželo, v jak žalostném stavu místo je. „Divím se, že se něco podobného nestalo dříve,“ komentoval jeden z politiků.

Jeden z policistů, velitel policie dané oblasti Šimon Lavi, vzal odpovědnost na sebe s tím, že on měl zodpovídat za bezpečnostní opatření na místě oslav. „Nesu odpovědnost a jsem připravený na vyšetřování,“ řekl. „Vinit z toho Laviho není správné, nedalo se tomu předejít,“ argumentoval policejní zdroj, jehož citoval list Haarec.

Na nebezpečí areálu se upozorňuje už 13 let

Vyšlo rovněž najevo, že na nebezpečí shromáždění na hoře Meron už v roce 2008 upozorňoval státní kontrolor, ten předložil hned dvě právy, ve kterých zdůraznil systematické nedostatky tamního areálu. Podle něj byl na vině hlavně chaos v tom, kdo vlastně za areál zodpovídá, kdo ho spravuje a má na starost jeho zabezpečení. Kontrolor podotkl, že tato nejasnost může vést k ohrožení životů věřících.

Podobná zpráva se objevila i v roce 2011, kdy další z kontrolorů poukázal na to, že místo není dostatečně připravené a zabezpečené pro přítomnost stovek tisíc osob. „Tak, jak to vypadá ve stávající situaci, by nemělo být povoleno, hlavně co se týče zanedbané struktury areálu,“ shrnul tehdy kontrolor. Areál se dokonce třikrát pokusili z bezpečnostních důvodů uzavřít představitelé regionální vlády, uvádí deník The New York Times. V roce 2013 policisté varovali před možnou „smrtící tlačenicí“.  V roce 2016 se k tomu přidal report místní policie, který dal dohromady velitel Ilan Mor.

Mor se zaměřoval na tragédie, ke kterým došlo na místech masového shromažďování ve vztahu k Meronu. Policista uvedl, že svaté místo není bezpečné pro tak velký počet věřících, jaký se zde každoročně schází. Mor doporučoval omezit počet lidí na události a stanovit jednoho organizátora, který by za vše zodpovídal, aby nedocházelo ke zmatkům, jež mohou vést k přehlížení některých nedostatků například v zabezpečení místa.

V tlačenici umírali i cizinci

Mezi oběťmi je i několik cizinců. Mluvčí americké ambasády v sobotu potvrdil, že mezi raněnými a mrtvými je několik Američanů. Kanadský premiér Justin Trudeau v pátek řekl, že při neštěstí zemřeli také dva Kanaďané. Izraelské ministerstvo zahraničí informovalo, že je ve spojení též s jednou rodinou v Argentině.

Video  Arenberger v Epicentru: O rozvolnění v Česku i očkování. Kdy odložíme respirátory?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi