Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

V Izraeli dávají k vakcíně i oběd. Pizza a dezerty mají přimět k očkování i skeptiky

Autor: ČTK, sova - 
16. února 2021
20:19

Izraelské úřady se snaží povzbudit zájem o očkování mezi skeptiky a nabízejí za účast na očkovacím programu pohoštění zdarma. Jak napsala agentura Reuters, v úterý byla v nabídce pizza, cizrnová kaše, dezert a šálek kávy.

Izrael je sice v očkování vůdčí zemí světa - nejméně jednu dávku už dostaly čtyři z devíti milionů občanů a druhou více než 2,6 milionu lidí - mezi mladšími ročníky ale vůči vakcinaci přetrvává nedůvěra. Úřady v Tel Avivu se ji rozhodly překonat pomocí nabízeného pohoštění. Do programu se zapojily místní restaurace, které jídlo dodávají do očkovacích center.

Úterní menu sestávalo z hummusu, pizzy a místního dezertu zvaného kanafeh. Podle Reuters byla akce úspěšná, protože se dostavilo několik desítek lidí.

Země znovu otevře hotely

„Přišli jsme se nechat naočkovat. Doposud jsme měli strach, ale protože budou zavedena omezení (pro neočkované), nemáme na výběr. A je příjemné dostat k tomu pizzu a kávu,“ řekla pracovnice městské správy Lizi Kricerová.

Izrael má v plánu uvolnit v neděli část omezení a znovu nechat otevřít hotely nebo tělocvičny pro ty, kdo se nechali naočkovat, případně covid-19 prodělali a jsou považováni za imunní proti nákaze. Izraelci žijí v uzávěře od konce prosince.

Proti covidu se očkuje také na území obývaném Palestinci, například v Betlémě (16. 2. 2021). Proti covidu se očkuje také na území obývaném Palestinci, například v Betlémě (16. 2. 2021). | Reuters

Očkuje se vakcínou firem Pfizer/BioNTech, přičemž Izrael poskytuje výrobci informace o naočkovaných. Podle největší pojišťovny se ve skupině 600 000 lidí naočkovaných dvěma dávkami snížil počet symptomatických případů covidu-19 o 94 procent.

Město podle mluvčího telavivské radnice Ejtana Švarce doufá, že nabízené pohoštění navodí v očkovacích centrech „rodinnou atmosféru“ a přiláká váhající.

„Nechal jsem se dnes naočkovat a říkám všem, aby přišli taky, abychom si chránili své zdraví. A je tady také kanafeh, velmi chutný,“ vzkázal spoluobčanům po naočkování šedesátiletý učitel Iman Dasui.

frantacizek ( 17. února 2021 00:48 )

toto by měl zavést i Andrej - koblihy s povidly, já dojdu, když budou

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa