Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Putin: Rusko musí udržet své postavení vedoucí kosmické mocnosti. A zmínil spolupráci

Autor: ČTK - 
12. dubna 2021
19:10

Rusko musí zůstat jednou z vedoucích jaderných a kosmických mocností. Podle agentury TASS to řekl ruský prezident Vladimir Putin. Mimo jiné zároveň ujistil, že Moskva hodlá pokračovat v mezinárodní kosmické spolupráci.

„V novém, 21. století musí Rusko odpovídajícím způsobem podpořit své postavení jedné z vedoucích jaderných a vesmírných mocností, protože vesmírné odvětví přímo souvisí s obranou,“ prohlásil Putin na poradě k rozvoji tohoto odvětví. Akce se konala u příležitosti 60. výročí prvního letu člověka, sovětského kosmonauta Jurije Gagarina, do vesmíru.

Šéf Kremlu rovněž ujistil, že Rusko hodlá pokračovat v rozvoji mezinárodní vesmírné spolupráce. „Budeme i nadále rozvíjet mezinárodní programy. Jsme připraveni zapojit se do společné práce s našimi partnery ve vesmíru,“ konstatoval.

Gagarin a ti druzí: nová kniha edice Blesk extra. Gagarin a ti druzí: nová kniha edice Blesk extra. | Blesk extra

Ruský prezident nicméně také připustil, že vzhledem k aktuální situaci v Rusku a ve světě bude nutné upravit priority a termíny realizace vytyčených cílů. „Chápu, že vzhledem k dynamicky se měnící vnější a vnitřní situaci, (dynamicky se měnícím) vnějším a vnitřním podmínkám bude možná třeba určité priority a lhůty stanovených úkolů v kosmickém sektoru upřesnit a upravit,“ řekl Putin.

Jak Gagarinovo vytížení přispělo k jeho předčasné smrti? A čím se Kremlu zase znelíbil? Těmito tématy i řadou dalších se zaobírá kniha Gagarin a ti druzí aneb 60 let kosmonautiky z edice Blesk extra. Přináší rozhovory se současnými kosmonauty ze sojuzů, raketoplánů i nového crew dragonu, velké srovnání kosmických lodí či ohlédnutí za méně známými českými stopami ve vesmíru.

132 stran vydatného čtení jen za 59 Kč. Kupujte u všech dobrých prodejců tisku a přes ikiosek.cz.

Více článků k vesmírnému jubileu a k Mezinárodnímu dni kosmonautiky najdete i na www.blesk.cz/gagarin.

Video  „Sputnik V nikdo v Česku neblokuje. Čínská vakcína nyní nemá význam,“ vyvrací Zemanova slova expert.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi