Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

USA slaví Díkůvzdání: Kvůli covidu hrozí masivní přebytek velekrocanů. A virus se rozšíří?

Autor: mav - 
26. listopadu 2020
05:30

Jako jsou českou tradicí výlovy rybníků a kádě před obchody, v USA mají podobné manévry: krocany na Den díkůvzdání. Ročně se jich sní přes 40 milionů kusů. Jenže za pandemie koronaviru se mnohé rodiny nebudou scházet ve velkém. Co budou ve čtvrtek jíst? Přehnaně velkého krocana, nebo něco úplně jiného?

 

„Nejvíc se teď obávám nejbližší situace, kdy lidé cestují z různých míst na Díkůvzdání,“ popsal v pondělí Anthony Fauci (79), epidemiolog z koronavirového štábu Bílého domu. „Když jedete na letiště nebo nádraží a pak domů, kde jste vyrostli, na úžasný tradiční svátek Díkůvzdání, může to bohužel ještě víc zhoršit aktuální vážnou situaci,“ řekl v rádiu PBS. Sám jde příkladem, už v říjnu deklaroval, že se s dětmi neuvidí: žijí totiž ve třech různých státech, všichni by museli cestovat hromadnou dopravou.

Varovným příkladem je tu Kanada, která Díkůvzdání slavila už 12. října. Do té doby držela pandemii relativně pod kontrolou, ale v následujících týdnech se denní přírůstky pozitivně testovaných víc než zdvojnásobily. A tak se obávají o prosincové svátky. „Upřímně, normální Vánoce nepřipadají v úvahu,“ prohlásil v pátek premiér Justin Trudeau.

Jak to lakonicky shrnula pastorka a spisovatelka Elizabeth Haganová: „Lepší díkůvzdání na Zoomu než Vánoce na JIP.“

Koronavirus přinesl i jazykový novotvar: Zoomsgivings (Zoom + Thanksgivings), tedy Díkůkvzdání přes videohovor, prostřednictvím aplikace Zoom (či Skype, Google Meet a mnohé další). Zrovna Zoom dokonce pro sváteční čtvrtek ruší limit 40 minut na hovory uživatelů neplacené verze. Oproti tradičním rodinným hádkám o politice aj. u slavnostní tabule dává Zoomuvzdání hostiteli jedinečnou moc rýpavého příbuzného efektivně umlčet: vypnout mu v aplikaci mikrofon.

Podle říjnového průzkumu Ipsos bude polovina Američanů slavit jen s bezprostřední rodinou, cestovat na svátky hodlal jen každý desátý; 14 % slavit nebude.

Velké krocaní výzvy

„Každý čtvrtý čtvrtek v listopadu slaví Američané Den díkůvzdání, svátek připomínající oslavu první úrody, o kterou se dělili první američtí osadníci a původní obyvatelé Ameriky,“ vysvětluje na svém webu americká ambasáda v Česku. „Scházejí se rodiny a přátelé, aby si společně vychutnali sváteční jídlo a vyjádřili vděčnost za vše dobré, co život přináší. Typickým jídlem je krocan s brusinkovou omáčkou, sladké štouchané brambory, dýňové a pekanové koláče.“

„Žádný občan USA by na Den díkůvzdání neměl krocana odmítat,“ deklamoval už koncem 18. století prezident Alexander Hamilton. Benjamin Franklin navrhoval krocana za národní symbol, George Washington ale prosadil orla bělohlavého.

Zatímco orlů je v USA asi ke třiceti tisícům, krocanů se každoročně vylíhnou stovky milionů. Za loňský rok to podle Národní krůtí federace bylo 229 milionů krocanů a krůt. Během roku se konzumují v různé podobě, ale celí velcí krocani jsou záležitostí Vánoc a hlavně Dne díkůvzdání, na který připadá 46 milionů kusů. Dostat takové množství velikých ptáků do domácností ve stejnou dobu je pořádný kolotoč, se kterým pandemie koronaviru pořádně zamávala.

„Nákupčí z velkých řetězců a distributorů se rozhodně snaží přiklánět se k menším krocanům,“ uvedl pro CNN Russ Whitman z analytické firmy Urner Barry. Znamená to větší poptávku po krůtách a menší po krocanech. „2500 amerických krůtích farem se na změny neadaptuje lehce. Mnohé nebudou schopné dodat menší krocany a hrozí jim přebytek nechtěných velkých ptáků,“ píše obchodní server ThomasNet.

„Krůta obvykle roste 14 týdnů a váží 15,5 libry (7 kg), když jde na jatka, krocan vyžaduje zhruba 18 týdnů, aby dosáhl hmotnosti 38 liber (17,2 kg),“ popisuje Národní krůtí federace. Po porážce se odstraní hlava, pařáty a vnitřnosti, výsledný produkt (maso a kosti) pak váží zhruba 70 %. Na osobu se obvykle počítá jedna libra (454 gramů).

Kdo chce do trouby tradičně celého ptáka, musí počítat nejméně s pěti kily, čili pro deset, jedenáct strávníků. Třeba krocan, kterého takřka sám z hecu spořádá Joey v seriálu Přátelé, má prý 19 liber, tedy 8,6 kilogramu. Recepty dnes počítají až s 24librovými ptáky (skoro 11 kg), zhruba taková bývá i kapacita běžné trouby.

via GIPHY

Někteří chovatelé nyní zkoušejí týden či dva ubrat, potažmo nasadit krmivo, po kterém ptáci tolik nepřiberou. „Ve většině případů farmáři nemají možnost prostě porazit krocany dříve, když jsou menší, neboť byli vyšlechtěni, aby plně dospělosti dosahovali v daném čase,“ dodává však server ThomasNet. „Zabijte ptáka předčasně a bude kostnatý, nedobrý – navíc čerstvý krocan má trvanlivost jen 21 dní, jenže mražený se prodává za zlomek ceny.“

Větší odbyt budou mít i tradiční zemědělci a biofarmáři, kteří při chovu krocanů neaplikují průmyslové metody pro maximální růst svaloviny, jako je například jiné střídání světla a tmy (dne a noci) v halách, aby zvířata víc žrala. Hormony či antibiotika jen kvůli růstu už americké úřady zakázaly. „Naši ptáci mají průměrně deset až čtrnáct liber (4,5 až 6,3 kg), jsou menší než krocani, na jaké lidé bývají zvyklí,“ popisuje biofarmář Corwin Heatwole. Rostou pomaleji než klasická komerční plemena, samozřejmě i proto vyjdou dráž.

Hlavně krocana nevynechat!

I kdo sežene jen velkého krocana, nemusí zoufat: zpracovávání zbytků je tradiční posváteční disciplínou. Patřičných receptů na sendviče, polévky, masové koláče, saláty, burgery, chilli a tak dále je podobně ohromné množství jako na samotného krocana.

Alternativou je také vynechat celého ptáka a vzít jen stehna nebo prsa, obchody jich letos nabízejí víc. „Pokušení sváteční frmol vynechat a vrazit do mikrovlnky balené hotové jídlo je lákavé, přesto je mnoho způsobů, jak letité tradice dodržet. Roláda z krůtích prsou nebo bylinková prsa z elektrického hrnce jsou záležitostmi menších rozměrů, které neopouštějí sváteční chuť,“ nabádá Národní krůtí federace.

„Všichni jsme se museli v minulých měsících přizpůsobit, ale operace jedou na plný plyn, abychom Američanům dodali jejich krocaní produkty,“ ujišťuje Shelby Shaw z Národní krůtí federace v rozhovoru pro kulinářský server Allrecipes. „Nepochybně to letos bude jiné Díkůvzdání. Očekáváme víc ‚nováčků‘ a asi větší počet menších oslav.“

Péct krocana je celkem věda, složitější než jinou drůbež – snáze ho přesušíte. Důrazně se doporučuje kuchyňský teploměr, aby maso vevnitř mělo 75 °C. Mnozí Američané jsou o svátek pravidelně hosty, třeba přispějí jiným pokrmem, ale krocana sotva kdy dělali.

Řetězec Whole Foods Market proto přišel s „pojištěním“, aby se ani „prvokuchaři“ nemuseli sváteční výzvy obávat. „Ať už hostíte Díkůvzdání prvně, nebo si nesete následky z předchozích pohrom, letos vás kryjeme,“ píše řetězec a slibuje dárkový poukaz na 35 dolarů (774 Kč) každému, kdo po svátcích dodá účtenku za krocana a fotodokumentaci kuchařského nezdaru. Celý krocan tam stojí od dvou dolarů za libru masa (sto korun za kilo).

A co s nechtěnými velekrocany? Každý rok americký prezident slavnostně svému krocanu u Bílého domu udělí milost a nechá ho dožít v dětské zoo nebo podobném podniku. Pro drtivou většinu opeřenců ale takový osud nepřipadá v úvahu, už jsou dávno zabití a zamražení. A i kdyby, svoboda by jim nepomohla o moc víc než našim puštěným kaprům: tito krocani jsou vyšlechtění na maximum masa, nemůžou létat, trpí řadou zdravotních problémů a obtížně se páří.

Některé závody je dávají na charitu, potravinové banky je pak rozdají potřebným nebo jim dobročinné kuchyně rovnou slavnostní večeři uvaří. A s odběrem velkých krocanů letos nezvykle pomůžou i restaurace. Normálně se do nich na Den díkůvzdání moc nechodí, teď to však vypadá na větší poptávku – hlavně na odnos domů. Při menším počtu strávníků nebude slavnostní večeře z restaurace pro rodinnou kasu zas taková pálka. „Je fajn vynechat ten stres vaření a jen si užít přítomnost lidí,“ popsala pro BBC Serrah Russellová ze Seattlu, která bude s manželem hostit další dva přátele. Objednali desetichodové menu z luxusního podniku.

„Svět se změnil. Restaurace jsou letos kreativní, snaží se využít situace a nabízejí široký výběr svátečních večeří k odnosu či rozvozu,“ řekl BBC Ryan Ferschinger, marketingový šéf rezervační aplikace Tock.

Do restaurací a obchodů

Na jednu stranu lidé zavření doma trávili teď víc času v kuchyni, na stranu druhou si právě na svátky možná budou chtít odpočinout.  „Lidé už mají dost vaření,“ soudí řezník Jake Dickson z New Yorku. Oproti loňsku objednal o 30 % méně syrových krocanů, zato jdou na dračku předpřipravená konfitovaná stehna, svěřil se BBC.

K díkůvzdání je tradičně přidružen další významný den: Černý pátek. Američané mají nebo si berou volno a vyrážejí nakupovat vánoční dárky, obchody jim vycházejí vstříc ohromnými výprodeji a nezřídka se zákazníci doslova a do písmene perou o zboží s vysokými slevami.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi