Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Biden vydělal v politice miliony. A vybral klíčového muže pro Bílý dům

Aktualizováno -
12. listopadu 2020
12:02
Autor: kst, ČTK - 
12. listopadu 2020
05:30

Přestože se budoucímu prezidentovi USA přezdívá „Middle Class Joe", tedy Joe ze střední třídy, politický matador rozhodně nemá hluboko do kapsy. Jaké jmění s manželkou Jill nastřádali? Biden se chystá po svém zvolení na vládnutí. A vybral si již i nového personálního šéfa Bílého domu

Podle magazínu Forbes se jmění Bidena (77) a manželky Jill (69) pohybuje okolo 9 milionů dolarů, tedy asi 200 mil. korun. Na rozdíl od Donalda Trumpa, který je v první řadě podnikatelem s odhadovaným jměním kolem 70 miliard korun, Bidenovi k bohatství pomohla právě jeho dlouholetá politická kariéra.

Už ve 29 letech se stal šestým nejmladším senátorem v historii a stát Delaware pak v Senátu zastupoval nepřetržitě 36 let (!) s ročním příjmem kolem 940 tisíc korun. Poté, co se v roce 2009 stal vicepremiérem Baracka Obamy, se jeho plat vyšplhal na více než 5 milionů korun ročně.

Z politika spisovatelem

Největší obnos si však vydělal teprve až po odchodu z úřadu. V roce 2017 společně s Jill, která pracuje jako učitelka angličtiny, vydělali víc peněz než za posledních 19 let dohromady. Kromě výdělků z investic a pronájmů jim nejvíce peněz vydělaly právě Bidenovy politické zkušenosti, které zúročil při psaní knih a během projevů, které Bidenovým v roce 2017 vydělaly asi 220 milionů korun.

Dalších 8 milionů si připočetl za post profesora na Pennsylvánské univerzitě. Jako prezident Spojených států si kromě bezplatného ubytování v Bílém domě ročně přijde na 8,9 milionu korun plus roční bonus na výjimečné výdaje (1,1 mil. korun), cesty (2,2 milionu korun) a společenské výdaje (245 tisíc korun).

Prezidentský plat podléhá zdanění, ostatní příspěvky už nikoliv. A každý z prezidentů dostává po skončení mandátu doživotně i celkem velkorysé „výsluhy" - kolem 4,6 milionu Kč ročně.

Jak šel čas s prezidentským platem

1789: $25,000 (559 tis. korun)

1873: $50,000 (1,1 mil. korun)

1909: $75,000 (1,6 mil. korun)

1949: $100,000 (2,2 mil. korun)

1969: $200,000 (4,4 mil. korun)

2001: $400,000 (8,9 mil. korun)

Air Force One s americkým prezidentem Barackem Obamou přistává v Praze Air Force One s americkým prezidentem Barackem Obamou přistává v Praze | Martin Mithofer

Další prezidentské benefity

Domov v Bílém domě  (rezidence s celkem 132 pokoji, roční provoz za cca 90 mil. Kč + dům pro hosty Blair House)

Rezidence Camp David (víkendové sídlo v Marylandu, kino, tenisové kurty, bazén, bowling, golf...)

Air Force One (dva speciálně upravené Boeingy Boeing 747-200, s apartmánem, konferenční sál, ošetřovnou...)

Marine One (flotila vrtulníků námořní pěchoty na odlety z Bílého domu)

Limuzína The Beast (opancéřovaný cadillac s kevlarovými pneumatikami a spoustou zabudovaných zbraní)

Ochranka (osobní strážci z řad agentů tajné služby, prezidenty chrání od nástupu do funkce doživotně).

Zdravotní péče (nepřetržitá zdravotní péče během mandátu, špičková péče po jeho skončení)

Trump prý na funkci těžce prodělával

Donald Trump (74) je považován za nejbohatšího prezidenta v historii, dokonce za prvního prezidenta – miliardáře. Podle vlastního syna však během politické kariéry jen tratil. „Tahle práce je to poslední, co Donald Trump na tomhle světě potřebuje,“ prohlásil Eric Trump (36), podle kterého jeho otec v důsledku se svým prezidentským postem přišel o hotové jmění. Podle Forbesu Trumpův majetek dosahuje 70 miliard korun.

Biden má nového šéfa Bílého domu

Biden se nyní po Trumpovi chystá převzít vládu nad Bílým dome. A rozhodl se svého dlouholetého spolupracovníka a poradce Rona Klaina jmenovat personálním šéfem Bílého domu. Informoval o tom Bidenův tým.

Do klíčové pozice tak míří muž, který podobnou funkci zastával už během prezidentského mandátu Baracka Obamy a který má zkušenosti s bojem proti epidemii, protože v roce 2014 koordinoval přípravy po propuknutí nákazy virem ebola v západní Africe, napsala agentura AP. Podle ní Bidenův výběr personálního šéfa ukazuje, že nový prezident se chce od první chvíle v úřadě intenzivně zaměřit na boj proti pandemii covidu-19. 

Devětapadesátiletý Klain vedl v Bílém domě kancelář viceprezidenta v době, kdy tuto funkci Biden zastával během prvního mandátu Baracka Obamy. V 90. letech pracoval ve stejné pozici i pro tehdejšího videprezidenta Ala Gorea. V Bidenově kampani se angažoval už od roku 1987, kdy se tehdejší senátor poprvé ucházel o demokratickou nominaci do prezidentských voleb.

Video  Vítězný projev Bidena: O jasném vítězství, koronaviru a obnově duše USA  - Reuters
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi