Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Čaputová udeřila na Matoviče: Odstupte! Rozpadající se vládu opustili další dva ministři

Aktualizováno -
23. března 2021
16:45
Autor: ČTK, simao - 
23. března 2021
10:31

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová dnes přijala demisi od vicepremiéra a ministra hospodářství Richarda Sulíka (SaS). Demisi se rozhodla podat i ministryně spravedlnosti Mária Kolíková (Za lidi). Oba nesouhlasili s tím, aby premiérem i nadále zůstal šéf OLaNO Igor Matovič. Prezidentka následně Matoviče vyzvala k demisi v zájmu rekonstrukce vlády. Odchodem z koalice pak hrozí čtvrtý do party, šéf Jsme rodina Boris Kollár. A slovenská krize se dál a dál prohlubuje.

Odchod Matoviče z čela kabinetu požadují i dvě menší strany čtyřčlenné vládní koalice. „Je nevyhnutelné, aby premiér svou demisí umožnil uzavření dohody koaličních partnerů na rekonstrukci vlády. Postavení a pozice žádného člověka není a nesmí být důležitější než zájem země a jejích občanů,“ uvedla Čaputová.

Bývalý vicepremiér Richard Sulík je šéfem koaliční strany Svoboda a solidarita (SaS). Slovenský politik, ekonom, podnikatel a zakladatel pravicově-liberální strany se však netají tím, že by se v případě rekonstrukce současné vlády nebránil tomu do kabinetu opět zasednout.

Je přitom již třetím ministrem, který rezignoval v souvislosti s vládní krizí, kterou prohloubil požadavek SaS a nejmenší koaliční strany Za lidi, aby byl vyměněn premiér Igor Matovič ze strany Obyčejní lidé (OLaNO).

„Vyvozuji politickou zodpovědnost za stav, v jakém se vláda nachází. Dělám to proto, abych otevřel cestu pro odchod Igora Matoviče z vlády. Naše země jako sůl potřebuje vládu klidné ruky,“ řekl dnes Sulík novinářům.

Ministerstvo hospodářství po Sulíkově demisi prozatím povede ministr dopravy Andrej Doležal, který je již také zastupujícím ministrem sociálních věcí.

„Igor Matovič měl šanci změnit Slovensko k lepšímu. Místo toho si znepřátelil prakticky všechny. Hnací silou jeho přání je očividně jeho osobní msta,“ uvedl již dříve Sulík.

Matovič o víkendu vyjádřil ochotu rezignovat, krok ale podmínil splněním několika požadavků. Jedním z nich byla i demise Sulíka, se kterým je premiér v dlouhodobém vzájemném sporu v souvislosti s koronavirovou krizí. SaS ale už odmítla další požadavek Matoviče, aby se vzdala vedení jednoho ze tří ministerstev.

Pokud SaS z vlády odejde, udrží si kabinet těsnou většinu ve Sněmovně. O tu by vláda přišla, pokud by koalici opustila i strana Za lidi. Pokud by Matovič podal demisi, znamenalo by to podle slovenské ústavy pád celé vlády. Čtyřčlenná koalice, která má ve sněmovně až ústavní většinu, by se následně mohla dohodnout na vytvoření nového kabinetu.

Šéf parlamentu a vládního hnutí Jsme rodina Boris Kollár však dnes uvedl, že vládní krizi je třeba vyřešit v průběhu jednoho týdne - v opačném případě Jsme rodina odejde z koalice.

Končí i ministryně spravedlnosti

V úterý odpoledne rovněž ministryně spravedlnosti Mária Kolíková novinářům řekla, že také podala demisi. Už dříve řekla, že členkou kabinetu pod vedením Matoviče nezůstane. Kolíková je místopředsedkyní nejmenší vládní strany Za lidi.

Již dříve skončil i ministr zdravotnictví Marek Krajčí. „Důvěřuji tomu, že ministr zdravotnictví Marek Krajčí jednal podle svého nejlepšího vědomí a svědomí a že rozhodnutí, která přijímal, byla vedena dobrými úmysly. Faktem však je, že několik důležitých a klíčových doporučení neprosadil a nepodrželi ho ani členové vlády a jeho vlastní ministři,“ uvedla k tomu prezidentka Zuzana Čaputová. Novým šéfem zdravotnictví, zmítaného koronakrizí, se stal Eduard Heger.

Kromě Krajčího rezignoval i ministr sociálních věcí z hnutí Jsme rodina Milan Krajniak.

Video  Slovenský premiér Igor Matovič ppři návštěvě v Praze  - Lukáš Červený
Video se připravuje ...

kristinn ( 23. března 2021 18:22 )

Toho dementneho demagogickeho magora mala odvolat davno.Len zla narobil narcisticky posuk...

Zobrazit celou diskusi