Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Konec Matoviče na dohled? „Vládnout se nedá přes facebook,“ zuří koaliční partneři

Autor: ČTK - 
4. března 2021
16:30

Po propuknutí koaliční krize na Slovensku čelí premiér Igor Matovič sílící kritice části vládních politiků za způsob, jakým řídí kabinet a vládne zemi. Sám Matovič napjaté vztahy uvnitř koalice zdůvodňuje pouze spory ohledně ruské vakcíny Sputnik V proti nemoci covid-19, jejíž nákup nepodpořila celá koalice. Nově slovenský premiér popudil partnery také vzkazem přes sociální síť, aby se vyjádřili k možnosti zrušení nákupu Sputniku V, jehož průběžné hodnocení podle dnešního oznámení zahájila Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA).

„Ani po roce v pozici premiéra nepochopil, že vládnout se nedá přes facebook. Matovič zase jednou ukázal, že do křesla premiéra nedorostl a svým nejnovějším statusem jen podtrhl nevyhnutelnost rekonstrukce vlády,“ reagoval vicepremiér a předseda koaliční strany Svoboda a solidarita (SaS) Richard Sulík.

Právě SaS spolu s nejmenší vládní stranou Za lidi otevřeli ve středu, zhruba rok od voleb a v době silné druhé vlny koronavirové nákazy, debatu o rekonstrukci vlády, a to nejen na úrovni ministrů, ale také osoby samotného premiéra. K jejich iniciativě se předběžně přidala i třetí vládní strana Jsme rodina, definitivní rozhodnutí má oznámit až příští týden.

Matovič a jeho hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti případné personální změny dosud blíže nekomentovali. Čtyřčlenná koalice si v parlamentu udržuje až ústavní většinu, byť ji na znak nesouhlasu s politikou Matoviče opustili dva poslanci.

Sám Matovič prostřednictvím série příspěvků na sociální síti prezentuje koaliční krizi spíše jako spor v souvislosti s ruskou vakcínou Sputnik V a nikoliv jako důsledek svého stylu vládnutí.

Krize v koalici navenek propukla poté, co Matovič a ministr zdravotnictví Marek Krajčí zajistili nákup ruské vakcíny a oba politici se zúčastnili dovozu první zásilky. SaS i Za lidi prosazovaly, aby země vyčkala na registraci ruské vakcíny u EMA.

Pětimilionové Slovensko se potýká s nedostatkem očkovacích látek. Podle dnešního oznámení Matoviče darovala Francie Bratislavě 15.000 vakcín od firmy AstraZeneca.

Nejde o Sputnik, ale o politikaření. I mě znechucují neustálé spory ve vládě, vzkazy přes média, zbytečné rozdělování společnosti,“ uvedla šéfka strany Za lidi Veronika Remišová ke krizi v koalici.

Z vyjádření koaličních politiků vyplývá, že si nepřejí předčasné volby. Případná výměna premiéra by vedla k pádu nynější vlády. Koalice by ale mohla složit nový kabinet, který by následně požádal sněmovnu o důvěru. Podobný postup zažilo Slovensko naposledy v roce 2018, kdy v zájmu řešení politické krize po vraždě novináře Jána Kuciaka podal demisi premiér Robert Fico. Ve funkci předsedy vlády Fica vystřídal tehdejší místopředseda jeho strany Směr-sociální demokracie Peter Pellegrini. V jeho kabinetu pak pokračovala většina ministrů Ficovy vlády.

Zobrazit celou diskusi