Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Škodovka se chystá propouštět, zuří odbory. Výpověď má čekat 3000 zaměstnanců

Aktualizováno -
4. března 2021
14:03
Autor: ČTK - 
4. března 2021
10:19

Automobilka Škoda Auto chce podle odborů od letoška do roku 2023 snížit počet zaměstnanců o pět procent, tedy asi o 3000 lidí. Zastavil se už například nábor nepřímého personálu, a to zejména mimo výrobní oblasti. Uvedl to dnes týdeník Škodovácký odborář. Odbory se snižováním počtu zaměstnanců nesouhlasí a chtějí snížit pětiprocentní krácení personálu na minimum. Automobilka se na dotaz ČTK ke snižování počtu zaměstnanců nechtěla vyjádřit. Škoda Auto zaměstnává téměř 39.000 lidí, z toho v Česku asi 34 000. Jedná se o kmenové zaměstnance, kromě nich v automobilce pracují i agenturní pracovníci.

„Odborová organizace tento postup kritizuje, je totiž nutné nejen podat informaci, ale celý projekt projednat. Odbory KOVO rovněž nesouhlasí s číslem ratia. Udělají proto vše, aby snížily toto neodpovědně stanovené plošné ratio pět procent na minimum,“ uvedl dnes týdeník.

Vedení firmy by podle odborů snížením počtu pracovníků ohrozilo projekty Škody. „Je naprosto jasné, že pokud by se v ratiu pokračovalo, vytvoříme projekt solidarity, kdy přímí pracovníci odmítnou různé modely pracovní doby, jako je 17(směnný) a 18směnný systém či další formy flexibilní práce, včetně hromadných přesčasů,“ sdělily odbory.

Provoz ve Škodě mezitím komplikuje pandemie koronaviru. Na výrobních linkách už nastal podstav. „Řešení firma nalezla tak, že nutí agenturní zaměstnance, aby po noční pokračovali na ranní směnu a nahradili tak chybějící pracovníky. Podotýkáme, že toto je ten nejhorší hazard s lidským zdravím,“ doplnili odboráři.

Agenturní zaměstnanci musí podle odborů po noční směně čekat, až se zjistí, kolik lidí se nedostavilo do práce, pak jsou podle potřeby posíláni na další směnu. Odbory to kritizují. „Takto zneužívat bezbrannosti pracovníků závislých na této prekérní formě zaměstnání a obživy je nedůstojné nejen v rámci firmy Škoda, ale i celém koncernu Volkswagen,“ uvedl Škodovácký odborář.

Škoda tvrzení odborů popírá. „Veškeré přesčasy jsou vždy na dobrovolné bázi. Aktuálně s přihlédnutím k současné situaci možnost práce přesčas ve firmě po dohodě s Odbory KOVO hromadně nevyužíváme,“ řekla ČTK mluvčí automobilky Martina Gillichová.

Škoda Auto loni dodala celosvětově přes jeden milion aut. Provozuje tři výrobní závody v České republice, vyrábí v Číně, Rusku, na Slovensku a v Indii, většinou prostřednictvím koncernových partnerství, dále na Ukrajině a v Kazachstánu ve spolupráci s lokálními partnery. Je aktivní na více než 100 trzích.

fico ( 14. května 2021 15:46 )

Odbory se chovají, jako by jim ta fabrika patřila.

Tara-Tara ( 4. března 2021 16:16 )

chtěli sem sami, tak s tím jednou mohli počítat

Matos7 ( 4. března 2021 14:52 )

Ne 3000 zaměstnanců, ale 3000 novodobých otroků. Polací, rumuni, bulhari

Zobrazit celou diskusi