Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Přelomový rozsudek: Soud nařídil muži, aby manželce zaplatil za domácí práce

Autor: Darina Jíchová - 
24. února 2021
12:25

Rozvodový soud v Pekingu vynesl nevídaný rozsudek, muž musí své manželce zaplatit za veškeré domácí práce, které vykonávala během jejich pětiletého manželství. Kompenzace za „neplacenou práci“ činí 165 tisíc korun, informovala stanice BBC.

Případu se dostalo obrovské pozornosti hlavně na čínských sociálních sítích, kde se rozjela debata o ceně domácí práce. Mnoho Číňanů se domnívá, že výše kompenzace, kterou stanovil soud, je nízká. Zlomový rozsudek přišel krátce potom, co Čína přijala nový občanský zákoník.

Co se předloženého případu týče, muž, známý pouze pod příjmením Čen, požádal v roce 2020 o rozvod. S manželkou, příjmení Wang, se oženil v roce 2015. Žena nejdříve nechtěla o rozvodu ani slyšet, později však požádala o finanční vyrovnání. Jejím argumentem bylo, že se Čen nezapojoval do péče o domácnost ani o jejich syna.

Žena dostane výživné i kompenzaci

Soud v pekingském obvodu Fang-šan rozhodl v její prospěch a nařídil Čenovi, aby jí platil měsíční výživné ve výši 6602 korun a zároveň jí vyplatil jednorázově částku 165 tisíc korun za pět let domácích prací. Předsedající soudce tisku vysvětlil, že hmotný majetek si manželé rozdělili rovným dílem. „Nicméně, domácí práce má hodnotu nehmotného majetku,“ objasnil soudce. Rozsudek je v souladu s novým občanským zákoníkem.

Podle nového zákoníku má partner právo žádat při rozvodu finanční kompenzaci, pokud nesl větší odpovědnost za péči o dítě, staršího příbuzného, případně pomáhal partnerovi s jeho prací. Dříve o takovou finanční náhradu mohl jeden z partnerů žádat pouze tehdy, pokud měli podepsanou předmanželskou smlouvu.

165 tisíc korun za 5 let je málo

Na čínské sociální síti Weibo se lidé shodli, že 165 tisíc korun za 5 let je málo, do debaty se zapojilo více než milion lidí. „Nemám slov, pracovat na plný úvazek jako žena v domácnosti zůstává nedoceňováno. Pokud vás v Pekingu najmou jako chůvu, v práci tedy obstaráváte péči o dítě a domácnost, vyděláte si za rok více než 165 tisíc korun,“ uvedla jedna z uživatelek Weiba.

Další Číňané byli toho názoru, že muži by měli začít vykonávat více domácích prací, Číňanky zase drobnou chybu vidí v tom, že ženy se po sňatku vzdávají kariéry a odcházejí z práce. „Dámy, pamatujte na to, abyste vždy byly nezávislé. Nevzdávejte se po svatbě práce,“ napsala jedna z nich na Weibu.

Podle Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) Číňanky stráví denně neplacenou domácí prací 4 hodiny, to je zhruba o 2 a půl hodiny více než muži.

Video  Lékař prvních covid pacientů v Česku: Kdy měl volno a proč se chce vyhnout pomoci Německa?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

gynekolog ( 24. února 2021 15:48 )

Vidím, že vláda psychopatů je celosvětovým problémem.

Jarda3 ( 24. února 2021 14:20 )

Také jsem se polekal.

Včera prala, sušila prádlo a žehlila . . .

sorgedoktor ( 24. února 2021 12:43 )

..... Az mne to polekalo...Kdybych tak mel zene platitui za vareni, prani pradla atd kam bychom prisli...

Zobrazit celou diskusi