Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Šéf špitálů šokoval i sestru: Roušku nosit nebudu, covid už jsem měl

Autor: mav - 
23. listopadu 2020
21:25

Jít příkladem? „Odmítám,“ deklaruje generální ředitel jednoho z největších řetězců nemocnic v USA. Kelby Krabbenhoft covid prodělal a tvrdí, že nikoho nakazit nemůže. „Nosit roušku jako symbol nebudu,“ cituje ho CNN. V těžce zasažené Jižní Dakotě, kde sídlí, povinné nejsou, ač je i okolní státy nedávno nařídily.

„Nakazil jsem se virem, cítil jsem tu nejistotu, jež se pojí ke slovu ‚pozitivní‘. Trápil mě kašel a únava… Ale jsem zpátky v práci,“ napsal minulou středu zprávu svým zaměstnancům.

„Nosit roušku by v mém případě znamenalo popírat efektivitu a smysl roušek, vyslal bych falešný signál, že jsem náchylný k infekci nebo bych někoho mohl nakazit. Odmítám používat roušku jako symbolické gesto,“ stojí v e-mailu.

Jedna sestra ho přeposlala redakci CNN. „Je to hrozné, číst něco takového od nemocničního ředitele,“ komentovala to sestra a zhrozila se: „Máme být vůdčími osobnostmi. Jak nás teď můžou brát vážně, když tohle je náš šéf?“

Řetězec nemocnic se od vyjádření distancuje

Od ředitelova nešťastného vyjádření se snaží distancovat další představitelé řetězce. „E-mail Kelbyho Krabbenhofta vychází z jeho vlastní zkušenosti s covid-19 a osobních názorů na virus. Nereflektují stanovisko našeho řetězce. Sanford Health nadále prosazuje, že k zabránění šíření viru je klíčové nosit roušky, vyhýbat se davům a zůstávat doma, pokud jste nemocní,“ píše se na facebookové i twitterové stránce řetězce.

„Berte každou ochrannou vrstvu jako plátek ementálu: sama je nedokonalá, ale s dalšími vrstvami se díry zakryjí,“ nabízí přirovnání Allison Suttleová, šéflékařka Sanford Health.

Řetězec Sanford Health provozuje v 26 amerických státech 44 nemocnic i další kliniky se 1453 lékaři a 9703 zdravotními sestrami, uvádí na svém webu.

Americké ani jiné relevantní orgány zatím nemají příliš důkazů, zda vyléčení mohou nakazit někoho dalšího. A několik případů, kdy někdo onemocněl covidem po pár měsících znovu, už se prokázalo.

Roušky nepovinně

Ve většině států USA jsou roušky povinné, asi tucet guvernérů je ale nenařídil – většinou jde o republikány. V jejich státech mohou roušky vyžadovat jednotlivé okresy či města. Tři státy víceméně venkovského Středozápadu roušky nařídily v minulých dnech: Montana, Iowa a Severní Dakota. Naopak stále povinné nejsou vedle v Jižní Dakotě. „Mnozí zpochybňují účinnost roušek, Jihodakoťané by si měli dát tu práci a nastudovat tyto informace, aby mohli sami rozhodnout za sebe a své rodiny,“ uvedla v říjnu republikánská guvernérka Kristi Noemová. „Pokud lidé nosit roušky nechtějí, měli by mít svobodu tak činit a neměli by být vystavováni tlaku. Vláda by je neměla nařizovat,“ cituje ji CNN.

Výsledkem je, že Jižní Dakota je tento podzim mezi nejhůře postiženými státy USA. Ve státě, kde žije o polovinu méně lidí než v Praze, napočítali k neděli celkem 68 448 případů a 819 úmrtí s covidem. Od září jsou obě Dakoty na čele žebříčku amerických států co do přírůstku v přepočtu na 100 tisíc obyvatel. V posledních dnech v Jižní Dakotě vychází 44,9 % testů pozitivních, hůř je na tom jen sousední Wyoming (také bez povinných roušek).

Nastupující prezident Joe Biden hodlá roušky zavést v celých USA, totiž kde to bude situace vyžadovat. Federální prezident na to patrně nemá pravomoc, míní tedy vyjednávat s každým guvernérem. „A když odmítnou, půjdu za starosty a okresními představiteli,“ prohlásil Biden v kampani, jak připomíná CNN. Ředitel Krabbenhoft ale možná bude muset ustoupit, ještě než se nový prezident 20. ledna ujme úřadu. Roušky totiž nařídila radnice Sioux Falls největšího města Jižní Dakoty a sídla Sanford Health.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

PPP150W ( 24. listopadu 2020 07:16 )

Nač ta hysterie? Stačí kliknout 1x a přečíst si první větu. Pak je i méně chápavému jedinci jasné, že se zpráva týká USA.

marmat ( 24. listopadu 2020 00:20 )

TITULEK jak má být......tedy v BULVÁRU.....
vynechat IHNED , že se jedná o USA ....Dakotu....
Na první dobrou vznikne taková Kocourkovská panika a kliká se ...
A o to přece jde !!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa