Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zlatý mikrofon, drahé róby a výzva ke smíření: Biden převzal Bílý dům, Trump narychlo zmizel

Aktualizováno -
20. ledna 2021
22:30
Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
20. ledna 2021
05:20

Do čela USA se po čtyřech letech vrátili demokraté. Joe Biden, který v listopadových volbách porazil Donalda Trumpa, složil prezidentskou přísahu a stal se 46. prezidentem Spojených států. Američanům v prvním projevu vzkázal, že demokracie je vzácná a vyzval ke spojení rozdělené země, Ceremoniál si nenechaly ujít ani hvězdy, hymnu před složením přísahy zazpívala Bidenova podporovatelka Lady Gaga. Trump na slávu podle očekávání nedorazil, poslední chvíle prezidentství si užil naplno - loučil se na červeném koberci za vojenských salv. Následně s rodinou zamířil do svého sídla na Floridě  Blesk Zprávy sledovaly dění ve Spojených státech v podrobné reportáži.

  • Inauguraci doprovázely bezpečnostní manévry, okolí středeční inaugurace, která se tradičně odehrála na západním schodišti, střežily v posledních dnech desítky tisíc policistů, příslušníků národní gardy a činitelů tajné služby. Ve městě panují výjimečná bezpečnostní opaření a celé sídlo Kongresu je obehnáno ploty.
  • Ke střídání stráží došlo i na postu první dámy a slovinskou exmodelku Melanii Trumpovou (50) nahradila učitelka s doktorským titulem Jill Bidenová (69), která se ani s nástupem do Bílého domu nehodlá vzdát své pedagogické kariéry a bude dál učit. Tímto krokem se stane Bidenová „unikátem“ mezi první dámami, její předchůdkyně se totiž vždy své oficiální práce vzdaly.
  • Melania Trumpová se podobně jako její manžel nezúčastnila posledních aktů předání moci. Nebyl tak dodržen zvyk, kdy odcházející prezidentský pár pořádá pro příchozí prezidentský pár prohlídku Oválné pracovny v Bílém domě.
  • Prezidentské volby v USA se konaly 3. listopadu, sčítání hlasů se protáhlo, teprve 7. listopadu americká média oznámila, že Biden byl zvolen novým prezidentem USA a získal 306 hlasů ve sboru volitelů, zatímco Trump 232.
  • Trump se snažil výsledky voleb zvrátit a podal na 60 žalob, ve kterých hlasování napadl. Ani jednou neuspěl a 14. prosince sbor volitelů zvolil Bidena 46. prezidentem USA. 
  • Ve středu 6. ledna společné zasedaly obě komory Kongresu, aby potvrdily Bidenovu výhru. Jejich jednání přerušily Trumpovy příznivci. Vtrhli do budovy Kongresu, při jejich řádění zemřelo 5 osob.
  • O den později Trump skrze mluvčího slíbil, že v den Bidenovy inaugurace dojde ke spořádanému přechodu, a poprvé tak veřejně uznal, že 20. ledna opustí svou funkci.

Video  Přísaha Joea Bidena  - Reuters
Video se připravuje ...

Trumpův konec a inaugurace Bidena
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
Datum:
22:25
20. 1. 2021

Vážení čtenáři, děkujeme za pozornost, kterou jste věnovali našemu online přenosu ze Spojených států. První kroky nového amerického prezidenta a jeho administrativy budeme samozřejmě sledovat, vše podstatné najdete na Blesk Zprávách. Dobrou noc.

22:20
20. 1. 2021

Viceprezidentka USA Kamala Harrisová s rodinou dorazila do Bílého domu, konkrétně do Eisenhowerovy budovy, kde má kancelář a jež leží vedle Bílého domu.

Kamala Harrisová dorazila do Eisenhowerovy budovy, kde má kancelář a jež leží vedle Bílého domu. Viceprezidentka Kamila Harrisová na cestě do Bílého domu, (20.01.2021). Viceprezidentka Kamila Harrisová na cestě do Bílého domu, (20.01.2021).
22:02
20. 1. 2021

První úkol v nové práci? Pro viceprezidentku Harrisovou to bylo dojít do Bílého domu. Stejně jako prezident Biden vystoupila z limuzíny a v doprovodu rodiny došla do prezidentského sídla.

Viceprezidentka Kamila Harrisová na cestě do Bílého domu, (20.01.2021). Viceprezidentka Kamila Harrisová na cestě do Bílého domu, (20.01.2021).
21:53
20. 1. 2021
!

Prezident Biden dorazil do Bílého domu, ještě dnes podepíše hned několik exekutivních příkazů, řada z nich zvrátí nařízená přijatá Trumpem.

První pár USA Joe a Jill Bidenovi v Bílém domě, (20.01.2021). První pár USA Joe a Jill Bidenovi v Bílém domě, (20.01.2021).
21:46
20. 1. 2021

Biden se pomalým tempem blíží k Bílému domu, prezident s první dámou vystoupili z limuzíny a zbytek cesty dojdou ruku v ruce v doprovodu rodiny pěšky.

Inaugurace Joea Bidena, (20.01.2021). Inaugurace Joea Bidena: Cesta do Bílého domu, (20.01.2021).
21:34
20. 1. 2021

Model nezávislého senátora z Vermontu Bernieho Sanderse, který se neúspěšně ucházel o prezidentské křeslo, baví internet. Politik zvolil teplou khaki bundu a pletené palčáky. „Ve Vermontu se nestaráme o módu, ale o to, aby nám bylo teplo,“ komentoval své oblečení s úsměvem.

Bidenova inaugurace: Neúspěšný kandidát na prezidenta USA Bernie Sanders, (20.01.2021). Bidenova inaugurace: Neúspěšný kandidát na prezidenta USA Bernie Sanders, (20.01.2021).
21:30
20. 1. 2021

Prezident Biden jmenoval úřadující ministry zahraničí, spravedlnosti a financí, kteří povedou ministerstva do potvrzení jeho nominantů v Senátu.

21:25
20. 1. 2021

Podle deníku The Washington Post Donald Trump před koncem své prezidentury ještě stihl vydat příkaz, ve kterém přidělil 13 členům své rodiny ochranku. Agenti tajné služby je budou chránit ještě dalších 6 měsíců.

21:10
20. 1. 2021

Bidenův tým má v Bílém domě napilno, jeho lidé se zabydlují v kancelářích. Nezapomněli ani na výzdobu: Na chodbách Západního křídla nyní visí fotografie nového prezidenta a první dámy.

21:04
20. 1. 2021

V Bílém domě začala platit mnohem přísnější opatření spojená s koronavirem, než jaká přijal Trump a jeho tým. Novináři se denně musí prokázat negativním testem, pokud chtějí být vpuštěni do prezidentského sídla. Roušky jsou bez výjimky povinné pro všechny a na pracovní stoly přibyla plexiskla.

20. 1. 2021

Biden a Harrisová mají za sebou další část inaugurace.

Bidenova inaugurace: Nový prezident, jeho předchůdci a viceprezidentka Kamala Harrisová na národním hřbitově v Arlingtonu, (20.01.2021). Bidenova inaugurace: Nový prezident, jeho předchůdci a viceprezidentka Kamala Harrisová na národním hřbitově v Arlingtonu, (20.01.2021).
20:48
20. 1. 2021

Papež František sdělil, že se bude modlit, aby Bidena při jeho usilování o mír v USA i ve světě vedl Bůh. V prohlášení vydaném nedlouho poté, co druhý katolický prezident USA složil přísahu, František vyjádřil naději, že bude společně s Bidenem pracovat na rozvoji společnosti, která se bude vyznačovat spravedlností, svobodou a respektováním práv a důstojnosti každého jednotlivého člověka, především chudých, zranitelných a těch, kdo nejsou slyšet.

20:38
20. 1. 2021

„Bylo mi ctí stát se dnes svědkem historie. Bůh žehnej Joeu Bidenovi a Kamale Harrisové, kteří se ujímají práce, aby zahojili náš národ,“ okomentovala dnešní inauguraci někdejší ministryně zahraničí a první dáma USA Hillary Clintonová.

20:27
20. 1. 2021

Nový prezident USA obdržel dary od kongresových vůdců a vykonal symbolickou přehlídku ozbrojených sil jako jejich nový vrchní velitel. Nyní Biden v doprovodu svých předchůdců Obamy, Bushe mladšího a Clintona míří na národní hřbitov v Arlingtonu, kde před hrobem neznámého vojáka společně položí věnec.

20:25
20. 1. 2021

První změny nové administrativy jsou už vidět, na oficiálních stránkách Bílého domu znovu funguje její španělská verze, kterou v roce 2017 stáhnul Donald Trump.

20:21
20. 1. 2021

Ve Spojených státech se zatím nepotvrdily obavy z další vlny demonstrací skalních příznivců bývalého prezidenta Donalda Trumpa, před nimiž po nepokojích v Kapitolu ze začátku měsíce varovaly zpravodajské služby. Inaugurace Trumpova nástupce Joea Bidena skončila bez komplikací, větší protesty se přitom nekonaly ani před sídly zákonodárných sborů v jednotlivých amerických státech, informovala agentura AP.

20:11
20. 1. 2021

U mikrofonu stanula také mladá kalifornská básnířka Amanda Gormanová, která se ve svém díle zaměřuje na útlak, rasová témata a práva žen. Ve svém příspěvku řekla, že „demokracie může být odsunuta stranou, ale nelze ji natrvalo zapřít“. Kulturní akce budou dnes ještě pokračovat, večer budou americké televize vysílat speciál s názvem Oslavujeme Ameriku, jehož průvodcem bude herec Tom Hanks. Očekává se vystoupení například Justina Timberlakea nebo Jona Bon Joviho.

Inaugurace Joea Bidena a Kamaly Harrisové: Básnířka Amanda Gormanová, (20.01.2021). Inaugurace Joea Bidena a Kamaly Harrisové: Básnířka Amanda Gormanová s Lady Gaga, (20.01.2021).
20:03
20. 1. 2021

Do inauguračního kulturního programu zasáhla i dcera portorických rodičů Jennifer Lopezová směsí písní This Land is Your Land a America The Beautiful (Toto je tvá země a Krásná Amerika). Na pódium přišla v bílých kalhotách doplněných dlouhým bílým kabátem a pronesla také část Slibu věrnosti vlajce ve španělštině.

Zcela bez hudebníků se obešel populární Garth Brooks, který zazpíval dojemnou Amazing Grace. Na konci pak požádal přítomné i ty doma u televizorů, aby poslední verše této křesťanské písně zazpívali s ním. Po dozpívání potřásl rukou Bidenovi i bývalému viceprezidentovi Mikeu Penceovi, nasadil si zpět kovbojský klobouk, který při zpěvu odložil, a objal Obamu.

Video  
Video se připravuje ...
19:38
20. 1. 2021

Po slavnostním slibu přednesl Biden svůj první prezidentský projev. „Stojíme tu dnes, jen několik dní poté, co si rozvášněný dav myslel, že může použít násilí, aby umlčel vůli lidu,“ řekl Biden v odkazu na vpád příznivců bývalého prezidenta Donalda Trumpa do Kapitolu ze 6. ledna.

Video  
Video se připravuje ...
19:31
20. 1. 2021

Hlavním tématem prvního prezidentského projevu Joea Bidena bylo léčení amerického národa, míní analytik Asociace pro mezinárodní otázky Matěj Jungwirth. Biden též mluvil o škodlivosti lží a zmanipulovaných faktů, které slouží k politickému či finančnímu zisku, a zahraničním spojencům USA věnoval krátký příslib, že Spojené státy „opraví svá spojenectví“ s ostatními zeměmi. Jungwirth to dnes uvedl na dotaz ČTK.

19:25
20. 1. 2021

Na Bidenově inauguraci zazněla americká hymna v podání zpěvačky Lady Gaga.

Video  
Video se připravuje ...
19:20
20. 1. 2021

Reportéři deníku The Guardian byli u příjezdu exprezidenta Donalda Trumpa a jeho ženy Melanie do sídla Mar-a-Lago. Na cestě od letiště domů na Trumpa čekali jeho příznivci, ještě před oficiálním koncem prezidentury stihl udělit několik posledních milostí.

19:15
20. 1. 2021

Biden za svůj první projev sklidil chválu hned od několika republikánů, v Bílém domě už má prezident svůj tým včetně tiskové mluvčí Jen Psakiové.

 

18:54
20. 1. 2021

„Není čas ztrácet čas, když přijde na boj s krizí, které čelíme. To je, proč dnes spěchám do Oválné pracovny, aby se pustil do práce a podnikl odvážné kroky a přinesl okamžitou pomoc pro americké rodiny,“ to byl první tweet Bidena jako prezidenta USA.

18:50
20. 1. 2021

Viceprezidentka Kamala Harrisová vyprovodila odcházejícího viceprezidenta Mikea Pence z Kapitolu, tradičně se takto loučí nový prezident s tím končícím, kvůli Trumpově absenci museli zaskočit viceprezidenti.

Inaugurace Joea Bidena a Kamaly Harrisové, (20.01.2021).

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

levice-je-smegma ( 21. ledna 2021 11:20 )

To je nic proti zlodějinám jeho poskoků, kteří se proto snaží onoho chorobně mstivého hradního ochlastu udržovat naživu.

ANO_nam_bude_lip ( 21. ledna 2021 10:25 )

Komouši vždy lhali, lžou a lhát budou!

levice-je-smegma ( 21. ledna 2021 10:21 )

Při minulých volbách byly volby výsledkem útoků ruských hackerů. Jenže Trump nesplnil očekávání Kremlu, když jel linii "Amerika first!". Tak teď dosalili Bidena a Trump kvičí o zfalšovaných volbách, protože už z dřívějška ví, jak to je doopravdy.

deafista ( 21. ledna 2021 09:11 )

Trump by přítomností na inauguraci dal legitimitu zfalšovaným volbám. Kdo by se zahazoval s takovým loutko-gerontem?!-

viho ( 20. ledna 2021 23:56 )

Biden je prostě zástupcem zavedené garnitury, která potřebuje využívat masy lidí pro svou politiku. Ta jeho inaugurační řeč byla plná hezkých frází, ale co taky čekat od dědy na konci života. Vládnout budou stejně ti v pozadí. Tedy židovští byznysmeni, které tam představovala ta vyplesklá zpívající Židovka Gaga, kteří potřebují hodně levné pracovní síly, kterou reprezentovala Lopez, jako symbol "latinoamerického snu". Zaplatí to hlavně ti představitelé klasického amerického snu, kteří spíše volili Trumpa, kterým se zvednou daně, takže tam žádného jejich zástupce, kterému by bylo do zpěvu, asi nesehnali.

Zobrazit celou diskusi