Pátek 10. května 2024
Svátek slaví Blažena, zítra Svatava
Polojasno 19°C

Slovenská vládní krize přehledně: Co stojí za vratkou politickou situací u sousedů?

Autor: sova, ČTK - 
22. března 2021
23:10

Na Slovensku, kde nyní vrcholí další vlna pandemie covid-19, už několik týdnů vládne krize uvnitř kabinetu premiéra Igora Matoviče (OLaNO). V neděli to byl přitom právě rok, co jeho vláda vzešlá z únorových voleb, usedla do Letního arcibiskubského paláce, který u východních sousedů složí jako sídlo výkonné moci. Dva z koaličních partnerů, subjekty SaS a Za lidi, však mají výhrady k nepředvídatelnému chování vládního předsedy Matoviče, které podle nich vyvrcholilo v rámci kabinetu neschváleným nákupem ruských vakcín Sputnik V. Výsledkem třídýdenní krize jsou prozatím rezignace několik ministrů. Přinášíme přehled klíčových událostí na Slovensku.

29. února 2020 - Parlamentní volby vyhrálo opoziční hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO) Igora Matoviče před dosud nejsilnější vládní stranou Směr-sociální demokracie (Směr-SD), která předtím vládla čtyři volební období. Na změně politického kurzu se podepsala atmosféra ve společnosti po zavraždění novináře Jána Kuciaka v roce 2018 a následné rozsáhlé demonstrace proti špinavé politice a korupci.

13. března 2020 - Strana OLaNO se dohodla na vytvoření vládní koalice s hnutím Jsme rodina a s menšími stranami Svoboda a solidarita (SaS) a stranou Za lidi exprezidenta Andreje Kisky. Nová vláda byla jmenována 21. března, důvěru parlamentu získala 30. dubna.

15. března 2020 - Vláda kvůli pandemii covidu-19 vyhlásila nouzový stav ve zdravotnictví a sociálních službách, o velikonočních svátcích až na výjimky zakázala cestování lidí mezi okresy. Nouzový stav skončil po 90 dnech 12. června.

7. července 2020 - Předseda parlamentu Boris Kollár přečkal hlasování poslanců o svém odvolání, které sám navrhl po obvinění z plagiátorství v diplomové práci. Návrh na jeho odvolání z čela sněmovny v tajném hlasování nezískal potřebnou většinu. Kollárovo hnutí Jsme rodina předem oznámilo, že v případě odvolání předsedy parlamentu odejde z vládní koalice. Kollárova kauza odkryla napjaté vztahy v koalici.

Od zavření obchodů ke Sputniku

1. října 2020 - Na Slovensku začal znovu platit nouzový stav, v polovině listopadu byl prodloužen do 29. prosince. Na konci roku Sněmovna změnou příslušného zákona rozhodla, že kvůli pandemii může vláda nouzový stav kromě obvyklých 90 dnů prodloužit o dalších 40 dnů, a to i opakovaně. Naposledy byl nouzový stav prodloužen 17. března o dalších 40 dní.

19. prosince 2020 - Slovensko kvůli šíření covidu-19 znovu zpřísnilo opatření, uzavřelo řadu obchodů a služeb, znovu zavedlo zákaz vycházení.

12. ledna 2021 - Slovenský nejvyšší soud potvrdil shodné tresty 19 let vězení pro exministra hospodářství Pavola Ruska a podnikatele Mariana Kočnera v kauze padělání směnek.

18. února 2021 - Slovenská vláda neschválila nákup ruské vakcíny Sputnik V proti covidu-19 poté, co tento nákup vetovala nejmenší vládní strana Za lidi. Její šéfka a vicepremiérka Veronika Remišová uvedla, že na občanech Slovenska nelze dělat pokusy.

Konec ministra zdravotnictví

28. února 2021 - Vláda rozhodla, že Slovensko od středy 3. března zavede obecný zákaz vycházení večer a částečně v noci; v interiérech budov a také v hromadné dopravě by lidé měli povinně nosit respirátory kategorie FFP2.

1. března 2021 - Slovensko získalo ruskou vakcínu Sputnik V proti covidu-19. První zásilku z objednaných celkově dvou milionů dávek dopravilo letadlo slovenské armády do Košic.

3. března 2021 - Vztahy ve vládní koalici dále vyostřila zhoršující se epidemická situace a okolnosti nákupu ruské vakcíny Sputnik V. Šéf koaliční strany Svoboda a solidarita (SaS) a vicepremiér Sulík vyzval k rekonstrukci vlády, předčasné volby ale odmítl. Strana Za lidi varovala, že selhání při řízení pandemie představuje riziko rozpadu koalice.

11. března 2021 - Ministr zdravotnictví Marek Krajčí ohlásil demisi. Jeho výměna, kterou požadovaly dvě nejmenší vládní strany, byla součástí dohody o urovnání krize uvnitř koalice. Sulík však současně obvinil Matoviče kvůli jeho výrokům z porušení této dohody. Matovič ministra Krajčího obhajoval a označil ho za oběť kritiků z řad koalice.

Výzva Čaputové a Sulíkův konec

15. března 2021 - Strany SaS a Za lidi vybídly Matoviče k odchodu z čela kabinetu. Zdůvodnily to i konflikty uvnitř koalice a naznačily, že v případě jeho setrvání ve funkci z koalice odejdou.

16. března 2021 - Schůzka prezidentky Zuzany Čaputové s premiérem Matovičem, Čaputová ho vyzvala k rychlému ukončení vládní krize.

17. března 2021 - Čaputová přijala demisi ministra sociálních věcí Milana Krajniaka.

21. března 2021 - Premiér Matovič vyjádřil ochotu podat demisi v zájmu řešení vládní krize. Svou rezignaci podmínil splněním několika požadavků zbylými koaličními stranami, včetně personálních.

22. března 2021 - Slovenský ministr hospodářství a šéf SaS Richard Sulík podal v zájmu řešení vládní krize demisi.

Video  Před očkovacími centry praskají nervy: V Nitře dcera jedné z čekajících žen dokonce lidi ve frontě fyzicky napadala.  - Reprofoto/TV JOJ
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi